Conform propriilor evaluări, 4 din 10 români admit că au cunoştinţe financiare mediocre sau foarte slabe

0
984

Mai mult de 38% dintre români spun că nu se informează despre cum să îşi gestioneze banii şi doar 17% dintre aceştia consideră că au cunoştinţe financiare medii spre bune, potrivit unui sondaj realizat de un furnizor de credite la domiciliu, pe un eşantion de 1.265 de respondenţi cu vârste cuprinse între 21 şi 65 de ani.

Astfel, pe o scară de 1 la 10, de la foarte slabe la foarte bune, o medie de aproape 17% dintre români îşi evaluează cunoştinţele financiare ca fiind medii spre bune. Aproape 40% spun că au cunoştinţe financiare sub 5, pe aceeaşi scară valorică. În acelaşi timp, trei din 10 români petrec mai mult de cinci ore, în fiecare săptămână, jucându-se pe telefon, laptop său calculator. Mai mult, aceeaşi proporţie alocă între 1 şi 5 ore jocurilor, în fiecare săptămână.

Potrivit studiului, trei din 10 români găsesc că principală sursă de informatii financiare lumea online, peste 11% consultă specialiştii financiari, puţin peste 8% îsi iau detaliile relevante de la televizor, aproximativ 9% de la prieteni şi sub 5% din ziare.

Întrebaţi dacă ştiu pentru ce sumă restantă pot ajunge în Biroul de Credite, 45% dintre respondenţi cred că pentru 5 lei, un sfert spun că doar când datorează 500 de lei şi aproape 15% dintre ei cred că 100 de lei este suficient pentru a fi înregistrat în baza de date”, se menţionează în document.

Codul IBAN este codul unic de identificare a contului curent, iar peste trei sferturi dintre români, această informaţie este clară. Totuşi, 18% dintre respondenţi cred că IBAN este codul de client al băncii, 2% cred că IBAN este de denumirea bancară a codului PIN, aproape 2% – ultimele patru cifre de pe card, iar 1% – codul de acces pentru serviciile de online banking.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here