Conform INS managerii din România se aşteaptă la o creştere a activităţii şi a preturilor în comerţ

0
1006

Potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS), directorii firmelor din Romania se asteapta la un avans al activitatii, dar si al preturilor, in comertul cu amanuntul, pana in luna august

Soldul conjunctural indica perceptia managerilor asupra dinamicii unui fenomen, care nu trebuie confundata cu ritmul cresterii sau scaderii unui indicator statistic.

Soldul conjunctural procentual este obtinut ca diferenta intre procentajul managerilor care au ales varianta pozitiva a fenomenului si procentajul celor care au indicat varianta negativa.

In industria prelucratoare, managerii preconizeaza, pentru urmatoarele trei luni, o crestere moderata a volumului productiei (sold conjunctural +9%).

„Pentru activitatea de fabricare a bauturilor se va inregistra tendinta de crestere (sold conjunctural +40%), in timp ce, pentru activitatea de fabricare a produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, cat si pentru activitatea de fabricare a autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, se va inregistra scadere moderata (solduri conjuncturale -12%, respectiv -9%) „, se arata in comunicat.

Referitor la numarul de salariati, se estimeaza relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de +2% pe total industrie prelucratoare. Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza crestere moderata in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +9%).

In activitatea de constructii, managerii estimeaza, pentru urmatoarele trei luni, o crestere a volumului productiei (sold conjunctural +23%) . Managerii estimeaza un avans moderat al numarului de salariati (sold conjunctural +8%) . In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii se preconizeaza crestere moderata a acestora (sold conjunctural +14%).

In sectorul comert cu amanuntul, managerii asteapta, pentru urmatoarele trei luni, o tendinta de crestere a activitatii economice (sold conjunctural +19%) . Volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale va inregistra crestere (sold conjunctural +23%).

Totodata, angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni o crestere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural +12%) . Pentru urmatoarea perioada, managerii estimeaza un avans al preturilor de vanzare cu amanuntul (sold conjunctural +21%).

Cifra de afaceri din zona serviciilor, potrivit estimarilor managerilor, va cunoaste o crestere moderata in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +13%) . In sectorul de servicii se estimeaza crestere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural +7%).

Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare ale prestatiilor vor avea tendinta de relativa stabilitate (sold conjunctural +4%)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here