Conform datelor publicate de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat), costul total al forţei de muncă în România a înregistrat cea mare creştere din rândul statelor membre ale Uniunii Europene, în trimestrul patru din 2016, comparativ cu perioada similară din 2015

0
1407
liberalism și feudalism

Costul orar al forţei de muncă a înregistrat în perioada octombrie – decembrie 2016 o creştere de 1,7% în Uniunea Europeană şi de 1,6% în zona euro.

Cele mai mari creşteri au fost raportate în România (12,3%), Lituania (10,7%), Letonia (8,1%) şi Bulgaria (8%). Singurele state UE în care costul orar al forţei de muncă a scăzut în ultimele trei luni din 2016 au fost Grecia (minus 0,5%) şi Austria (minus 0,1%).

Avansul costurilor cu forţa de muncă în România se datorează în principal creşterii cu 18,3% a costului orar al forţei de muncă în sectorul de non-business. Pe sectoare ale economiei, în România costul orar cu forţa de muncă a crescut cu 10,9% în sectorul serviciilor, cu 15,2% în construcţii şi cu 9,1% în industrie.

Contractele colective de muncă vor redeveni obligatorii atât în instituţiile publice, cât şi în cele private, a anunţat, la Botoşani, ministrul Consultării Publice şi Dialogului Social, Gabriel Petrea.

Potrivit acestuia, această obligativitate urmează a fi inclusă în noua Lege a dialogului social, care va fi lansată spre dezbatere imediat după intrarea în vigoare a Legii salarizării unice în sistemul bugetar.

“Există o solicitare a tuturor sindicatelor reprezentative la nivel naţional şi trebuie să creăm un sistem de protecţie a angajaţilor, astfel încât drepturile acestora să fie respectate. Legea actuală trebuie modificată astfel încât noi să creăm condiţiile minime pentru respectarea drepturilor angajaţilor, pentru că nu vrem să influenţăm foarte mult mediul de afaceri”, a afirmat Petrea.

Ministrul Consultării Publice şi Dialogului Social consideră că Guvernul a făcut o eroare, în 2011, când a eliminat contractele colective de muncă la nivel de ramură şi unitate.

“Consider că o lege adoptată prin asumare şi nu prin dezbatere publică, o lege care până la urmă a îngheţat dialogul social şi a făcut imposibilă semnarea contractelor colective de muncă a fost o lege împotriva salariaţilor din România”, a declarat Gabriel Petrea.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here