Conform datelor oficiale, vânzările pe piaţa imobiliară sunt în declin

0
1040

Dezvoltatorii încearcă să îi atragă pe clienţi cu promoţii şi cadouri la târgul imobiliar.Unii oferă bucătării gratis, alţii vacanţe şi chiar reduceri de până la 10%.Conform reprezentanţilor Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari, care prevăd scăderi de preţuri de până la 25% în următoarea perioadă, acesta este doar începutul.

Anul a început tot cu vânzări în scădere pe piaţa imobiliară, la fel ca în fiecare lună din ultima jumătate a anului trecut. În ianuarie au fost vândute mai puţine case, apartamente şi terenuri cu 23% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Iancu Gudă, Asociația Analiștilor Financiar-Bancari:

”Există o rezistenţă de 6 luni, maximum un an, a dezvoltatorilor imobiliari care încă ţin de preţuri, recomandarea mea este pentru cumpărători să mai aştepte pentru că într-un an, maximum doi,până în 2020 vom vedea o scădere semnificativă, cu 25%.”

În acest context, dezvoltatorii vin cu promoţii în cadrul târgurilor imobiliare sau oferă cadouri.

Alex Stan, reprezentant ansamblu rezidențial:

”Avem pe perioada târgului o promoţie cu voucher de 1.000 de euro pentru o vacanţă, în ideea că clienţii vor pleca într-o vacanţă, iar noi ne vom ocupa de locuinţă.”

Roxana Vlad, reprezentant ansamblu rezidențial:

”Oferim o bucătărie gratuită pentru cei care fac achiziţii în perioada următoarea. Putem oferi clienţilor noştri şi dobânzi preferenţiale oferite de anumite cu care am demarat anumite colaborări pe linia aceasta de green certification.”

Alţii încearcă să îi atragă pe clienţii cu un nou concept. Vor să apropie vecinii între ei şi să creeze o comunitate prin evenimente pe care le organizează în complex.

Cu toate astea, mulţi dintre cei care vor să cumpere o locuinţă au devenit mai precauţi, din cauza preţurilor ridicate, dar şi a problemelor care au apărut în blocurile noi în ultimii ani.

”Pentru 56 de m.p. să dai 90. 000 de euro este exagerat, mai bine îţi iei casa la curte, dar e la ieşirea din Bucuresti, faci două ore până în centru. Din vara aştept să mai scadă preţurile.”

”Ne uităm la drumuri, la căi de acces, la utilităţi. Am găsit la gri, fără cadă, fără uşi, preţuri destul de măricele. A crescut şi preţul pentru o locuinţă, a crescut şi euro mult şi asta se vede în buzunare.”

”Mi se par puţin umflate. Caut când iau apartamentul să fie branşat la curent, tot, că ţi se oferă ceva, vezi ceva, ţi se prezintă foarte frumos şi pe urmă ai probleme mari.”

Juriştii îi sfătuiesc pe cei care caută o locuinţă să includă în contract obligativitatea ca dezvoltatorul să asigure utilităţi şi căi de acces până la finalizarea construcţiei şi penalităţi în cazul în care nu respectă aceste prevederi.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here