Conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică, creşterile salariale accelerate din sectorul serviciilor informatice au transformat în ultimii nouă ani industria telecomunicaţiilor din star în cenuşăreasă

0
2553
Institutul Naţional de Statistică

Dacă în anul 2008 un programator câştiga, în medie, 2.200 de lei net pe lună (cu 8% mai puţin decât un an­gajat din tele­com), anul trecut salariul mediu în IT a ajuns la aproape 5.500 de lei net pe lună, cu 63% peste ni­velul sa­larial me­diu din te­le­­co­mu­ni­caţii.

 „În 2008 existau oricum foarte puţine companii specializate în zona IT în România, spre deosebire de operatorii telecom, care erau vedete în piaţa muncii. Evident, fiind mai puţine oportunităţi în industria IT, nu era cerere de candidaţi astfel încât să crească salariile. Acum însă situaţia s-a schimbat, salariile au crescut semnificativ în IT, iar operatorii telecom trebuie să-şi alinieze nivelul salarial oferit pentru poziţiile deschise care necesită specializări în IT, pentru că altfel nu vor mai găsi candidaţi”, a explicat Cristina Postolache, managing partner în cadrul firmei cu activităţi în domeniul resurselor umane Big4HR.

Salariul mediu în sectorul serviciilor IT a crescut de aproape 2,5 ori în ultimii nouă ani, în timp ce sa­lariul mediu din sec­torul tele­co­mu­ni­ca­ţiilor a crescut cu doar 40% în acelaşi interval.

În acelaşi timp, salariul mediu net pe economie a crescut cu 60% în perioada 2008- 2016, peste nivelul creşterii din sectorul telecom.

„În IT majoritatea angajaţilor au salarii mari, însă în telecom încă sunt foarte mulţi care au salarii de call center. Cu toate acestea, eu recrutez în prezent IT-işti pentru poziţii deschise în companii telecom, care sunt atraşi de tehnologiile diferite din această industrie”, a mai spus Cristina Postolache.

Ea a precizat că în prezent operatorii telecom caută soluţii să-şi diferenţieze ofertele comerciale atât către zona de business, cât şi către zona rezidenţială şi vor să utilizeze tehnologii avansate şi diverse. Prin urmare dacă un specialist IT vrea să îşi dezvolte aria de expertiză către mai multe tehnologii, atunci şi industria telecom este o variantă pentru el.

„Salariile specialiştilor IT care lucrează în telecom se vor apropia de cele din industria IT, pentru că altfel operatorii de telecomunicaţii nu vor mai putea atrage candidaţi. Este adevărat că se duce o luptă pe aceiaşi candidaţi în piaţă, însă operatorii telecom încă îi mai pot atrage prin oportunităţi de dezvoltare profesională, prin utilizarea de tehnologii de ultimă generaţie şi prin faptul că pot fi implicaţi în proiecte diverse, ceea ce îi ţine motivaţi”, a mai spus Cristina Postolache.

Majorările de salarii din industria IT au fost şi o consecinţă a creşterii masive a numărului de locuri de muncă din acest domeniu, spre deosebire de situaţia din telecom. Statisticile arată că, în 2008, efectivul de salariaţi din sectorul telecomunicaţiilor era de aproape 47.500 de persoane, însă numărul acestora a scăzut până la finalul anului trecut cu 1.800 de persoane, ajungând la 45.700. Spre comparaţie, în domeniul serviciilor IT numărul total de salariaţi a fost de 33.000 de persoane în 2008, iar până la finalul lui 2016 s-a dublat, ajungând la 67.600 de persoane.

În total, în sectorul informaţii şi comunicaţii, care contribuie cu 6% la formarea PIB, lucrează peste 157.000 de angajaţi (domeniu care mai cuprinde, pe lângă servicii IT şi telecom, activităţi de editare şi activităţi de producţie video şi televiziune).

Afacerile din IT&C au un aport mai mare la formarea PIB decât agricultura, domeniu în care lucrează 2 milioane de oameni, sau construcţiile, sector care are peste 370.000 de salariaţi.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here