Conform Barometrului Industriei aripile economiei romanesti s-au taiat in aprilile 2016

0
2357
economie

În aprilie, avântul din economia națională înregistrat în luna precedentă „s-a topit, iar activitatea s-a redus”. Constatarea rezultă din Barometrul Industriei din România, realizat lunar de IRSOP și de Facultatea de Management a SNSPA, pe un eșantion de 328 firme, reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste 9 angajați de la noi, care generează aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie. Datele au fost culese prin interviuri directe cu managerii firmelor, în intervalul 19-23 mai 2016.

Sondajul arată că „volumul producției a căzut de la 69 de puncte în luna martie, la 61 în aprilie, cu numai 4 puncte peste media ultimelor 18 luni (57).

În pofida scăderii abrupte, industria rămâne în zona de expansiune (peste 50 de puncte)”. Economiștii autori ai barometrului apreciază că „întreruperea brutală a avântului creează îngrijorare, arată că incertitudinea persistă și că industria parcurge fluctuații ample pe termen scurt, cu efecte distructive pentru predicție și planificare”. Cauza este identificată în „contractarea bruscă a cererii externe și interne. Comenzile noi au scăzut mai puternic decât volumul producției, de la 68 în martie, la 58 în aprilie, iar exportul a coborât de la 61 la 58 de puncte. Stocurile au scăzut ușor de la 50 în martie la 48 în aprilie. Înseamnă că ieșirile încep să fie mai mari decât intrările. Pentru moment, volumul producției nu resimte integral șocul scăderii comenzilor și al stocurilor. Producția se menține mai sus pentru că procesează volumul mai mare de comenzi din lunile anterioare”. În aceste condiții, „volumul comenzilor neexecutate a crescut de la 49 la 53 de puncte, ceea ce arată și un posibil deficit de capacitate”.

Studiul arată că „fluctuațiile bruște ale cererii afectează și locurile de muncă. Firmele au început să reducă numărul de angajați. Indicatorul angajărilor de personal a scăzut de la 56 în martie la 50 în aprilie. În paralel, costurile de producție au continuat să crească, de la 56 la 59 de puncte. În același timp, vedem o creștere a importurilor de materii prime și a cheltuielilor de capital. Importurile par a fi alimentate de consumul intern privat sau de o ușoară intensificare a investițiilor private”.

În același timp, „indicatorul global de încredere în activitatea viitoare (media așteptărilor privind volumul comenzilor, producția și prețurile încasate de firme peste 6 luni) a scăzut de la 64 de puncte în februarie, la 62 în martie și 60 în aprilie. Managerii nu par a avea multe motive să spere că situația va fi mai bună în lunile care au rămas până la sfârșitul anului 2016”.

Barometrul este coordonat de dr. Petre Datculescu – director general

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here