Condiţia esenţială pentru a primi salariu minim diferenţiat pentru studiile superioare

0
1079
Statul va creşte salariul minim la jumătatea lui 2017
Hand and money staircase isolated on white background

Românii care sunt plătiţi cu salariul minim şi au studii superioare nu vor beneficia de salariu minim diferenţiat în funcţie de studii decât dacă lucrează în acelaşi domeniu în care au studiat. Cu alte cuvinte, dacă eşti licenţiat în psihologie, dar lucrezi ca operator call-center pe salariul minim, nu vei primi 2.350 lei, de la 1 ianuarie, ci numai 2.080 lei.

Ministrul Muncii ,Vasilescu ,a anunţat că salariul minim va fi diferenţiat, de la 1 ianuarie 2019. Va exista, pe de o parte, un salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată la nivelul de 2.080 lei/lună, iar pe de altă parte un salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată la nivelul de 2.350 lei/lună pentru angajaţii cu studii superioare şi pentru angajaţii cu 15 ani vechime.

Conform Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, salariu de bază minim brut de 2.350 lei va fi pentru angajaţii pe posturi pentru care sunt necesare studii superioare conform Clasificării Ocupaţiilor din România (COR). COR precizează pentru ce posturi anume sunt necesare studii superioare. În prezent, obligativitatea studiilor superioare există doar la aproximativ 40 de coduri COR din totalul de 4.370, potrivit zf.ro. Cu alte cuvinte, se vor lua în calcul numai studiile în domeniul în care angajatul lucrează, au explicat reprezentanţi ai Ministerului Muncii pentru „Adevărul“. Mai precis, „dacă ai făcut Dreptul, dar te angajezi vânzător la chioşc nu se iau în considerare studiile”, ai spus aceştia. În prezent, există circa 2,2 milioane de români plătiţi cu salariul minim, respectiv 41,13% din totalul contractelor de muncă cu normă întreagă. Din aceştia, 350.000 sunt angajaţi cu studii superioare.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here