Concluziile dezbaterilor stiintifice de la Scoala de Vara NeuroDiab 2016

0
2499
Scoala de Vara NeuroDiab 2016

Inovația, transpusă în metode moderne în abordarea neuropatiei diabetice, a fost elementul de bază în programul Școlii de Vară Neurodiab 2016, organizate de către Societatea de Neuropatie Diabetică.

Sesiunile științifice, ateliere practice și demonstrațiile susținute de specialiști internaționali și naționali au alcătuit un cadru generos pentru dezbaterea celor mai noi și revoluționare metode de tratament și control pentru neuropatia diabetică.

Microscopia confocală corneenă s-a aflat în centrul prezentărilor științifice la Școala de Vară Neurodiab 2016, dar și al unui workshop dedicat specialiștilor implicați în managementul neuropatiei diabetice, în vederea îmbunătățirii abordării în practica medicalăa procesului de diagnosticare a acestei complicații a diabetului zaharat. Microscopia confocală corneană poate să detecteze existența neuropatiei diabetice, fiind o metodă non-invazivă, bine tolerată de organism și foarte rapidă, arată specialiștii. De asemenea, procedura ajută la identificarea eficientă a leziunilor precoce ale nervilor care preced retinopatia și microalbuminuria.

„Neuropatia diabetică, prin impactul pe care îl are la nivelul populației cu diabet, necesită eforturi de îmbunătățire permanentă a abordării clinicii, atât pe partea de diagnostic, cât și în gestionarea îngrijirii specifice, elemente pe care la Școala de Vară Neurodiab am urmărit, an de an, să le atingem. Am avut, și ediția aceasta, abordări complexe, atât teoretice cât și practice, am interacționat constructiv cu participanții, ne-am dedicat expunerii și detalierii celor mai importante noutăți din sfera neuropatiei diabetice, cu un puternic accent pe inovația tehnică, care, cu siguranță, îi vor ajuta pe participanți în dezvoltarea practicii clinice.” a declarat conf. dr. Ioan Andrei Vereșiu, președintele Societății de Neuropatie Diabetică – Neurodiab.

Temele incluse în cadrul programului Școlii de Vară Neurodiab 2016 au acoperit o gamă amplă de probleme și actualități științifice din sfera neuropatiei diabetice, care au vizat analizarea cât mai complexă a tuturor aspectelor, complicațiilor, metodelor de gestionare și a terapiilor actuale în domeniu.

Potrivit datelor prezentate de conf. dr. Ioan Andrei Vereșiu, în lume diabetul ucide o persoană la fiecare 8 secunde, în timp ce, o dată la 30 de secunde un membru inferior suferă amputație, drept consecință a diabetului. Președintele Societății de Neuropatie Diabetică a subliniat, astfel, situația neuropatiei diabetice în România, riscurile apariției piciorului diabetic și nivelul amputațiilor efectuate la persoanele cu picior diabetic din țara noastră.

Relația dintre diabet și sistemul nervos a fost explicată de către prof. dr. Dan Ziegler (Germania), care a evidențiat tipurile de neuropatii, a detaliat factorii de risc și comorbiditățile polineuropatiei diabetice dureroase, lansând totodată discuții despre asocierea polineuropatiei și a neuropatiei dureroase cu markeri pro/anti-inflamatori.

Neuropatia autonomă și diabetul a fost o altă temă prezentată în cadrul Școlii de Vară NeuroDiab, de către prof. dr. Rodica Pop-Bușui (SUA). Dezbaterile s-au concentrat pe neuropatia autonomă cardiovasculară, o formă de neuropatie diabetică care generează un un risc ridicat de aritmii cardiace și moarte subită, în general asociată cu ischemia miocadică silențioasă.

Dr. Bruce Perkins (Canada) a adus în centrul dezbaterilor cele mai importante aspecte referitoare la provocările în prevenția și tratamentul neuropatiei diabetice, oferind participanților o viziune complexă în abordările practice în vederea stabilirii diagnosticului neuropatiei diabetice, pentru a se familiariza cu toate cauzele-cheie ale neuropatiei și pentru a cunoaște opțiunile de tratament al durerii asociate neuropatiei. În cadrul prezentării, au fost oferite soluții practice în managementul polineuropatiei diabetice senzorimotoare și s-a discutat despre utilitatea microscopiei confocale corneene în abordarea problemei.

Tehnica modernă a microscopiei confocale corneeneși importanța acesteia au fost vizate și de către dr. Mitra Tavakoli (Anglia), care a expus pe larg modul în care aceasta ajută în diagnosticarea, determinareagradului de severitate și în evaluarea beneficiilor terapeuticeîn cazurile de neuropatie periferică.

De altfel, dr. Georgeta Inceu a prezentat impactul pe care utilizarea microscopiei confocale corneene l-a avut raportat la Centrul de Diabet Cluj-Napoca. 90 de pacienți cu diabet din cadrul centrului au fost evaluați din punct de vedere al neuropatiei diabetice periferice utilizând trei metode, printre care și microscopia corneană confocală. Rezultatele au indicat că aceasta din urmă a oferit o mai bună acuratețe în depistarea neuropatiei diabetice comparativ cu metodele actuale de măsurare și astfel a fost posibilă identificarea micile afectări ale fibrelor nervoase nemielinizate, care se observă în primele stadii de neuropatie diabetică.

Microscopia de reflectanță (in vivo), de această dată, a fost un alt subiect tratat în cadrul Școlii de Vară NeuroDiab 2016. Dr. Mihaela Ghiță a explicat modul în care această tehnică imagistică nouă poate ajuta la detectarea precoce a neuropatiei diabetice, prin evaluarea răspunsului vasodilatator la nivel local, în cazul unei inflamații neurogenice cutanate. Mai exact, prin intermediul acestei metode se analizează reactivitatea neurovasculară la nivel cutanat, care poate indica disfuncția fibrelor nervoase cu diametru mic, cele considerate ca fiind întâi afectate, în neuropatia diabetică.

Aspectele teoretice au fost completate de sesiuni practice, iar modul în care funcționează microscopia confocală corneană și cum poate fi aplicat în practica clinică au fost explicate de către dr. Constantin Mihai, în cadrul unui workshop dedicat.

Tot la acest capitol, au avut loc demonstrații despre neuropatia diabetică în practica zilnică susținute de dr. Bogdan Florea, care a accentuat importanța descălțării pacienților, ca prim pas în prevenția sau diagnosticarea precoce a neuropatiei diabetice. Cu cât aceasta este diagnosticată mai devreme, cu atât se poate iniția un tratament potrivit, prin care să poată fi ținută sub control evoluția bolii. Demonstrațiile practice din cadrul evenimentului au oferit informațiile necesare, de bază, în abordarea concretă a cazurilor medicale.

Pe lângă aspectele clinice, în cadrul evenimentului au fost discutate și aspecte statistice, care au un rol important în practica medicală și în evaluarea corectă a literaturii și studiilor de specialitate, a explicat dr. Cosmina Bondor.

Susținerea dezvoltării profesionale a tinerilor medici este unul dintre obiectivele Societății de Neuropatie Diabetică, iar Premiul NeuroDiab 2016 este unul dintre mijoloacele prin care tinerii cu preocupări în zona de neuropatie diabetică sunt sprijiniți. Dr. Dan Trofin este câștigătorul ediției din acest an a premiului care îi asigură participarea la Întâlnirea Anuală a Asociației Europene pentru Studiul Diabetului, 12-16 septembrie, din Munchen, Germania.

Școala de Vară Neurodiab2016 a reunit tineri rezidenți și specialiști din sfera diabetologiei și din domenii conexe, implicate în managementul neuropatiei diabetice: neurologie, oftalmologie, medicină internă, endocrinologie, cardiologie, medicină de familie.

Organizator științific:  Societatea de Neuropatie Diabetică NeuroDiab.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here