Companiile şi societăţile naţionale, precum şi regiile autonome ar putea redistribui sub formă de dividende, respectiv vărsăminte la bugetul de stat sau local, profitul repartizat la alte rezerve în anii anteriori, ca sursă proprie de finanţare, şi care nu a fost utilizat conform destinaţiilor iniţiale

0
2679
Companiile şi societăţile naţionale,

Potrivit unui proiect al Ministerului de Finanţe, companiile de stat vor fi obligate să verse banii nedistribuiţi pe care îi mai ţin în rezerve către bugetul de stat. Guvernul trebuie să taie din cheltuieli sau să găsească surse suplimentare de venit, în acest an, pentru a ţine deficitul sub ţinta de 3%, iar acum vrea să folosează fondurile întreprinderilor de stat în acest sens.

Această măsură vine după ce, la finalul lui ianuarie, Guvernul a hotărât ca 90% din profitul net realizat de companiile de stat în 2016 să meargă sub formă de dividende sau vărsăminte către bugetul de stat.

Un proiect lansat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului de Finanţe arată că Guvernul vrea ca sumele din profitul realizat de companiile de stat, pe care acestea nu le-au distribuit în anii anteriori, ci le-au repartizat către rezerve, să meargă către bugetul de stat.

„Prin modificările propuse se creează cadrul legal pentru redistribuirea ca dividende suplimentare sau, în cazul regiilor autonome, ca vărsăminte la bugetul de stat sau local, a profitului repartizat la alte rezerve în anii anteriori, ca sursă proprie de finanţare şi care nu a fost utilizat conform destinaţiilor iniţiale, precum şi pentru repartizarea sumelor existente în soldul rezultatului reportat care au rămas nerepartizate”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Ministerul motivează această măsură prin faptul că la o serie de societăţi/regii, rezervele care constituie o sursă proprie de finanţare nu sunt utilizate de către acestea, surplusul valoric regăsindu-se în disponibilităţile băneşti ale acestora.

Ministerul mai spune că, în prezent, repartizarea de dividende din rezerve reprezintă o soluţie practicată  de companiile cu capital privat, însă pentru companiile de stat nu există o reglementare expresă.

„În acest context este necesară armonizarea legislaţiei privind repartizarea profiturilor înregistrate de companiile/regiile autonome cu capital integral/majoritar de stat cu cea care reglementează repartizarea pentru companiile cu capital privat”, susţine Ministerul.

Dacă acest proiect va fi aprobat, înseamnă că aceste fonduri din rezervele companiilor de stat vor putea fi contabilizate drept venituri la bugetul de stat, fiind o modalitate de a acoperi cheltuielile suplimentare ale guvernării şi de a ţine deficitul bugetar sub ţinta de 3%.

La finalul lunii ianuarie, Guvernul a mai luat o măsură care vizează profitul companiilor de stat. Guvernul a mandatat reprezentanţii statului din adunările generale sau din consiliile de administraţie ale companiilor cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi la regiile autonome, să ia măsurile necesare pentru repartizarea unei cote de minimum 90% din profitul net realizat în 2016 (sub formă de dividende/vărsăminte) la bugetul de stat.

 Bugetul pe 2017 al României este fundamentat pe o creştere economică de 5,2% şi un deficit bugetar de 2,99%. Vicepreşedintele Comisiei Europene Valdis Dombrivskis şi Comisarul pentru Afaceri Economice şi Financiare, Pierre Moscovici, au trimis, în februarie, ministrului de Finanţe, Viorel Ştefan, o scrisoare în care avertizează că, potrivit datelor disponibile, deficitului ar urma să depăşească 3% în 2017, ajungând la 3,6%, respectiv la 3,9% în 2018. Ei au cerut ca Executivul să anunţe măsuri clare pentru reducerea deficitului bugetar. Fondul Monetar Internaţional estimează de asemenea că deficitul bugetar al României va depăşi ţinta de 3% şi va ajunge în acest an la 3,7% din PIB.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here