Companiile de stat sunt prăduite, anul acesta, la “ordinul” actualei guvernări, prin distribuirea a 90% din profituri sub formă de dividende

0
1674

Şi mai mult,  se ia in calcul si repartizarea rezervelor acumulate în timp, astfel că, de la anul, acestea vor fi nevoite să apeleze la împrumuturi de la bănci, în contextul în care se prefigurează creşterea dobânzilor.

Este adevărat că, până acum, companiile din portofoliul statului, în special cele din energie, listate la Bursa de Valori Bucureşti, au fost criticate că nu şi-au făcut planurile de investiţii şi că au stat “pe bani”, iar acest lucru a dat apă la moară Guvernului, care a putut să justifice mai uşor solicitarea ca societăţile să repartizeze acţionarilor rezervele.

“S-a constatat că o mare parte din rezervele acumulate de societăţi/regii fie nu sunt utilizate, fie au fost plasate ca investiţii financiare (de exemplu, depozite bancare) cu randamente mai scăzute decât dobânda plătită de stat la obligaţiunile emise”, a susţinut Guvernul.

Dacă băncile vor fi câştigători pe termen lung ai acestor măsuri, statul se poate bucura numai anul acesta, la fel ca şi Bursa de Valori Bucureşti, unde investitorii s-au repezit să prindă acţiuni cu dividende mari la companiile unde statul şi-a impus voinţa.

Recent, conducerea Romgaz a făcut o nouă propunere de repartizare a profitului net aferent exerciţiului financiar 2016 şi o nouă valoare a dividendului brut pe acţiune, de 3,82 lei, după ce prima propunere nu a fost votată de acţionari.

Anterior, acţionarii “Conpet” (COTE) au aprobat distribuirea unor dividende cumulate de 16,58 lei/acţiune. Cele trei dividende propuse şi aprobate au fost: 8,06657559 lei/ acţiune, din profitul pe anul trecut, 1,97734501 lei/ acţiune, din rezultatul reportat din corectarea unor elemente care au afectat profitul anilor anteriori, şi 6,53844261 lei/ acţiune, din surplusul realizat din rezerve din reevaluare recunoscut în rezultatul reportat.

Acţionarii “Transelectrica” (TEL) au aprobat distribuirea a 90% din profit, respectiv un dividend de 2,257 lei/unitate.  Şi la “Transgaz” se va distribui ca dividend 90% din profitul net din 2016, adică 545,5 milioane lei.

Acestea sunt numai câteva exemple, însă conducerea Bursei de Valori Bucureşti a găsit de cuviinţă să îşi laude marfa, pe baza unei măsuri al cărei impact nu are cum să se mai repete pe viitor.

Lucian Anghel, preşedintele BVB susţine că nivelul dividendelor este unul dintre argumentele pentru ca ţara noastră să fie o destinaţie pentru investitori. Domnia sa a spus, într-un comunicat recent: “Datele macroeconomice, nivelul dividendelor şi creşterea preţului acţiunilor sunt argumente puternice pentru ca România să fie cea mai bună destinaţie unde banii pot produce valoare adăugată, iar asta îi convinge chiar şi pe cei mai sceptici investitori să îşi plaseze banii pe piaţa locală de capital”.

Lucian Anghel vorbeste ca un lider de partid , eventual PSD,  de parca nu ar fi fost economistul şef al celei mai mari bănci din ţară.

Declaraţia lui este revoltătoare, în condiţiile în care majoritatea analiştilor avertizează că datele macroeconomice se bazează în special pe consum, iar măsurile populiste anunţate de Guvern pun presiune pe deficitul bugetar.

Lucian Anghel vede numai partea care îi convine şi pare să ignore total condiţiile în care România poate deveni cea mai bună destinaţie pentru investitori, respectiv prăduirea companiilor de stat pentru a face rost de bani la buget şi măsuri populiste. Pe Lucian Anghel, ca şi pe Guvernul PSD pare să nu îi intereseze ce se va întâmpla după acest an.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here