Comisiile Parlamentului au aprobat conversia creditelor în franci elvetieni

0
1725
franci-elvetieni

Legea privind conversia creditelor în franci elveţieni a fost adoptată luni în unanimitate de membrii Comisiei juridice şi ai Comisiei de buget, finanţe şi bănci, după ce aceştia au eliminat plafonul de 250.000 de franci, urmând ca actul normativ să fie supus azi votului final al plenului.

Deputaţii au adus şi modificări menite să clarifice textul legii şi să permită ca toţi consumatorii care au contractat credite în franci elveţieni să poată beneficia de prezenta lege. Asftel, deputaţii au eliminat data de referinţă de 15 ianuarie 2015 şi au deci că “la cererea consumatorilor băncile care au procedat la conversia creditelor în franci elveţieni pot să revină la contractul în franci elveţieni şi vor efectua conversia în condiţiile prezentei legi”.

Nu au fost de acord cu perioada de implementare

“Corect să dăm şansa şi celor care au făcut conversia să poată să beneficieze de această lege”, a susţinut deputatul PSD Ana Birchall. Potrivit modificărilor făcute de comisie, conversia ar urma să se facă prin act adiţional la contractul de credit la cursul de schimb la data încheierii contractului, deputaţii eliminând sintagma „prin hotărâre judecătorească”. Deputaţii nu au fost, însă, de acord ca perioada de implementare a legii conversiei creditelor în franci elveţieni să fie mai mică de 60 de zile, aşa cum prevede textul iniţial al proiectului.

Au eliminat plafonul de 250.000 de franci elvețieni

Tot luni, la dezbaterea pe articole, Comisia juridică şi Comisia de buget au decis să elimine plafonul de 250.000 de franci elveţieni din legea privind conversia creditelor, plafon introdus iniţial la solicitarea PSD, partid care însă, ulterior, s-a răzgândit.

Săptămâna trecută, comisiile stabiliseră că persoanele care au luat credite în franci elveţieni vor putea cere conversia în lei la cursul istoric cu două condiţii: să aibă un grad de îndatorare de peste 50%, iar valoarea creditului contractat să nu depăşească 250.000 de franci elveţieni, propunerile fiind înaintate de şeful comisiei de buget, deputatul PSD Viorel Ştefan şi susţinute de social-democraţi la vot.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here