Comisia Europeana vrea sa declanșeze Jihadul împotriva Google

0
2568
Comisia Europeana google

Comisia Europeană intenţionează să amendeze Google cu o sumă suficient de mare încât să se asigure că aşa-zisele practici de monopol ale companiei nu vor continua. 7,5 miliarde ar putea fi amenda.

Compania ar putea fi amendată cu cel mult 10% din veniturile anuale globale, adică aproape 7,5 miliarde de dolari, în baza veniturilor realizate în 2015. Cea mai mare amendă acordată de Uniunea Europeană (UE) pentru poziţie dominantă a fost de 1,4 miliarde de dolari, companiei Intel, în 2009.

3,22 miliarde cea mai mare amendă

Cea mai mare penalizare dată de UE este în valoare de 3,23 miliarde de dolari; este vorba de Daimler, Volvo şi MAN, amendate în iulie pentru că au participat la organizarea unui cartel care stabilea preţurile.

În aprilie 2015 Comisia Europeană a învinuit Google de favorizarea propriului serviciu, Google Shopping, în rezultatele procesului de căutare. Acuzaţiile au fost întărite în iulie 2016, după ce Google a avut şansa să facă apel.

Aplicații preinstalate

În aprilie 2016, UE susţinea că Google influenţează fabricanţii de telefoane şi companiile de telecomunicaţii, cerându-le să fie de acord cu un acord exclusiv pentru a preinstala aplicaţiile Google.

De asemenea, compania este acuzată că le-a plătit acestora bani pentru a preinstala Google Search şi a împiedicat vânzarea anumitor telefoane Android.

În iulie 2016, Google a fost acuzat că a împiedicat publicaţiile care folosesc AdSense să prezinte reclame de pe alte platforme de anunţuri publicitare.

Nu va mai putea să amenințe

O serie de documente obţinute de Reuters, numite Statements of Objections, vizează doar primele două acuzaţii şi prezintă liste cu acuzaţiile CE care au fost trimise săptămâna trecută companiilor care s-au plâns de acţiunile Google.

În cazul Android, Comisia vrea să împiedice Google să plătească operatorii de telefonie şi fabricanţii de telefoane pentru preinstalarea Google Search şi Google Play, canalul oficial deistribuţie a aplicaţiilor pentru sistemul de operare Android. Mai mult, Google nu va mai putea „să pedepseasă sau să ameninţe” companiile dacă nu urmează regulile stabilite de firmă.

În cazul Google Shopping, Comisia intenţionează să ceară reprezentanţilor motorului de căutare să clasifice rezultatele din serviciul său la fel ca pe cele din serviciile concurente, susţin documentele. Comisia va decide dacă Google ar putea să ceară serviciilor competitoare să plătească mai mult pentru un loc mai bun în clasament.

Procesul va fi de durată

Acuzaţiile Comisiei nu sunt definitive, ele pot fi modificate sau retrase, în funcţie de acţiunile la care Google va recurge, de exemplu o audiere în faţa unui arbitru independent. Următorul pas este o decizie a comisiei în care să fie menţionată amenda, dar şi ceea ce ar trebui să facă Google. Compania americană poate face apoi apel, precum Intel, iar procesul se poate întinde pe mai multe luni.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here