Comisia Europeană va rambursa facturi de 800 milioane euro pentru România, după acreditarea autorităților de management

0
1545
Facturi

 „Facturile beneficiarilor de fonduri europene sunt achitate la zi, din resurse bugetare, urmând ca întreagă sumă să fie recuperată imediat ce Autoritățile de Management vor fi autorizate de Autoritatea de Audit din cadrul Curții de Conturi (proces aflat în plină desfășurare). Din facturile emise, de peste 800 de milioane de euro, pentru proiectele cu finanțare europeană, până în prezent au fost achitate beneficiarilor 400 de milioane de euro din surse bugetare. Din această perspectivă, nu există niciun blocaj în vederea derulării programelor cu finanțare europeană”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE).

De asemenea, ministerul precizează că aplicația MySMIS funcționează în totalitate.

„Cu privire la sistemele informatice MySMIS 2014 / SMIS 2014+, Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), în calitate de dezvoltator al aplicațiilor SMIS2014+ și MySMIS2014, conform HG nr. 398/27.05.2015, precizează că toate componentele sistemelor informatice necesare acreditării autorităților de management sunt complete și pe deplin funcționale, în conformitate cu cerințele beneficiarului (Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene — MDRAPFE), desprinse din Regulamentele Uniunii Europene. Funcționarea acestui sistem, în totalitatea lui, a fost prezentată, cu ocazia diverselor întâlniri de lucru, atât reprezentanților Comisiei Europene — DG REGIO, cât și specialiștilor Autorității de Audit”, informează sursa citată.

Aplicația facilitează schimbul electronic de informații între beneficiari și autoritățile cu atribuții în gestionarea fondurilor europene structurale și de investiții, acoperind funcțional cerințele a șapte autorități de management ale programelor operaționale, pe principiul simplificării și uniformizării cerințelor.

Ministerul precizează că termenul asumat inițial de actualul Guvern pentru transmiterea documentației în vederea acreditării autorităților de management pe fiecare program a fost respectat.

„În cadrul procesului de acreditare, autoritățile de management și Autoritatea de Audit comunică în permanență. Imediat după ce Autoritatea de Audit va face raportul misiunii, estimat a fi finalizat la începutul lunii iulie, se vor transmite Comisiei Europene documentele justificative pentru rambursarea celor peste 800 de milioane de euro facturate până în prezent”, mai spune MDRAPFE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here