Comisia Europeană este îngrijorată că România ar putea să aibă în acest an cea mai mare creştere a deficitului bugetar din Uniunea Europeană, deşi s-au primit asigurări de la Guvern că nu sunt motive de preocupare în acest sens

0
1713
comisia-europeana

Cu ocazia lansării ‘Raportului economic pentru România 2017’, şeful reprezentanţei CE în România, Angela Cristea, a declarat:

‘România a înregistrat anul trecut cea mai mare creştere economică din Europa, de 4,9%. În acelaşi timp, raportul atrage atenţia asupra riscului ca anul acesta să aibă cea mai mare creştere a deficitului public. Noi am primit asigurări de la Guvern că nu avem motive de îngrijorare, dar suntem ca părintele ăla care îşi face întotdeauna griji ca nu care cumva să se îmbolnăvească copilul. Mai bine să fim îngrijoraţi şi să nu se întâmple nimic, că putem trage concluzia în raportul de anul viitor că ne-am făcut griji degeaba’, a spus Cristea.

Ea a arătat că în România creşte inegalitatea socială, aceasta fiind o tendinţă consemnată din 2012.

‘Constatăm scăderea sărăciei, dar creşterea inegalităţilor sociale. Acesta nu este un fenomen punctual, ci o tendinţă din 2012. Nu este specifică numai României, observăm asta şi în alte state din UE’, a mai arătat şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Potrivit previziunilor economice de iarnă publicate la jumătatea lunii februarie de Executivul comunitar, în România deficitul public ar urma să ajungă la 3,6% din PIB în 2017, faţă de 3,2% cât estima în toamnă, pentru ca în 2018 să urce la 3,9% din PIB.

‘Bugetul pe 2017 adoptat de noul Guvern conţine mai multe reduceri de taxe (în special eliminarea contribuţiilor sociale pentru pensii mici) la care se adaugă majorarea cheltuielilor pentru pensii şi salarii în sectorul public. În consecinţă, deficitul guvernamental este preconizat să crească la 3,9% din PIB în 2018 din cauza efectelor majorării semnificative a pensiilor programată pentru luna iulie 2017’, avertiza Comisia Europeană la vremea respectivă.

Totodată, Comisia Europeană a revizuit în urcare, la 4,4%, estimările referitoare la creşterea economiei româneşti în acest an, avansul urmând să încetinească la 3,7% în 2018.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here