Comisarul european pentru Politică Regională, Corina Crețu, le-a recomandat edililor să își ia specialiști când scriu proiecte care să fie fnanţate pe fonduri europene

0
2161
fonduri-europene

Comisarul european pentru Politică Regională, Corina Crețu, le-a recomandat primarilor să își ia specialiști, atunci când scriu proiecte pe fonduri europene. Motivul: 75% din proiectele depuse la Ministerul Dezvoltării privind infrastructa rutieră au fost respinse, pentru că nu au fost scrise cum trebuie.

Potrivit comisarului european, în România lipsesc ideile, iar edilii scriu proiecte prost, drept dovadă că Ministerul Dezvoltării a respins 75% din cele depuse pentru construirea de drumuri. Potrivit Corinei Crețu, UE poate ajuta, dar trebuie depuse proiecte, să se implementeze proiectele pe teren, că să nu se mai piardă bani. România a pierdut două miliarde de lei din ultimul exercițiu financiar al UE.

Corina Creţu a vorbit despre absorbţia fondurilor europene de către România, precizand că două miliarde de euro este suma pusă la bătaie pentru proiectele anunţate, câteva proiecte mai vechi vor fi realizate până în anul 2020 cu bani europeni.

“E o perioadă în care tragem linie pentru perioada 2007-2013 – mai primim facturi până la sfârşitul lunii martie – terminăm cu un grad de absorbţie neaşteptat pentru mine, mai ales că acum doi ani, când am venit în funcţie, acest procent, de peste 90 la sută, era de neconceput. Am făcut eforturi, împreună cu ambele guverne – Ponta şi Cioloş – pentru a mări rata de absorbţie, şi vreau să le mulţumesc, în primul rând celor de pe teren. Am făcut eforturi supraomeneşti pentru a mări rata de absorbţie pentru această perioadă. Ceea ce s-a pierdut din vedere era că, în paralel, trebuia pregătită şi noua perioadă de programare”, a declarat comisarul european Corina Creţu.

Cele 2 miliarde de euro pierdute din exerciţiul financiar trecut provin de la începutul perioadei, a explicat oficialul european. “Recomandarea mea este de a folosi toate instrumentele pe care le avem la dispoziţie. Pe lângă bugetul naţional,  avem aceste fonduri europene, care pot să fie ultima şansă istorică pentru noi, pentru că este evident că  politica de coeziune, nu este un secret, este atacată”, a mai afirmat Corina Creţu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here