Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ştefan-Radu Oprea, a declarat că 1,4 milioane de locuri de muncă din România şi 36 de milioane din UE sunt susţinute prin comerţul internaţional.
“În prezent, 1,4 milioane de locuri de muncă din România şi 36 de milioane de locuri de muncă din UE sunt susţinute prin comerţul internaţional cu state terţe. Aceste cifre confirmă importanţa politicii comerciale comune europene, iar contribuţia tehnică a economiştilor din cadrul DG Trade şi din statele membre ne ajută să evaluăm impactul deciziilor pe care le luăm”, a afirmat ministrul Ştefan-Radu Oprea, preşedintele Consiliului Afaceri Externe – Comerţ, în cadrul unui comunicat.
Ministrul Oprea a făcut aceste declaraţii la deschiderea lucrărilor reuniunii tehnice informale a Trade Economist Network, care a avut loc la Bucureşti. Acesta a fost cel de-al patrulea eveniment dedicat activităţii UE în domeniul politicii comerciale comune organizat la Bucureşti pe perioada Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene (PRES RO 2019).
Trade Economist Network este o reţea informală compusă din economişti experţi în politică comercială, din statele membre ale UE şi din cadrul Comisiei Europene. Aceştia se reunesc de două ori pe an cu scopul de a dezbate şi prezenta aspecte privind impactul economic al unor subiecte curente referitoare la politica comercială a Uniunii Europene.
“Activitatea economiştilor şi experţilor în domeniul comerţului are o influenţă directă în politica comercială comună a UE, deoarece studiile de impact, evaluările impactului asupra dezvoltării durabile şi alte studii relevante sprijină politicienii în luarea unor decizii informate care privesc mediul de afaceri european şi pe cei 500 de milioane de cetăţeni europeni”, mai arată comunicatul ministerului.
În deschiderea reuniunii, Ştefan-Radu Oprea a prezentat contribuţia Preşedinţiei române la Consiliul Uniunii Europene la consolidarea politicii comerciale comune:
*adoptarea mandatelor de negociere în relaţie cu SUA privind liberalizarea comerţului cu bunuri şi evaluarea conformităţii;
*intrarea în vigoare a Acordului de Parteneriat Economic UE – Japonia;
*aprobarea de către Parlamentul European a Acordului de Comerţ Liber şi a Acordului privind Protecţia Investiţiilor UE – Singapore;
*intrarea în vigoare a Regulamentului privind examinarea investiţiilor străine directe în UE şi a Regulamentului privind punerea în aplicare a clauzelor de salvgardare bilaterale.
Un alt rezultat urmărit de PRES RO 2019 este semnarea Acordului de Comerţ Liber şi a Acordului privind Protecţia Investiţiilor UE-Vietnam.