Combinatorii sistemului IT retinuti de DIICOT-prejudiciu imens, asset-uri sechestrate, firme in disolutie

0
5377
DIICOT
In anii 2007-2008 acestia erau niste Dumnezei… intr un fel semanau cu Dinu Patriciu- pozau in vizioinari, in oameni care stiau si puteau, oameni al caror model de viata si business era supermanagerul american Carly Fiorina, oameni care…stiau si puteau.
Au facut din asta un slogan…au facut din asta scopul vietii lor…Credeau ca asta se numeste business..in fapt reprezentau doar creierele unui tip de economie numita stiintific ECONOMIA DE PRADA…au pradat, au furat, au umflat preturile si au facut profituri imense care NU aveau la baza experienta de piata, studii, modele de caz sau cazuri de business. Nu erau modele de afaceri…Poate doar in sensul rau al cuvantului…Erau modele pentru ca au deturnat viata antreprenoriala creand falsi dumnezei si dand nastere unor mostruozitati…erau asa-numitii CONSULTANTI.
Priviti-i astazi intr-o sinteza facuta de colegii de la Ziarul Financiar

Călin Tatomir – unul dintre cei mai cunoscuţi manageri din industria locală de IT, care a fost director de vânzări al Compaq (actualul HP) când compania americană a câştigat contractul de informatizare al Casei de Sănătate (CNAS) şi CEO al subsidiarei locale a Microsoft (în perioada 2008-2010) dar deţinea şi propriul său business – o firmă de consultanţă, a fost reţinut ieri pentru 24 de ore de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală  (DIICOT) şi urmează să fie prezentat Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile alături de alţi inculpaţi într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani.

DIICOT nu a comunicat numele companiilor care ar fi fost implicate în infracţiunile de spălare de bani şi evaziune fiscală, menţionând doar că acestea ar fi avut loc în perioada 2007-2014.

Businessul deţinut de Călin Tatomir – compania de consultanţă CCT SRL, care îşi desfăşoară activitatea sub sloganul “Noi ştim cum” – a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 4 milioane de lei, în scădere cu 38% faţă de anul anterior. Firma de consultanţă a realizat un profit net de aproape un milion de lei anul trecut, o creştere de 3% faţă de 2014. Tatomir i-a cedat acţiunile la companie deputatului Varujan Pambuccian pe durata mandatului de CEO al Microsoft România (2008-2010).

“Serviciile CCT sunt centrate pe companii şi instituţii mari care folosesc arhitecturi IT complexe şi au un număr mare de echipamente terminale. CCT poate asigura studiile de fezabilitate, proiectele tehnice, selectarea şi abordarea cu profesionalism a surselor de finanţare, asistarea clienţilor noştri în procesul de selecţie a furnizorilor şi întreaga asistenţă de management de proiect pe durata implementării acestuia. Acolo unde considerăm că e necesar să apelăm la competenţe din afara companiei, o facem selectând cu grijă parteneri cu o solidă experienţă şi reputaţie”, se prezintă compania.

Cristian Călinescu – un personaj discret, în afaceri cu statul şi cu fratele lui Sebastian Ghiţă, de asemenea reţinut. Afacerile firmei s-au prăbuşit anul trecut

În acelaşi dosar a fost reţinut şi urmează să fie prezentat Tribunalului Bucureşti cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile şi Cristian Călinescu – care este cunoscut pe piaţă ca acţionar în cadrul companiei de comunicaţii Grupul Industrial GIR, firmă care a intrat în atenţie prin numeroasele afaceri cu statul dar pentru că în anul 2013 un pachet de 25% din acţiunile firmei a fost preluat de 2K Telecom, firmă deţinută de Alexandru Ghiţă, fratele politicianului Sebastian Ghiţă.
De notat este că cifra de afaceri a companiei Grupul Industrial GIR s-a prăbuşit anul trecut sub pragul de un milion de lei, de la 8 milioane de lei în 2014 şi 29-30 de milioane de lei în anii 2011-2012, conform datelor de pe pagina web a Ministerului de Finanţe. Compania a înregistrat o cifră de afaceri netă de 602.259 lei, în scădere cu 93% faţă de anul precedent, şi o pierdere netă de 987.733 lei, în scădere faţă de pierderea netă de 2,4 milioane de lei din anul anterior.

Cezar Golumbeanu şi Cristea Robert-Florin de la Novensys, reţinuţi şi ei

În acelaşi dosar au fost reţinute alte două nume cunoscute din industria IT&C: Cezar Golumbeanu şi Robert Florin Cristea, acţionari la integratorul IT Novensys, care a fost cunoscut pentru implicarea în numeroase contracte cu statul – precum cardul de sănătate de la CNAS, alături de HP. Novensys a atins un vârf al businessului de 205 mil. lei în 2012, dar a intrat în insolvenţă la finele anului 2014, şi şi-a schimbat numele în Vertivi Management.

Ce a anunţat DIICOT

“La  data de 07.06.2016  procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală  au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor  Arsenie Valeriu-Cristian, Hauser Norbbert, Tatomir Călin,Stan Valentin Alexnadru, Golumbeanu Cezar-Florin, Cristea Robert-Florin şi Călinescu Cristian precum şi  măsura controlului judiciar faţă de inculpaţii Airinei Marius, Oprişan Răzvan-Marian şi Dumitriu Ionuţ-Răzvan,  pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Cu ocazia percheziţiilor domiciliare efectuate la locuinţele a 11 inculpaţi au fost găsite şi ridicate sumele de 60.320 euro, 1126 USD, 125.500 lei precum şi 22 de monede de valoare.

Prejudiciul total adus bugetului de stat urmare derulării mecanismului evazionist este în cuantum de 11.420.912 lei, constituit din TVA legal datorat şi impozit pe profit (fără a fi luate în calcul obligaţiile fiscale accesorii), la care se adaugă suma totală de 12.935.213 lei supusă procesului de spălare a banilor.
În cauză s-a dispus  măsura sechestrului asigurător asupra sumelor din conturile deţinute de către inculpaţi şi părţile responsabile civilmente precum şi a unor bunuri mobile şi imobile apaţinând acestora (imobile, autoturisme şi părţi sociale la diferite societăţi).

În cursul zilei de astăzi (8 iunie) inculpaţii Arsenie Valeriu-Cristian, Hauser Norbert, Tatomir Călin, Stan Valentin Alexandru, Golumbeanu Cezar-Florin, Cristea Robert-Florin şi Călinescu Cristian urmează să fie prezentati Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.”

DIICOT a comunicat în data de 7 iunie primele date despre dosar, respectiv: “La data de 07.06.2016, procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate  au efectuat un număr de 15 percheziţii domiciliare pe raza municipiului Bucureşti şi judeţului Ilfov în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2007 – 2014, în scopul reducerii artificiale a profitului impozabil şi a TVA-ului de plată pentru beneficiarii finali, liderul grupului infracţional organizat a creat şi utilizat un nucleu de firme pe care le-a profilat pe săvârşirea unor fapte susceptibile a întruni elementele constitutive ale infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani, dintre acestea, în cadrul verificărilor, fiind identificate 5 (cinci) societăţi cu un comportament fiscal inadecvat.

S-a reţinut că liderul grupului a coordonat în fapt societăţile susmenţionate cu comportament fiscal neadecvat şi a furnizat administratorilor unor societăţi comerciale , facturi fiscale în care au fost înscrise  în general servicii de IT (dar şi servicii de livrare materiale promoţionale, sau întocmire documentaţii în domeniul construcţiilor, comision şi intermediere, etc) care nu au fost prestate în realitate şi care au fost înregistrate în contabilitatea acestor societăţi comerciale, generând majorarea artificială a TVA deductibilă şi diminuarea masei impozabile la calculul impozitului pe profit.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat este în sumă de 12.000.000 de lei. Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.”

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here