Combinatorii IT-Proprietarii Mira Telecom instraineaza o firma catre un arab arestat pentru evaziune fiscala. Si se extrag la timp

0
4093

Persoana propusă de Liviu Dragnea pentru funcția de premier, Sevil Shhaideh, pe când era secretar de stat în Guvernul Ponta, a menționat în declarația de avere că împreună cu soțul ei (aici și aici) l-au împrumutat cu 40.000 euro pe sirianul Chhide Bachir. Afaceristul din Siria împrumutat de viitorul premier al României, și-a cedat în 2010 firma Camfor SRL către un ”egiptean fantomă”, Mohamed Mahmoud Ahmed El Batrik.

Fantomaticul egiptean El Batrik face parte dintr-un grup de ”afaceriști de paie”, adică cetățeni africani și arabi răsăriți de nicăieri, care au fost implicați în preluarea de societăți pe bandă rulantă, La aceste personaje au apelat inclusiv membrii grupării celebrului Attila Racz, considerat lider în domeniul evaziunii fiscale din traficul cu motorină, unii din cei mai mari evazioniști din importurile de legume fructe, precum și un grup de afaceriști apropiați de șefi din SRI. Către același El Batrik și-a cedat partea sa din firma Camfor SRL și sirianul Wissam Shhideh, care avea reședința în aceeași vilă cu soțul premierului desemnat, la o adresă din apropierea de Gara de Nord.

Firme de import legume-fructe cu afaceri de zeci de milioane și profituri zero

De asemenea, pe numele lui Mohamed Mahmoud Ahmed El Batrik și a încă unui conațional la fel de fantomatic a fost trecută și societatea Piruze Com SRL din Voluntari, cea mai importantă firmă fantomă din domeniul importurilor de legume-fructe, cu o cifră de afaceri de 1,35 miliarde lei (320  milioane euro) într-un singur an (2009), sumă realizată cu zero angajați (aici). La aceleași coordonate telefonice cu ale firmei Piruze Com SRL (0213117085), România Curată a găsit un turc care a înființat și firma de import legume-fructe RPD Activ SRL, firmă cu comportament similar celor evazioniste (a funcționat doar în 2008, având o cifră de afaceri de 22 milioane euro și un profit de doar 0,16%) înainte de a fi pasată în ianuarie 2010 pe numele altor doi egipteni, Sameh Neamat Alla Ali Moursi și Soubhi Salem Salem Shaarawi. Cei doi egipteni au fost implicați și în alte preluări de firme evazioniste (ex. Narchissos International SRL: aici)  înainte de a părăsi teritoriul României în 3 iunie 2010.

Tot la același grup de preluare de societăți a apelat și partenerul evazionist al patronilor grupului de firme MIRA Telecom, companii în care instituții din securitatea națională și-au pus încrederea pentru realizarea unor infrastructuri critice, cum e de exemplu implementarea Sistemului Informatic Integrat (SII), prin care SRI poate avea acces la datele personale ale românilor.

În 5 mai 2011, patronii MIRA Telecom au pasat o firmă către un arab toxic, dar s-au extras la timp, înainte ca respectivul arab să fie săltat pentru evaziune fiscală (citește povestea completă aici). Mai exact, Dragoș Băsmăluță și Ilie Stelian (prin intermediul fratelui său Sandu Stelian, pus în CA-ul Telecomunicații CFR SA în ultimul an al Guvernării Ponta), au cedat firma Integrated Systems Technologies SRL către egipteanul Dahwa Moustafa Moustafa Youssef, membru într-o rețea de evaziune fiscală specializată în trecerea firmelor de pe numele patronilor lor reali pe numele unor persoane din țări îndepărtate, care nu pot fi găsiți și trași la răspundere de autoritățile fiscale române.

Egipteanul apare în diverse firme folosind diverse combinații ale numelui său: Dahwa Moustafa Moustafa Youssef, Dahwa Youssef,  Moustafa Youssef și două CNP-uri diferite, unul de rezident și celălalt de cetățean român. În preluarea de firme, egipteanul s-a întovărășit o vreme și cu Ionela Târteață, ex-consiliera parlamentară a vicepreședintelui Senatului României din mandatul 2012-2016, Florin Constantinescu (aici). Parlamentarul s-a dezis de orice legătură cu Târteață, declarând că n-a avut habar de preocupările consilierei sale (citește mai multe despre legăturile lui Youssef cu consiliera vicepreședintelui Senatului aici)

În 2016, Dahwa Moustafa Moustafa Youssef a și fost arestat, fiind acuzat de un prejudiciu din evaziune fiscală de 5,7 milioane lei (aici și aici).Curios este că autoritățile judiciare s-au focusat doar pe faptele comise de egiptean în intervalul 2013-2014, procurorii ratând (nu știm dacă în mod voit sau nu), momentul preluării firmei patronilor MIRA Telecom, în 2011. Nu se știe motivul pentru care ancheta penală nu a fostă extinsă și pentru perioada de dinainte de 2010, în ciuda faptului că încă de la finalul anilor 2000 egipteanul preluase și pasase mai departe societăți către o rețea de evaziune fiscală, cu ramificații înspre gruparea cunoscută că ”Al Dulaimi” de trafic de persoane, inclusiv teroriști (aici)

Doi egipteni ”fantomă”

În septembrie 2010, Dahwa Youssef, partenerul de business al patronilor MIRA Telecom, a cedat firma ACC Forward SRL către doi ”egipteni fantomă”, unul dintre ei fiind Mohamed Mahmoud Ahmed El Batrik, același către care și-a pasat firma și debitorul viitorului premier al României. Al doilea egiptean care a preluat ACC Forward SRL se numește Ahmed El Sayed Mohamed Radi și a fost implicat și în preluarea în august 2010 de la Corneliu Harasim a firmei Oil Impex International Intermed SRL. Corneliu Harasim a fost acuzat în decembrie 2011 de complicitate la evaziune fiscală în unul din dosarele unui celebru traficant de motorină, Peter Attila Racz (aici). Corneliu Harasim a fost interceptat inclusiv când dialoga cu Stelian Livadariu, unul din membrii rețelei, despre Sorin Blejnar, pe atunci șeful ANAF. Blejnar a fost acuzat la rându-i de DNA, că împreună cu aghiotantul lui Codruț Marta, proteja rețeaua evazionistă a lui Attila Racz (aici și aici). Dă click aici să citești câteva fragmente din stenogramele în care apare Cornel Harasim.

Dahwa Youssef, evazionistul care a cedat firma ACC Forward SRL către egipteanul El Batrik (pe numele căruia și-a trecut firma și sirianul care s-a împrumuat la viitorul prim ministru), apare totodată și ca fondator și asociat până în 2007 al firmei ACC International Group SRL, ale cărei părți sociale au fost preluate în 2015 de Mihai Zlate (partener în mai multe afaceri cu Youssef) și Ioana Andreea Roșculeț (Oțel). Aceasta este o colaboratoare a avocatei Nicoleta Marilena Bucur, ambele fiind chestionate de procurori, conform Rise Project, în legătură cu alte personaje cercetate pentru evaziune (aici). E vorba de iraniano-suedezul Kianzad Behrang și irakianul Morad W. Ahmed. Oțel și Bucur au fost întrebate în cadrul anchetei penale și despre cea mai puternică rețea de evaziune fiscală din domeniul importurilor de legume-fructe.

Pentru cititorii interesați, precizăm că România Curată a publicat în acest an două investigații despre companiile din jurul contractelor cu SRI de contopire a bazelor de date cu caracter personal, articole în care se explică in extenso și transferurile de firme spre rețelele de cetățeni africani sau arabi (aici și aici).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here