www.sfin.ro Web analytics

Home Actualitate Combinatorii IT – Horatiu Berdila plateste 18 milioane de ron dar acordul...

Combinatorii IT – Horatiu Berdila plateste 18 milioane de ron dar acordul de recunoastere a vinovatiei este respins

0
1184
Vasile Blaga și Gheorghe Ștefan au fost vizați de denunțurile sale. Numai că denunțătorul favorit al DNA a primit o lovitură dură.

Unul din oamenii care au crezut că scapă de propriile fapte prin formularea unui denunț a fost și Horațiu Berdilă, patronul unei firmne de IT. Devenit celebru prin faptul că prin denunțurile sale i-a băgat în mașinăria DNA pe Vasile Blaga și Gheorghe Ștefan, zis Pinalti, Horațiu Berdilă a înceheiat un acord de recunoaștere a vinovăției.

Așa cum anunța DNA în iunie 2019, „Berdilă a acceptat o pedeapsă de 2 ani și 8 luni cu suspendare pentru evaziune fiscală și a plătit prejudiciul de 18 milioane de lei.

Potrivit procurorilor DNA, Berdilă nu ar fi vrut să încalce legea, ci să facă rost de cash pentru a le da șpagă lui Gheorghe Ștefan, zis Pinalti, și Vasile Blaga.

Blaga și Pinalti au fost trimiși în judecată în 2016 de DNA Ploiești pentru că ar fi primit șpagă 700.000 de euro de la Horațiu Berdilă ca să îl ajute să obțină contracte IT cu statul, pe vremea guvernării PD-L.

La rândul lui, Pinalti a mărturisit și a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii DNA. Vasile Blaga a fost achitat în primă instanță.”, anunța evz.ro.

Numai că a venit lovitura de grație de la Tribunalul București!

Iată decizia acesteia:

„În temeiul art. 485 alin. 1 lit. b C.proc.pen. respinge acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie cu inculpatul BERDILĂ HORAŢIU BRUNO, urmărit penal pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, în formă continuată – 65 acte materiale, prevăzută şi pedepsită de art. 9 alin. 1 lit. c şi alin. 3 din Legea nr. 241/2005, cu aplic. art. 35 alin. 1 C.pen. şi art. 5 C.pen., în dosarul de urmărire penală nr. 467/P/2019 şi trimite dosarul procurorului în vederea continuării urmăririi penale.

În temeiul art. 275 alin. 3 C.proc.pen. cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Ia act că inculpatul BERDILĂ HORAŢIU BRUNO a fost asistat de apărător ales. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa publică, azi, 14.11.2019.”

Decizia nu este definitivă.

Procurorii DNA au combinat prevederi din noul si din vechiul Cod Penal in aplicarea legii penale mai favorabile, deși CCR a constatat că acest lucru este neconstituțional. Numai că procurorii DNA au încercat să păcălească instanța. Ceea ce nu le-a reușit.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here