Coaliţia pentru Dezvoltarea României solicită abrogarea Ordonanţei 114, despre care afirmă că schimbă, în mod brutal, reguli în sectoare care susţin modernizarea economiei şi calitatea vieţii populaţiei

0
428
Fondul de Rezervă al Executivului

CDR afirmă, într-o scrisoare deschisă transmisă premierului Vasilica Dăncilă, că inducerea unui şoc nejustificat în energie, telecomunicaţii, financiar-bancar sau piaţa de capital, sectoare care susţin modernizarea economiei, riscă să le împingă într-o criză profundă.

„Ceea ce a contrariat în mod deosebit mediul de afaceri este că OuG 114 schimbă, în mod brutal, reguli în sectoare care susţin modernizarea economiei şi calitatea vieţii populaţiei: sectorul energetic, sectorul telecomunicaţiilor, sectorul financiar-bancar şi piaţa de capital. Inducerea unui şoc nejustificat în aceste sectoare riscă să le împingă într-o criză profundă. Oamenii de afaceri pe care CDR îi reprezintă, români şi străini deopotrivă, sunt uimiţi de maniera antagonică în care necesitatea măsurilor a fost prezentată şi de sugestia că mediul privat – în special companiile străine – este cauza eşecurilor statului de a colecta taxe şi impozite”, se afirmă în documentul citat.

Potrivit reprezentanţilor mediului de afaceri, efectul cumulat al măsurilor incluse în actul normativ poate accelera panta descendentă pe care intră economia României.

Astfel, CDR menţionează calculele Băncii Naţionale a României care arată că este foarte probabil ca majoritatea băncilor din România să aibă pierderi în următorii ani, ceea ce nu poate să însemne decât o restrângere a creditării pe plan naţional, în condiţiile în care gradul de intermediere financiară în România este unul dintre cele mai scăzute din Europa, iar finanţarea în România este dependentă în mod semnificativ de sistemul bancar.

Acest fapt va îngreuna accesul la finanţare pentru persoanele fizice şi companiile mici, în condiţiile în care marile companii vor găsi, cel mai probabil, soluţii de finanţare transfrontaliere, de la instituţii financiare din străinătate sau prin intermediul pieţelor de capital. Mai mult, va fi încurajată finanţarea nereglementată şi nefiscalizată, arată CDR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here