CNIPMMR: Firmele ar trebui amendate cu un procent din profit, nu din sumele rulate anual

0
1056
amenzi

Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional pentru Întreprinderi Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), consideră că legea Concurenţei ar trebui modificată, astfel încât firmele să poată fi amendate cu un procent din profit, nu din cifra de afaceri.

Studiile arată însă că  majoritatea firmelor îşi încheie exerciţiul financiar pe zero sau pe pierdere. „În România, majoritatea covârşitoare a societăţilor au obiecte de activitate multiple. În aceste cazuri apare ca fiind exagerată sancţiunea prin raportare la întreaga cifră de afaceri, care este rezultatul mai multor activităţi, în domenii diferite.

Recent, s-a depus la Camera Deputaţilor un proiect de modificare a Legii concurenţei, pe care îl susţinem datorită beneficiilor aduse mediului de afaceri”, a spus Florin Jianu.

În prezent, firmele sunt amendate cu sume cuprinse între 0,5% şi 10% din cifra de afaceri totală realizată în anul financiar anterior.

„Această amendă este foarte dură pentru agenţii economici, având în vedere că cifra de afaceri totală este, de regulă, rezultatul desfăşurării unei activităţi economice în mai multe domenii de activitate. În mod normal, o astfel de sancţiune trebuie circumstanţiată produsului sau serviciului în legătură cu care s-a produs respectiva încălcare a legii”, a subliniat Jianu.

Prin proiectul de modificare a Legii concurenţei nr. 21/1996, se propune ca totalul amenzii care urmează să fie aplicată să aibă legătură cu cifra de afaceri aferentă produsului/serviciului care face obiectul conduitei anticoncurenţiale, conform practicii din statele UE.

Spre exemplu, spun reprezentanţii CNIPMMR, amenda aplicabilă în Belgia se calculează prin raportare la cifra de afaceri realizată în legătură cu fapta anticoncurenţială, iar în Franţa cuantumul de bază al amenzii se calculează procentual, prin raportare la valoarea vânzărilor realizate în legătură cu încălcarea respectivă, în timp ce în Germania, amenda este calculată prin raportare la cifra de afaceri obţinută din încălcare în perioada de încălcare.

Un studiu realizat anul trecut de Creditinfo România arată că doar 5,6% dintre firmele româneşti sunt stabile financiar, îşi plătesc datoriile la timp şi generează profit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here