Clinica de Podiatrie Bucureşti – Centrul de îngrijire a piciorului – peste 1000 de pacienţi unici, în primul an de la deschidere

3
2721

De Mărţişor, acum un an, s-a deschis, în Bucureşti, Centrul de îngrijire a piciorului. Enunţul pare sec însă evenimentul este unul extrem de important dacă ne gândim la implicaţiile pozitive ale acestuia. Pe scurt, câteva cuvinte despre podiatrie care este o ramură a medicinei dedicată studiului, diagnosticării și tratamentului afecțiunilor, la nivelul picioarelor. Cu alte cuvinte, podiatria are ca obiectiv principal îngrijirea picioarelor, de către personal medical specializat. Activitatea este extrem de complexă şi urmărește: determinarea factorilor de risc, la nivelul picioarelor, screening-ul de neuropatie (testarea sensibilităților) şi arteriopatia (indicele gleznă-braț), educaţia specifică în privinţa piciorului diabetic, evaluarea încălţămintei şi recomandări referitoare la aceasta, tratamentele de prevenire a piciorului diabetic şi cele specifice afecţiunii instalate, operaţiunile de debridare a calozităților și ulceraţiilor (înlăturarea ţesutului mort), tratamentul infecţiilor şi al ulceraţiilor, alte tratamente conservative sub îndrumare specializată, aplicarea pansamentelor specifice şi speciale, castinguri (cizme gipsate) şi nu în ultimul rând, trimiteri către alte specialităţi medicale (dermatologie, chirurgie, chirurgie vasculară, radiologie, neurologie, medicină sportivă, fiziokinetoterapie, reumatologie).

Un prim bilanţ arată că, în anul care a trecut de la momentul deschiderii, la Clinica de Podiatrie Bucureşti s-au înregistrat peste 1000 de pacienţi unici, care au beneficiat de aproximativ 2300 de consultaţii şi peste 3500 de servicii.

Persoanele care au apelat la serviciile Clinicii de Podiatrie, în general, au prezentat afecţiuni ale piciorului care nu pun viaţa în pericol, dar care sunt cronice, dureroase şi inestetice. Pacienţii cu astfel de afecţiuni găsesc cu greu o soluţie de rezolvare atunci când apelează la serviciile clasice, de sănătate, din România.

Cele mai răspândite afecţiuni tratate la Clinica de Podiatrie din Bucureşti au fost: unghiile micotice, infecțiile fungice la nivel plantar, verucile plantare, monturile, fasciita plantară şi unghiile încarnate.

O altă mare categorie de pacienţi este cea a diabeticilor. În acest centru asigurăm o abordare completă și integrată a persoanelor cu diabet zaharat şi cu risc de picior diabetic. Abordarea, în îngrijirea piciorului diabetic, este una multidisciplinară prin consultul unor specialități complementare: chirurgie, diabetologie, neurologie, cardiologie, reumatologie, imagistică şi ortezare.

Studiile efectuate în România arată limpede că, în cazul persoanelor diabetice, numărul amputaţiilor efectuate anual poate fi redus în proporţie de 70-80%. Orice semn care ne arată modificarea culorii pielii, umflarea piciorului sau a gleznei, senzația de amorțeală a picioarelor sau a degetelor de la picioare, dureri la nivelul picioarelor, ulcerații care se vindecă foarte lent, la nivelul picioarelor, unghii de la picioare, încarnate și cu micoze, bătături sângerânde și calozităţi sau piele crăpată, în special în zona călcâielor, ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă pentru pacientul diabetic. Acesta ar trebui să fie imediat consultat de o echipă multidisciplinară, dedicată, formată din diabetolog, neurolog, chirurg, cardiolog și un specialist în îngrijirea piciorului.

În acest sens, la Clinica de Podiatrie Bucureşti există un program special pentru pacienţii diabetici, prin intermediul căruia acestora li se oferă pachete de servicii complexe, la preţuri promoţionale:

  1. Consultaţie diabet zaharat;
  • Analiza hemoglobinei glicate
  • Analiza clasică a glicemiei

2. Consultaţie chirurgicală;

  • Doppler sonic arterial
  • Intervenție și pansament unde este cazul

3. Analiza Sudoscan pentru neuropatie diabetică;

4. Şedinţă de pedichiură medicală;

5. Examen clinic funcțional și biomecanic al piciorului diabetic;

  • Evaluarea încălţămintei şi recomandări referitoare la încălţăminte
  • Recomandarea de orteze funcționale de picior
  • Evaluarea presiunilor plantare din zonele cu risc cu platforma P-Walk

6. Evaluare risc cardio-vascular cu aparat PGE-reader;

7. Coroborarea informațiilor medicale de la toți membrii echipei și găsirea celor mai bune soluții pentru fiecare pacient în parte;

Clinica de Podiatrie București oferă, de asemenea şi un serviciu mobil, de îngrijire la domiciliu, pentru persoanele cu afecțiuni ale picioarelor, astfel încât bolnavii care nu se pot deplasa să beneficieze de asistență podiatrică, la ei acasă.

Conform celor mai recente date epidemiologice, diabetul afectează în România aproximativ 11,6% din populaţia adultă, ceea ce înseamnă că prevalenţa acestei boli este peste media mondială, care se situează la 8,8%. Ar fi ideal dacă pacienţii cu diabet zaharat ar putea fi depistaţi şi diagnosticaţi, în faze incipiente ale bolii, evitând astfel instalarea rapidă a complicaţiilor.

În Clinica de Podiatrie Bucureşti acordăm îngrijire personalizată, realizată de medici specialişti şi de asistente cu experiență, astfel încât pacienţii să poată beneficia de o reală îmbunătățire a calității vieții.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here