Clasamentele ne „omoară” : România, pe ultimul loc în clasamentul Indexului European al Consumatorului de Sănătate din 2017

0
912

România din nou pe ultimul loc, de data aceasta în clasamentul general al Indexului European al Consumatorului de Sănătate din 2017, sau pe unul dintre ultimele locuri la majoritatea celor mai importanţi indicatori.

Întrebată de jurnalişti cum ar putea fi schimbată această situaţie, Sorina Pintea, ministrul sănătăţii, a declarat că datele din raport sunt din 2016 şi că anul trecut s-au făcut paşi importanţi.

“În 2017, deja s-au făcut foarte mulţi paşi, în primul rând, cu sistemul de salarizare a personalului medical şi, prin urmare, s-au depus mult mai puţine dosare la Ministerul Sănătăţii de către medici pentru a putea pleca în străinătate. Deci, paşi importanţi s-au făcut. Este ruşinos să fii într-un clasament pe ultimul loc. Nu poţi să comentezi când eşti pe ultimul loc, dar nu cred că ne merităm, chiar nu ne merităm acel ultim loc.”, a spus Sorina Pintea.

Ministrul Sorina Pintea a mai spus, cu prilejul lansării campaniei de Ziua Internaţională a Bolilor Rare, că o creştere a numărului de centre de referinţă în tratarea acestor maladii este o prioritate pentru Ministerul Sănătăţii.

În prezent, există 12 astfel de centre în România, însă nu există niciun registru naţional de boli rare şi nici ghiduri clinice în acest domeniu.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here