Cîţu: „Dragnea a convocat în biroul său de la Camera Deputaţilor Consiliul de Administraţie al BNR

0
1273
BNR

Florin Cîţu (PNL), îi cere explicaţii guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, afirmând că duminică Liviu Dragnea, împreună cu Darius Vâlcov, a convocat în biroul său de la Camera Deputaţilor „o mega reuniune cu invitaţi verificaţi”, printre care membrii Consiliului de Administraţie al BNR, pentru a discuta despre execuţia bugetară. Dan Suciu respinge afirmaţiile.

Purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale, Dan Suciu, a negat că membri ai Consiliului de Administraţie al BNR ar fi participat la o şedinţă convocată de Liviu Dragnea în biroul său de la Camera Deputaţilor, la care ar fi fost prezent şi Darius Vâlcov, legată de execuţia bugetară pe primele cinci luni ale Guvernului, potrivit News.ro.

„Un povestitor spune că, îngrijoraţi de raportul publicat de mine, mai ales de prognoze, Dragnea şi cu Vâlcov au hotărât duminică să ia măsuri extreme. Au convocat în biroul lui Dragnea de la Camera Deputaţilor o mega reuniune cu invitaţi verificaţi. Scopul acestei întâlniri: măsuri urgente pentru a corecta derapajul economic al României în care tot ei ne-au băgat”, a scris Florin Cîţu pe profilul său de Facebook.

Senatorul PNL spune că la Dragnea în birou au fost convocaţi inclusiv membrii Consiliului de Administraţie al BNR, şeful Comisiei Naţionale de Prognoză şi cel al ANAF.

 „Liviu Dragnea (oare cu ce putere?) a convocat la această întâlnire şi Consiliul de Administraţie al BNR. Hai că asta e cea mai tare! Şi uite aşa au apărut la Camera Deputaţilor, printre alte limuzine, şi limuzinele membrilor CA al BNR. Închideţi ochii şi imaginaţi-vă cum Darius Vâlcov a început să le dea ordine lui Georgescu, Gherghina etc… Mai adăugaţi aici şeful de la CNP şi pe cel de la ANAF. Iar lista nu se opreşte aici”, a mai scris Cîţu.

Liberalul îi cere guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, să dea câteva răspunsuri în legătură cu respectiva întâlnire. „BNR şi cei care o conduc sunt implicaţi direct în programul de guvernare al PSD? Dacă da, atunci e foarte grav. Ştie guvernatorul BNR de această participare? Dacă da, care este baza legală în care s-a aprobat această întâlnire? La această întâlnire a fost propus Voinea prim-ministru? Consideră guvernatorul BNR că o astfel de participare este în concordanţă cu principiile şi normele de conduită ale membrilor CA al BNR? Ce măsuri intenţionează să ia guvernatorul BNR pentru a ne asigura că BNR rămâne independentă politic?”, se mai întreabă senatorul liberal.

Bugetul general consolidat, care include atât bugetul de stat, cât şi bugetele de pensii şi de şomaj, a încheiat primele cinci luni ale acestui an cu un deficit de 2,17 miliarde lei, reprezentând 0,27% din PIB, în creştere de aproape trei ori faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în condiţile în care ritmul de creştere a cheltuielilor a depăşit avansul încasărilor, arată datele publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor. Principala cauză a deficitului a fost creşterea puternică a cheltuielilor în luna mai, care a dezechilibrat bugetul şi a produs un deficit lunar record, de 3,5 miliarde lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here