Ciolos isi ia carnet de partid dupa alegeri

3
17556
Ciolos

Peste prapastia dintre clasa politica romaneasca si cetatenii Romaniei a fost improvizata anul trecut o punte de sfoara: o guvernare tehnocrata condusa de Dacian Ciolos. Admit ca la nivel experimental, mai ales dupa emotia “Colectiv”, trebuia incercata si varianta asta. Dar azi, cind mai sint trei luni pina la alegerile generale, laboratoarele politicii nationale, vizibile sau mai putin vizibile, ar trebui sa ia in calcul revenirea la reteta clasica a prepararii unui guvern politic, singura varianta care asigura pe termen lung bazele unei societati democratice.

Formula guvernului politic nu e un moft, e o asumare transparenta a meritelor sau a esecurilor. Orice diluare a responsabilitatilor care decurg din participarea actorilor politici la actul guvernarii unei tari nu ajuta nici cetatenii, nici clasa politica. Cu formule tehnocrate instalate la Palatul Victoria ne indepartam de reformarea clasei politice si alimentam lehamitea electoratului fata de procesul electoral. La ce bune alegerile, isi vor zice unii, cita vreme, iata, se poate guverna si prin formule ne-politice, in care o suma de baieti buni (nicio ironie aici!) se gasesc oricind in societatea ne-politica pentru a asuma actul de guvernare?!

Nu e asa! Interesele unei societati democratice nu tin exclusiv de propasirea ei materiala. O tara are nevoie in egala masura si de bunastare, si de buna conducere. Iar buna- conducere a Romaniei de azi si de ieri are ca punct de plecare un Parlament unde se formeaza majoritati politice rezultind dintr-un proces electoral care decide linia politica a viitoarei guvernari.

Oricum am da-o, solutia guvernului de tehnocrati e departe de ideea unei societati democratice si poate fi admisa doar in momente de criza, asa cum putem admite ca s-a intimplat sa existe in societatea romaneasca post-Colectiv. Dar dupa scrutinul din 11 decembrie e musai sa revenim la o formula unui guvern politic si chiar a unui prim-ministru avind coloratura politica.

E o perspectiva care nu-i multumeste pe sustinatorii lui Dacian Ciolos. Considerat de o parte a electoratului un prim-ministru eficient si responsabil, Ciolos si o parte din echipa lui guvernamentala sint doriti in continuare la Palatul Victoria. Se fac calcule si chiar pariuri despre cum s-ar putea intimpla asta din decembrie incolo avind in vedere ca actualul prim-ministru a anuntat ca nu va candida pe listele niciunui partid politic in alegerile generale din aceasta iarna. Ceea ce insa nu inseamna ca Ciolos nu va deveni om de partid! Faptul ca nu-l intereseaza sa devina locomotiva electorala pentru PNL, USR sau alt partid care-l curteaza acum, nu echivaleaza cu renuntarea la un rol politic in perspectiva zilelor de dupa alegeri. Pariul meu e ca Dacian Ciolos se va inscrie intr-un partid politic care va da viitoarea majoritate parlamentara dupa alegerile din 11 decembrie, probabil PNL. Si ca in felul acesta va putea reveni la Palatul Victoria, ca prim-ministru, chiar si in conditiile, putin probabile insa, ale unui guvern de uniune nationala.

Cind afirm asta ma uit mai ales la grija deosebita pe care guvernul Ciolos o are pentru imagine. Premierul beneficiaza de un PR sustinut, ministrii lui sint atenti sa nu calce in strachini, iar cine greseste fie si doar la nivel de intentie, vezi cazul Biris, e retras instantaneu din formula guvernamentala. In plus, pietre de moara precum Toba sau Curaj, sint lasate in drum fara regrete, chiar cu riscul de a enerva Sistemul cu Epoleti care le-a zidit initial in structura Executivului. La ce-ar folosi o astfel de abordare daca dupa 11 decembrie nu s-ar mai pune problema ideii de a continua actul guvernarii intr-o formula similara?

Ciolos va fi om de partid dupa alegeri. Actualul guvern de tehnocrati se transforma pe zi ce trece intr-o tabara de antrenament pentru ziua din decembrie in care, la Palatul Cotroceni, partidele vor merge cu propunerile de prim-ministrii. Doar ca la acel moment, Ciolos de la PNL s-ar putea sa aiba o surpriza: un concurent venit tot din echipa lui guvernamentala, numitul Dincu. In decembrie va fi insa, pe fata, “Dincu de la PSD”!

3 COMMENTS

  1. Pai si ce e rau ca va intra intr-un partid? Ciolos inca patru ani ar fi tot ce e mai dezirabil; important e sa aiba si o majoritate care sa-l sustina si sa nu mai fie amenintat de toti penalii cu motiunea in fiecare luna. A, nu intra in PMP! De ce ar intra? Ce “altfel de politica” a demonstrat ca promoveazaacest partid? Daca ii mai foloseste pe Visan si Cristescu drept comunicatori, nici nu cred ca va intra in Parlament.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here