Cine câștigă și cine pierde din tranzacţionarea gazului pentru gospodării la liber?

0
1437
gaze

Fără liberalizarea pentru casnici, 2017 a fost un an liniştit pentru piaţa gazului. În schimb, 2016 a fost unul tumultos, marcând o scădere mare de producţie pentru firmele locale, Romgaz (- 25%) şi Petrom (- 2%), din pricina preţului mic al gazului de import. Tot anul trecut s-a întors pe piaţă Gazprom, lucru care a reprezentat o lovitură pentru jucătorii locali.

În 2017, revenirea preţurilor la petrol a antrenat cu sine şi o scumpire la gaze. Prin urmare, ruşii au mărit preţurile, iar Romgaz şi Petrom au recucerit piaţa românească. Acest lucru se poate vedea şi din rezultatele semestriale, +41% la profit şi + 49% la producţie, în cazul Romgaz, respectiv + 10% la vânzări şi + 300% la profit, pentru Petrom. Consumul României de gaz a crescut cu 15% în primele şase luni ale acestui an.

În schimb, pentru piaţa de gaz, 2017 a fost un punct de cotitură. La 1 aprilie, Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Energie (ANRE) a decis să liberalizeze în totalitate piaţa de achiziţie a gazului pentru consumatorii casnici. Adică preţul la care furnizorii de pe piaţa reglementată achiziţionează marfa a devenit liber, în funcţie de jocul cererii şi ofertei, fără a mai fi impus de ANRE. Acesta a fost un eveniment foarte important, practic o premieră în energie. În cazul electricităţii, piaţa este încă, în procent de 10%, reglementată, până la 1 ianuarie 2018.

Liberalizarea pieţei a fost declarată anticipat, termenul iniţial asumat în faţa FMI şi UE fiind 2021. Pentru că preţul de piaţă al gazului era favorabil, şi pe trend de scădere, ANRE şi Ministerul Energiei au decis să devanseze calendarul. La acea dată, marii furnizori, precum ENGIE şi E.ON., fiind împotriva liberalizării, declarau la unison că nu este momentul şi că gazele se vor scumpi până la 50%.

Pe acelaşi ton se pronunţa şi deputatul PSD Iulian Iancu, şeful Comisiei de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, care avertiza că facturile românilor „vor urca la cer“. Ce s-a întâmplat în realitate, după liberalizare? Nimic din toate de mai sus. În primele săptămâni de după liberalizare, preţul de piaţă al gazului a urcat cu 20%, de la 60 de lei/MWh la 72 de lei/MWh. Apoi, numărul de tranzacţii a început să se înmulţească iar preţul, culmea, să scadă. În prezent, se fac tranzacţii la 68 – 70 de lei/MWh, interval constant de preţ de cinci luni.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here