China şi India sunt cele mai atractive țări pentru investiţiile în proiecte de energie regenerabilă

0
1488
  • Schimbările de politici și revizuirea programului Clean Power Plan coboară Statele Unite pe locul al treilea în cadrul indexului RECAI
  • China urcă pe locul întâi al clasamentului, cu investiţii de 363 miliarde USD în proiecte de energie regenerabilă
  • Kazahstan, Panama şi Republica Dominicană intră pentru prima dată în topul țărilor atractive pentru proiecte de energie regenerabilă

China şi India au devansat Statele Unite în clasamentul celor mai atractive 40 de pieţe din lume pentru investiţii în energie regenerabilă, conform ultimului raport EY Renewable energy country attractiveness index (RECAI). Această coborâre, pe locul al treilea, pentru prima dată din 2015, este o consecință a schimbărilor de politici sub noua administrație americană.

România a ieșit din clasament. “Nu ne aşteptăm la ascensiuni ale României în clasamentul mondial al atractivităţii, după încheierea perioadei de eligibilitate pentru schema de sprijin pentru electricitatea din surse regenerabile şi în absenţa unei decizii privind un eventual sprijin pentru producţia descentralizată, ce ar folosi în special panouri solare pe acoperişuri. Adoptarea unui plan de acţiune pentru implementarea unor măsuri de sprijin ar mai putea da un semnal investitorilor, dar sistemul electroenergetic românesc pare să aibă nevoie să digere injecţia masivă de capacităţi de producţie necontrolabile puse în funcţiune până la 31.12.2016, înainte de a permite din punct de vedere tehnic o nouă etapă de expansiune,” explică Alexandru-Valeriu Binig, Partener Asistenţă în Afaceri, EY România.

Conform raportului, dispoziţiile executive ale guvernului american (renunțarea la multe dintre politicile administraţiei precedente legate de schimbarea climatică, revigorarea industriei cărbunelui și revizuirea programului Clean Power Plan) au alimentat scăderea atractivității pieței americane în atragerea de investiții în proiecte de energie regenerabilă.

Ben Warren, EY Global Power & Utilities Corporate Finance Leader şi redactor-şef RECAI, spune:

“Schimbările din cadrul acestui index ilustrează influenţa pe care o poate exercita politica asupra investiţiilor şi dezvoltării de proiecte de energie regenerabilă. Susținerea politică şi o viziune pe termen lung sunt esențiale pentru asigurarea unui viitor energetic curat.”

În China, Administraţia Naţională pentru Energie (NEA) a anunţat în ianuarie 2017 că va cheltui 363 miliarde USD pentru dezvoltarea capacităţii de producție de energie din surse regenerabile până în 2020. Prin această investiție, își propune ca jumătate din întreaga capacitate energetică nouă să provină din surse regenerabile şi să creeze 13 milioane de locuri de muncă, conform planului NEA.

De asemenea, China intenţionează să lanseze un program pilot de de tranzacționare a certificatelor verzi în iulie 2017, prin care operatorii de proiect să dovedească că au generat energie curată pe care să o vândă consumatorilor. În plus, China s-a angajat să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 18% pentru fiecare procent de creștere economică până în 2020, conform Acordului de la Paris.

India şi-a continuat ascensiunea în cadrul clasamentului, ocupând a doua poziţie, ca urmare a programului guvernamental de construire a 175 GW în capacitate de producere a electricităţii din surse regenerabile, urmând ca procentul capacităţii instalate bazate pe surse regenerabile din puterea totală instalată să ajungă la 40% în 2040. În ultimii trei ani, India a adăugat peste 10GW capacități de producție în energie solară – începând de la o bază modestă de 2,6 GW în 2014.

Warren spune: “Industria energiei regenerabile începe să se elibereze de barierele care i-au încetinit până acum progresul. Tehnologia mai rafinată, costurile mai mici şi progresele din zona stocării energiei în baterii permit acum investiţii mai mari şi adoptarea unei model bazat pe energie curată.”

Alternativele economice viabile oferite de energia regenerabilă alături de preocupările legate de siguranța aprovizionării cu resursele necesare încurajează tot mai multe ţări să se implice în indentificarea de soluții pentru unui viitor energetic curat.

Kazahstan (locul 37), Panama (locul 38) şi Republica Dominicană (locul 39) au intrat pentru prima dată în acest clasament.

Clasamentul complet al celor 40 de ţări şi pentru informaţii relevante legate de stocarea energiei în baterii şi dezvoltările de energii eoliene offshore şi solare pot fi gasite aici www.ey.com/recai.

REPORT - Renewable energy country attractiveness index Issue 49

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here