CFR investește în fine în infrastructură 4,7 miliarde de euro

0
3780
cfr

CFR a planificat în acest an 400 de proiecte de investiţii pentru reţeaua de cale ferată, în valoare totală de 22 miliarde lei, din care în prima jumătate a anului au fost finalizate şase lucrări mari, de 1,3 miliarde lei, şi au fost relansate 58 de proiecte, de 12,6 miliarde de lei. Este cea mai mare investiție din ultimii ani.

Dupâ ce a pierdut o grămadă de călători din cauza infrastructurii, desele și marile întârzieri ducându-i pe cei ce călătoresc spre autobuze sau microbuze, CFR s-a hotârât să investească în infrastructură. În acest an a alocat 22 de miliarde de lei (4,7 miliarde de euro) pentru acest domeniu. De asemenea, compania a prioritizat 336 de proiecte de investiţii şi reparaţii curente, susţinute financiar din surse proprii.

Trei surse de finanțare

Investiţiile CFR SA sunt susţinute financiar din trei surse – fonduri externe, buget de stat şi surse proprii. Proiectele din acest an vizează reabilitarea şi electrificarea a 825 km de cale ferată, reabilitarea a 234 de poduri, podeţe, tuneluri, viaducte, pasaje CF, modernizarea a altor 24 de gări, precum reparaţii pe 120 km de linie de cale ferată, poduri/podeţe/tuneluri/treceri la nivel şi aparate de cale pe intervale de staţii, repartizate pe toate cele 8 regionale de cale ferată. Recent, CFR a finalizat programul de reabilitare a 4 poduri de cale ferată situate între staţiile Constanţa – Agigea Nord şi Costineşti Tabără – Neptun. Valoarea totală a investiţiei se ridică la 8,2 mil. lei şi a fost asigurată din fonduri europene şi de la bugetul de stat.

Viteza crește de la 40 la 80 km/h

Prin lucrările de reabilitare executate la infrastructura şi suprastructura podurilor se îmbunătăţeşte gradul de siguranţă şi confort, viteza de circulaţie a trenurilor creşte de la 40 km/h la 80 km/h, iar capacitatea mărfurilor transportate ajunge la 21,5 tone/osie.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here