Cetatenii olandezi, interesati sa cumpere case de vacanta in Transilvania

0
1760
Cetatenii olandezi

București, 17 martie 2017 – Valley 21, cel mai prestigios proiect de case de vacanță premium, dezvoltat la Vama Buzăului (Brașov), a reprezentat România la Second Home Fair, eveniment specializat pe segmentul caselor de vacanță, ce a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute în Utrecht, Olanda.

“Pe fondul unor dobânzi bancare foarte mici și al creșterii consumului, achizițiile de case de vacanță cunosc un trend ascendent în Olanda. Cele mai populare destinații pentru cumpărarea de case de vacanță de către olandezi sunt Spania, Franța și Olanda. Anul trecut, ediția de primăvară a târgului de la Utrecht a fost vizitată de 8.000 persoane, din care 2.000 persoane au participat la sondajul realizat de organizatorii târgului. Din cei intervievați, 60% au declarat că achiziționează o casă atât pentru folosința personală dar și pentru a o închiria, iar 57% au declarat că vor face o achiziție în decurs de un an de zile. Bugetul mediu pe care olandezii îl au pentru o casă de vacanță este 260.000 euro”, a spus Gerard Doedee, reprezentantul grupului de investitori în proiectul Valley21.

 În contextul în care județul Brașov ocupa la începutul acestui an locul doi în România, ca număr de sosiri turiști, conform ultimelor informații publicate de Institutul Național de Statistică, investiția într-o locuință de vacanță în această zonă devine din ce în ce mai profitabilă. O vilă de vacanță de lux poate fi închiriată cu 150-250 euro pe noapte, în funcție de capacitatea și facilitățile pe care le are.

“Achiziția unei a doua locuințe – sau a unei case de vacanță –  este un lucru obișnuit în Olanda, destinațiile preferate până acum de olandezi fiind cele tradiționale. Însă interesul pentru Europa de Est și pentru destinații noi, ne-explorate, unde nu se practică turism de masă, este în creștere. De asemenea, creșterea economică a României din 2016 și prognozele favorabile pentru 2017 au stârnit un val de entuziasm față de investițiile în zonă. Prețurile proprietăților din România sunt sub nivelul celor din țările care beneficiază de o climă similară și de condiții socio-economice similare”, a spus Ben Jager, Consul Onorific al României în Olanda. Ben Jager a onorat cu prezența sa seminarul dedicat României din cadrul târgului și a mai precizat că una din destinațiile sale preferate de vacanță este Transilvania.

Investițiile olandeze în România au atins nivelul de 8,5 miliarde de euro. Alături de Germania și Austria, Olanda s-a menținut, în ultimii șase ani, în topul investitorilor străini în România, cu o pondere cumulată de 50 la sută din total. Potrivit unui barometru publicat în toamna anului trecut, Olanda ocupă primul loc într-un top al investițiilor străine în România, cu 16,1 miliarde de euro alocați din 1990 și până acum, ceea ce reprezintă 15 la sută din total. Investiție de 15 milioane de euro, proiectul Valley21 este dezvoltat în localitatea Vama Buzăului, din județul Brașov, de un grup de investitori olandezi și români, în parteneriat public-privat cu autoritățile locale.

Complexul de case de vacanță Valley21 este un model al viitorului din punct de vedere rezidențial, pentru că îmbină tehnologia de ultima oră cu cele mai eficiente soluții ecologice. Valley21, care va funcționa în regim de tip condominium, este compus din 68 de case individuale și un centru de facilități, care va asigura diverse servicii pentru rezidenți, cum ar fi de exemplu închirierea locuințelor în perioadele din an în care proprietarii nu le utilizează. În etapa a doua de dezvoltare, proiectul va fi completat cu un hotel wellness. Investițiile urmează a fi realizate în totalitate, până în 2020, pe o suprafață de 68 ha, valoarea totală ridicându-se la 15 milioane euro. Atât arhitectura proiectului, cât și soluțiile alese pentru accesul la utilități, țin cont de principiul sustenabilității energetice și de impactul cât mai redus asupra mediului înconjurător. Proiectul Valley 21 este certificat de Consiliul Român pentru Clădiri Verzi (ROGBC) prin programul Green Homes, care dezvoltă și implementează un sistem național de standarde și certificări pentru clădirile verzi. “Când investești într-un proiect este foarte important să te asiguri că și peste 10-20 de ani calitățile și facilitățile proiectului vor fi păstrate intacte. Valley21 este un proiect de tip blue-ocean și vrem să demonstrăm că el poate fi replicat oriunde în Europa”, a mai spus Gerard Doedee, reprezentantul investitorilor.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here