Cele mai scurte stagii de cotizare la pensie din România le au beneficiarii pensiilor speciale

0
1237
pensii-majorate

8.500 de români care primesc pensii speciale se numără printre beneficiarii celor mai scurte stagii de cotizare la sistemul public de pensii. Aceştia cotizează între minimum 14 şi 25 de ani la asigurările sociale de stat şi, graţie unor legi care le oferă privilegii pe viaţă, obţin la pensie 80% din veniturile realizate fie în ultima lună, fie ultimul an de muncă.

Stagiul de cotizare reprezintă perioada de timp pentru care oamenii datorează şi plătesc contribuţii de asigurări sociale la sistemul public de pensii.

Potrivit celor mai recente informaţii centralizate ale Casei Naţionale de Pensii Publice, aproximativ 8.500 de pensionari din rândul magistraţilor, grefierilor, experţilor şi tehnicienilor criminalişti, piloţilor, însoţitorilor de bord, membrilor echipajului de cabină, navigatorilor, diplomaţilor, funcţionarilor parlamentari, auditorilor publici externi ai Curţii de Conturi şi altor câteva categorii profesionale au încasat în luna martie pensii speciale

De exemplu, auditorii publici externi la Curtea de Conturi au dreptul, la împlinirea vârstei standard de pensionare, la pensie specială, dacă au cel puţin 14 ani vechime în funcţie, în timp ce diplomaţii cu minimum 15 ani vechime în Ministerul Afacerilor Externe au dreptul, la împlinirea vârstei de 60 de ani, la pensie specială.

Piloţii, însoţitorii de bord, paraşutiştii beneficiază de pensie de serviciu, dacă au minimum 50 de ani şi cel puţin 20 de ani vechime ca personal aeronautic civil navigant profesionist. Pensia pe care o încasează reprezintă 80% din media veniturilor totale brute realizate în ultimul an de muncă.

Parlamentarii şi personalul administrativ care lucrează în Parlament, care au minimum 60 de ani şi stagii de cotizare de 30 de ani, din care cel puţin 14 ani în structurile Parlamentului, au dreptul la pensie de serviciu, al cărei cuantum este de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimul an înainte de data pensionării.

După cel puţin 25 de ani în funcţie, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor – de la grefieri până la specialişti IT – are dreptul, la împlinirea vârstei de 60 de ani, la pensie de serviciu, în valoare de 80% din media salariilor brute din ultimul an înainte de data pensionării.

Magistraţii cu peste 25 de ani vechime în domeniu au dreptul, la împlinirea vârstei de 60 de ani, la pensie de serviciu, în cuantum de 80% din veniturile brute avute în ultima lună de activitate.

La pensionare, judecătorii Curţii Constituţionale primesc pensie de serviciu egală cu 80% din indemnizaţia lor brută lunară.

Auditorii publici externi care lucrează la Curtea de Conturi şi au cel puţin 14 ani vechime în funcţie au dreptul, la împlinirea vârstei standard de pensionare, la pensie de serviciu, în valoare de 80% din media veniturilor brute lunare realizate în ultimul an de activitate.

Membrii Corpului diplomatic şi consular al României, dar şi angajaţii încadraţi pe funcţie de execuţie în Ministerul Afacerilor Externe (MAE) primesc, la împlinirea vârstei de 60 de ani, pensii speciale, dacă au cel puţin 15 ani vechime în Ministerul de resort. Pensiile de serviciu primite de diplomaţi reprezintă 80% din veniturile brute avute în ultima lună de activitate la MAE.

Guvernul anunţase iniţial îngheţarea pensiilor de serviciu în proiectul legii salarizării unitare şi mai apoi în programul de convergenţă pentru perioada 2017 – 2020. Insă, pe data de 17 mai pensiile speciale au fost îngheţate până la 1 ianuarie 2019.

Cu toate acestea, beneficiarii pensiilor speciale au în continuare o serie de privilegii comparativ cu restul românilor care cotizează la sistemul public de pensii.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here