Cel mai mare cost din istoria României la un imprumut:  La cele 3 miliarde de euro imprumutate recent de Guvern, o să plătim dobândă de 2,2 miliarde euro

0
1705

Într-o conferinţă de presă, Victor Ponta, a declarat:

„România a împrumutat 3 miliarde euro pentru care o să plătim o dobândă de 2,2 miliarde euro, pe parcursul creditului. Dacă situaţia se înrăutăţeşte, o să plătim chiar mai mult, pentru că dobânda e variabilă. Pe lângă valoarea sumei, cu siguranţă este cel mai mare împrumut luat într-o singură zi de România, 3 miliarde de euro, este cel mai lung termen, de 30 de ani, şi are cel mai mare cost din istoria României.”

Liderul Pro România a subliniat câteva din problemele legate de acest credit. „Dacă acest credit se lua pentru o investiţie – facem autostrada Moldovei, de exemplu – ajungeau banii, puteai să faci autostrada, pe dreapta şi pe stânga autostrăzii să se dezvolte economia, să faci investiţii industriale, imobiliare, recuperezi din taxe, din impozite. Este un împrumut pe care eu l-aş fi lăudat”, a declarat el.

Din păcate, spune Ponta, cei 3 miliarde sunt „pentru cheltuieli curente, adică pensii salarii şi alte cheltuieli”. „Nu rămâne nimic în urma lor, rămâne doar o datorie de 5,2 miliarde pe care trebuie să o plătim cu toţii. Dacă am fi avut un proiect pentru care ceream banii ăştia, am fi putut să ne împrumutăm de la instituţiile financiare internaţionale, de la BEI, de la BERD, cu o dobândă la jumătate, poate chiar mai puţin. Dar dacă nu ai proiecte, te duci şi iei de la bănci şi ele îţi dau cu o dobândă uriaşă”, a mai declarat liderul Pro România.

Victor Ponta a reamintit că a fost şi el prim-ministru timp de patru ani şi „n-am avut niciodată nevoie să luăm repede 3 miliarde”. „Probabil că se aşteaptă cei de la Guvern să se întâmple ceva rău şi să nu mai primească bani împrumut. Şi atunci, din acest motiv s-au repezit să ia o sumă atât de mare cu o dobândă atât de mare, o dobândă mult mai mare decât orice altă ţară din Uniunea Europeană”, a spus el.

„Ne-am împrumutat 3 miliarde, dăm 5 miliarde înapoi şi nu facem nimic cu banii”, a mai precizat Ponta. Ministerul Finanţelor Publice a împrumutat miercuri 3 miliarde de euro în urma lansării unor noi serii de obligaţiuni. Suma aferentă emisiunii va fi utilizată pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea şi rambursarea anticipată a datoriei publice guvernamentale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here