Ceasurile elvetiene, chinezarie sub acoperire

0
1470

Daca va regasiti printre cei ce au achizitionat ceasuri “Swiss-made”, gandindu-va la calitatea superioara specifica ceasurilor elvetiene, este posibil sa va fi inselat! Reuters informeaza ca o mare parte din componentele acestor ceasuri, precum cadranele, geamurile sau cutiile, sunt produse in China, Thailanda sau Mauritius.

In acest context, regulile pentru fabricarea acestor ceasuri au fost inasprite. Daca pana acum, costurile de productie trebuiau sa fie in Elvetia, de cel putin 50%, noile reglementari impun ca 60% din totalul costurilor de fabricare sa fie in tara renumita pentru aceste accesorii.

Inasprirea regulilor are, totusi, si efecte negative. Rezultatul impune o crestere din partea producatorilor, pentru ceasurile “Swiss-made”. Rezultatul acestei scumpiri este scaderea comenzilor din partea iubitorilor de ceasuri.

„După ce regulile referitoare la „Swiss-made” au fost înăsprite avem mai puține comenzi, nu mai multe. Unii din clienții noștri ne cer să producem jumătate din componente în China pentru ca să putem fi mai ieftini”, a declarat Alain Marietta, de la producătorul de cadrane Metalem.

„Unele mărci de lux care anterior nici nu concepeau să cumpere componente din străinătate din motive de etică dar și pentru că prețul de comercializare al produselor lor este unul excesiv, permit în prezent acest lucru” a spus un producător elvețian de cadrane care a dorit să își păstreze anonimatul. Potrivit acestuia, propria sa companie produce cadranele în special în Mauritius, unde salariile sunt mult mai mici, dar datorită unor operațiuni tehnice realizate în Elveția aceste cadrane pot beneficia de eticheta „Swiss-made”.
In prezent, Industria ceasurilor reprezintă 10% din totalul de exporturi ale Elveției asigurand si aproximativ 57.000 de locuri de munca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here