Cea mai mare dezinvestire din România – de un miliard de dolari. Exxon Mobil vinde către Romgaz participația la Neptun Deep

0
1942

Oricum ai da-o, ieșirea Exxon Mobil din economia României prin vânzarea, pentru un miliard de dolari, a drepturilor Neptun Deep catre Romgaz, reprezintă cea mai mare dezinvestire din România.

Nimic de sărbatorit aici (,,ceremonia” – cum a numit-o guvernul), nici măcar prețul, deși premierul Ciucă, în parastasul din 3 mai 2022, împarte deja gazul în România, la vecini și în Uniunea Europeană, asa cum puteti vedea pe canalul meu de YouTube, la care va puteți abona AICI.

Ce zice Ciucă? Iar faza cu ,,caramida” a ministrului energiei e ANTOLOGICĂ. Uite ce zic cei doi:

E mult? E puţin un miliard de dolari? Şi despre asta vom mai vorbi. Deocamdată spun doar atât – când Petrom-ul a fost vândut la austriecii de la OMV, în 23 iulie 2004, pentru 669 de milioane de Euro, în mod cert Petrom avea rezerve de gaze (descoperite şi mufate la infrastructură) mult mai mari decât potenţialul de 42-84 miliarde de metri cubi cât s-ar presupune că s-ar afla în perimetrul cumpărat acum de Romgaz cu un miliard (jumătate fiind partea Exxon, restul la OMV). Și încă mai are, măcar pentru încă 20 de ani.

Oare Ciucă al nostru şi-o fi pus în mod real întrebarea – de ce după ce Dragnea nu a mai fost la butoane, totuşi Exxon Mobil nu şi-a reconsiderat decizia în privinţa exit-ului de un miliard de dolari din România? Nu numai că era obligatoriu să îşi pună întrebarea, dar trebuia să ofere public şi răspunsurile.

Aceasta dezinvestire record vine după o altă dezinvestire record – cea finalizată în Martie 2021. Şi anume dezinvestirea celor de la CEZ România, care au vândut pentru 964 milioane de Euro către fondul de investiții australian MIRA (Macquarie Infrastracture and Real Assets) şapte companii deținute (Distribuţie Energie Oltenia, Ovidiu Development, Tomis Team, MW Team Înveşt, CEZ Vânzare, TMK Hydroenergy Power, CEZ România) incluzând Fantanele-Cogealac parte din cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, reţeaua de distribuţie a energiei electrice, etc.

Ovidiu Development, Tomis Team şi MW Team Înveşt sunt administratorii Parcului Eolian (Fântânele, Cogealac, Grădină). Doar Parcul a însemnat o investiţie făcută de CEZ de 1,1 miliarde de Euro, pentru cumpărarea căruia şi a tutoror celorlalte companii statul roman negăsind mai mult de 964 de milioane de dolari şi pierzând în fata MIRA. 240 de turbine eoliene din parc au o putere instalată de 600 MW. Energie verde.

Tot producţie de energie verde a vândut CEZ şi statul roman nu a cumpărat (deşi acum zice prin PNRR că vrea) prin vânzarea către australieni la pachet a TMK Hydroenergy Power. Potrivit CEZ, compania gestionează sistemul hidroenergetic de lângă Reşita – judeţul Caras Severin, respectiv cele 4 microhidrocentrale Grebla, Crainicel 1 şi 2, Breazova. cu o capacitate de producţie crescută de la 18 la 22 MW.

Distribuţie Energie Oltenia asigura alimentarea cu energie electrică (clienţi) în Argeș, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Teleorman şi Vâlcea.

CEZ Vânzare este principalul furnizor de energie electrică din sud-vestu României şi furnizor de gaze naturale (1,4 milioane clienți)

Atunci, statul roman a fost incapabil (s-a împiedicat) să vină cu o ofertă mai bună de 964 de milioane de Euro pentru a înveşti într-un domeniu de viitor – şi anume energia verde şi nu numai.

Poate la un moment dat Parchetul va investiga cine s-a împiedicat din partea statului român de au câştigat cei la MIRA, în condiţiile în care atât tranzacţia de acum ROMGAZ – EXXON, dar mai ales datoria publică de zeci de miliarde de Euro înregistrată din 2020 şi până în 2022 arata ca în mod categoric nu a fost vorba despre lipsa de bani.

Desigur, aceiaşi procurori care ar trebui să investigheze şi cum, la scutul Autorităţii de Supraveghere Financiară (inclusiv a actualei conduceri), City Insurance a tras o ţeapă de peste 1,8 miliarde de Euro, în principal bugetului de stat. Deci, problema nu au fost banii. Ci altceva.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here