Cumpărarea unei locuinte – etape
Odată ce ati stabilit care sunt prioritățile și bugetul disponibil, treceti la o cercetare online pentru a găsi apartamente sau case, mai vechi sau mai noi, care corespund criteriilor noastre. Posibil să revizuim așteptările inițiale, să căutăm în alte zone, alte tipuri de proprietăți sau chiar să amânăm achiziția.
Comparati preturile imobilelor din aceeasi zona
Daca va place o anumita zona, sau cartier, sua sunteti nevoiti sa va mutati pentru ca e ai aproape de locul de munca sau scoala copiilor, luati mai multe oferte din acelasi cartier. Analizati online nivelul preturilor cu 3-6 luni in urma. Luati in calcul si zone adiacente ce ar putea fi mai avantajoase.
Momentul ales pentru vizionare ar trebui să fie unul în care putem evalua cât mai realist viața de zi cu zi în acel loc și să avem suficientă lumină încât să nu ne scape vreun detaliu.
Întotdeauna faceti poze, măsurati și notăti-va observațiile. Cereti explicații pentru orice element care ne atrage atenția și stăti oricât e nevoie pentru a ne asigura că aveti toate informațiile.
Explorati zona
Faceti câteva explorări ale zonei pentru a va asigura că va doriti să trăiti acolo pentru următorii 10-20 de ani. În special în cazul caselor, faceti o vizionare cu un specialist în structuri de rezistență sau construcții. Acesta ne va spune ce documente tehnice trebuie să cerem vânzătorului.
Mergeti in zona atât in weekend cat si intr-o zi de lucru la o ora foarte aglomerata. Vizitati zona ziua dar si seara pentru a vedea cat de linistita este.
Nu negociati prețuri, nu plătiti avansuri și nu semnati nimic înainte de a avea copii ale tuturor documentelor casei pentru că acestea pot releva informații care afectează valoarea proprietății sau chiar schimbă decizia de achiziție.
Verificati facturile de utilitati
Desi la prima vedere pare un lucru neinsemnat, valorile facturilor de utilitati neachitate pot ajunge la câteva mii de euro însumate. Verificati valabilitatea contractelor si daca furnizarea de gaze sau electricitate nu este cumva intrerupta. In asemenea cazuri se poate sa achitati taxe de bransazre/rebransare.
Cumpararea unei locuinte
Abia după ce specialistul în construcții ne dă ok-ul, iar avocatul/notarul a verificat documentele de proprietate, treceti la negocierea prețului și condițiilor de predare-primire a casei. Apoi mergeti la un notar diligent care verifică toate documentele, semnati contractul de vânzare-cumpărare, virati banii și intrăm în posesia proprietății.