Ce trebuie să faceți “pe parte economică”, vorba lui Becali, în 2025

0
342

Creditarea s-a prăbușit – Soldul creditelor acordate firmelor a scăzut cu 2 miliarde lei. Nu s-a mai înâmplat acest lucru de la pandemie. De exemplu în 2024 soldul creditelor a crescut cu 14 miliarde lei. Asta arată că băncile au început să-și retragă creditele, iar firmele au acces mult mai greu la finanțare, oamenii și firmele nu mai au bani.
Confruntați cu creșterea tot mai mare a prețurilor, oamenii nu mai reușesc să pună bani deoparte și să economisească, spune expertul. Și asta nu e tot. Pe lângă faptul că aîn ultimele luni consumul, adică motorul creșterii economice, a încetinit, apar și alte semne proaste. Exact aceleași semnale au apărut și acum 15 ani, într-o perioadă de criză economică foarte grea din care România a ieșit cu greu și abia după câțiva ani.Economisirea populației s-a blocat.

Depozitele populației au rămas la nivelul lui decembrie 2024. De 15 ani depozitele populației cresc în fiecare lună. De exemplu în 2024 depozitele populației au crescut cu 40 miliarde lei. Asta arată că oamenii nu mai reușesc să facă economii din cauza inflației. De aceea consumul a luat-o rău la vale în ianuarie și februarie. 3. Masa monetară a scăzut. Masă monetară ( M1) a scăzut cu 7 miliarde lei în ianuarie. Nu s-a mai întâmplat acest lucru de 15 ani. De exemplu în 2024 mas monetară (M1) a crescut cu 40 miliarde lei. Este un semnal puternic de recesiune economică”, explică fostul șef de bancă.

„Cash-ul e rege”

Concluzii: În 2025 ar trebui să ne punem toți în dormitor lozinca «Cash is king». Warren Buffett, gurul investițiilor, și-a vândut majoritatea acțiunilor și stă pe un munte de cash. În 2025 va fi o bătaie foarte mare pe cash. Statul trage mulți bani din piață pentru a-și finanța deficitul bugetar.

De aceea băncile au început să crească dobânzile la depozite. Sunt bănci care oferă 7% dobândă. Asta înseamnă că este doar o problema de timp până când IRCC și ROBOR se vor duce către 10%. Dacă aveți credite în lei, ar fi bine să faceți refinanțare pe dobânda fixă pe cât mai mulți ani. Sfatul meu: Ar trebui să aloci mai mult timp pentru datele macroeconomice. Să iei decizii financiare pentru famila ta sau pentru firma, fără să înțelegi datele macroeconomice, este că și cum conduci un avion cu capul scos pe geam.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here