Ce s-a mai întâmplat cu Gheorghe Verioti – patronul firmei Corona Shipping – armator din Constanța cu conturile la UBS Laussane – intermediar al mitei de un milion de euro în dosarul Microsoft?

0
13776

Gheorghe Verioti şi fiica sa, Elena Verioti, sunt acuzaţi de DNA că ar fi intermediat o şpagă de un milion de euro într-un dosar în care este vizată Vanessa Amal Youness, o apropiată intimă a fostului premier, Emil Boc. Aceasta ar fi cerut impresionanta sumă de bani de la controversaţii Claudiu Florică și Dinu Pescariu, pentru atribuirea unui contract IT, în 2011, cei doi oameni de afaceri fiind şi cei care au denunțat-o în 2016.

Youness ar fi primit milionul de euro în contul din Elveția al unui off-shore din Seychelles, bani care nu au mai fost găsiţi, prin intermediul unei alte firme off-shore, deţinute de omul de afaceri constănţean, Gheorghe Verioti.

În acest caz, procurorii au pus sechestru pe 4 terenuri, 6 apartamente și 2 garaje din Cluj și Dâmbovița ale femeii și au deschis un nou dosar penal în care încearcă să afle unde a dispărut milionul de euro. În plus, potrivit documentelor bancare, în contul din Elveția al femeii, s-au descoperit alte 1,5 milioane de euro, despre care se suspectează că ar proveni din fapte de corupție, astfel încât se investighează și proveniența acestor sume.

Fostul premier al României, actual primar al Clujului, Emil Boc, are calitate de martor în dosarul Vanessei Amal Youness. El a susținut la DNA că nu a cunoscut dedesubturile afacerii de corupție, care s-ar fi derulat fără știrea și implicarea lui.

Claudiu Florică și Dinu Pescariu, le-au oferit procurorilor informații și probe prețioase (cum ar fi extrase de cont de la bănci din Elveția) astfel încât anchetatorii, pe baza denunțurilor, mărturiilor și a documentelor bancare primite de la denunțători și în cadrul comisiei rogatorii cu Elveția, au reconstitut filmul afacerii:

-1 decembrie 2009: Au expirat licențele calculatoarelor din școli și licee.

-decembrie 2010: Reprezentanții Microsoft România au informat Ministerul Comunicațiilor despre expirarea licențelor. Microsoft Ireland a solicitat, de asemenea, intrarea în legalitate de către statul român.

-9 februarie 2011: Ministerul Comunicațiilor condus de Valerian Vreme a redactat o notă pentru continuarea licențierii de către Microsoft, însă nota nu a figurat pe ordinea de zi a ședinței de Guvern din acea zi. Premierul Boc ceruse, între timp, un punct de vedere de la Ministerul Finanțelor.

-februarie 2011: Florică a aflat din cercul său de relații că Verioti Elena era cea mai bună prietenă a unei persoane apropiate prim ministrului Emil Boc. Audiată fiind, martora Elena Verioti a arătat că „pe Pescariu Dinu Mihail îl cunoaște de multă vreme, iar pe martorul Florică Claudiu Ionuț l-a cunoscut accidental prin intermediul lui Pescariu Dinu Mihail”, se arată în rechizitoriu.

Florică și Pescariu au luat legătura cu Elena Verioti și tatăl ei, Gheorghe Verioti, „solicitându-i sprijinul în sensul contactării prietenei sale, apropiata lui Emil Boc, pentru ca aceasta să îl determine să fie de acord cu aprobarea notei de fundamentare a achiziției publice ce va fi susținută în guvern de ministrul Valerian Vreme. În schimbul ajutorului solicitat, i-am comunicat Elenei Verioti că suntem dispuși să oferim suma de 600.000 euro prietenei sale”, a arătat Florică.

-sfârșitul lui februarie 2011: Vanessa Amal Youness a fost de acord, în schimbul sumei de 500.000 de euro.

Florică a arătat că apoi „a mai avut loc o întâlnire cu tatăl Elenei Verioti, în care s-a discutat în mod efectiv modul de efectuare a plății (din firma Barringwood către o firmă offshore deținută de Gheorghe Verioti, iar garanția efectivă a fost de gentlemen’s agreement”).

-sfârșitul lui iunie – începutul lui iulie 2011: Vanessa Amal Youness și-a majorat pretențiile la 1 milion de euro.

-6 iulie 2011: Nota lui Valerian Vreme a fost aprobată de Guvern.

-13 iulie 2011: Dinu Pescariu transferă 750.000 de euro din contul lui de la banca Clariden Leu AG Zurich în contul lui Gheorghe Verioti de la UBS SA Lausanne.

-14 iulie 2011: Secretariatul general al Guvernului informează Ministerul Comunicațiilor că nota a fost aprobată de Executiv. În aceeași zi, Verioti transferă 720.621 de euro în contul firmei International Lobby Ltd. din Seychelles deschis la banca PICTET Geneva Elveția, al cărei beneficar real era Vanessa Amal Youness.

-15 iulie 2011: Pescariu transferă alte 250.000 de euro în contul lui Verioti.

-22 iulie 2011: Vanessa Amal Youness transferă suma de 720.621 de euro din contul firmei International Lobby Ltd. deschis la banca PICTET Geneva Elveția în contul personal de la aceeași bancă, unde era împuternicită și mama ei, Carmen Alwafai.

-august 2011: Verioti îi dă cash Vanessei Amal Youness diferența de bani până la un milion de euro. „Vanessa mi-a solicitat să aduc banii în numerar în parcarea imobilului în care locuia, din zona Calea Victoriei. Astfel, m-am deplasat la acel bloc, unde am parcat chiar în fața ușii de la intrarea în scara blocului și unde i-am remis suma de bani, depusă într-o geantă”, a arătat Verioti.

-17 august 2011: Guvernul României prin Ministerul Educației a semnat cu compania lui Florică și Pescariu, D-con.net AG, contractul subsecvent de furnizare nr. 108 pentru furnizarea licențelelor educaționale tip Microsoft în școli, în valoare de aproape 15 milioane de euro, la cursul de atunci.

-18 august 2010: A fost înființată compania International Lobby Ltd „cu sediul social la adresa din Suite 15 et.1, Centrul comercial Oliaji, Francis Rachel str. POBOX 1004, Victoria, Mahe, Seychelles, având ca reprezentant înregistrat al companiei All About Offshore (Seyschelles), cu sediul la aceeași adresă”.

În aceeași zi, „a fost autentificată la notar public Sammy Freminot din Seychelles procura specială prin care inculpata Youness Amal Vanessa a fost împuternicită de International Lobby Ltd” ca mandatar legal al companiei.

Vanessa Amal Youness a cerut deschiderea mai multor conturi la banca PICTET & CIE din Elveția. „Singura semnătură autorizată menționată în acest formular (de deschidere a relației bancare – n.r.) aparține Youness Amal Vanessa”, arată procurorii.

Iată cum o descrie Elena Verioti pe Youness Amal Vanessa: „Pe Vanessa Amal Youness cred că am cunoscut-o în a doua jumătate a anului 2010, tatăl meu fiind cel care mi-a făcut cunoștiință cu aceasta. Ulterior, în timp, am avut o relație de amiciție cu aceasta, percepând-o ca un «personaj» interesant, inteligent, dar atipic, în sensul că făcea lucruri ieșite din comun (de exemplu, s-a convertit la altă religie, călătorea extrem de mult în destinații exotice, avea șofer personal, toate acestea în ciuda faptului că aparent nu avea nicio ocupație, deși susținea că a terminat medicina la Cluj.

(…) Aceasta mi-a povestit că îl cunoaște pe premierul Emil Boc, din perioada studenției, chiar ajutând-o la un moment dat într-o problemă de sănătate (…)

Personal, l-am observat pe Emil Boc într-o singură situație în care era prezentă și Vanessa și anume cu prilejul «botezului» de convertire la Martorii lui Iehova al acesteia, ce a avut loc la Cluj, cred că la hotel Ramada, ocazie cu care am obsevat că premierul Emil Boc s-a salutat și a discutat câteva minute cu mama Vanessei”.

Ce trebuia să facă Vanessa în schimbul milionului de euro

Potrivit declarației de martor al lui Gheorghe Verioti, Dinu Pescariu „i-a spus că se va duce cineva cu o hârtie la Emil Boc, pe cale oficială, aspect pe care inculpata Youness Amal Vanessa trebuia să îl transmită premierului Emil Boc”.
În parcarea blocului, ea a primit comisionul cash de la Gheorghe Verioti. „Din verificările efectuate a rezultat că, în perioada 2010-2016, inculpata Youness Amal Vanessa a locuit la adresa din București, Calea Victoriei nr. 103 – 105, scara C, etaj 5, ap. 75, sector 1, unde a închiriat un apartament de la (…). Totodată a mai rezultat că în perioada în care martorul Emil Boc a deținut calitatea de premier al Guvernului României, aceasta a locuit în același imobil la apartamentul nr. 63, într-un apartament închiriat de PDL”, se arată în rechizitoriu.

Fostul prim-ministru Emil Boc, a fost audiat în calitate de martor la DNA pe 29 ianuarie 2019. El le-a relatat procurorilor faptul că nu a aprobat în februarie 2011 nota lui Valerian Vreme privind continuarea licențierii de către Microsoft, ci abia în iulie 2011, întrucât Guvernul a așteptat rectificarea bugetară din vară.

Boc „a arătat că a cunoscut-o din întâmplare pe inculpata Youness Amal Vanessa, în jurul anului 2009-2010, când avea calitatea de premier al Guvernului României, în contextul în care aceasta fusese diagnosticată cu o maladie gravă – scleroză multiplă și astfel i-a solicitat sprijinul pentru a ajunge la un doctor de specialitate.

Inculpata l-a abordat pe martor în curtea blocului unde locuia (într-un apartament închiriat de partid situat în București, la intersecția Calea Victoriei cu str. Banului), bănuind că locuia în același bloc sau în zonă”, au arătat procurorii în rechizitoriu.

Misterul altor 1,5 milioane de euro.

„Din analiza extrasului contului bancar (…) deschis de International Lobby Ltd. la banca PICTET Geneva Elveția rezultă creditarea acestuia și cu suma de 1.451.866,85 euro la data de 20.03.2012 de la Avy Management Ltd., cu explicația «intrare din afacerea cu fier vechi a clientului; fondurile au fost primite cu mult timp în urmă și păstrate până acum în contul clientului de la banca Rietumu din Letonia»”.

”Având în vedere că din cercetări nu au fost identificate relații comerciale desfășurate de inculpata Youness Amal Vanessa de natura celor folosite ca justificare pentru încasarea sumei menționate, există suspiciunea că banii provin din săvârșirea altor infracțiuni de corupție, motiv pentru care se va dispune disjungerea pentru a efectua cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de influență (…) și spălare a banilor (…).

De asemenea în cauză se va dispune disjungerea și continuarea cercetărilor sub aspectul săvârșirii infracțiunii de spălare a banilor (…) privitor la suma ce a făcut obiectul infracțiunii de trafic de influență din prezenta cauză (milionul de euro primit de Vanessa Amal Youness – n.r.) în vederea stabilirii destinației finale a acesteia”, se arată în rechizitoriul procurorului de caz.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here