Ce pensie ar putea încasa românii dacă Guvernul scade contribuția la Pilonul II

0
1411

Scăderea contribuției la Pilonul II de pensii ar putea însemna o reală lovitură pentru români, cel puțin asta susțin mai mulți specialişti din piaţa financiară, care au făcut calcule şi estimări privind posibilele efecte ale măsurilor anunţate de Executiv.

Guvernul a anunţat că ia în calcul mai multe variante de modificare a Pilonului II, al pensiilor private. Una dintre ele presupune micşorarea contribuţiei pe care românii participanţi o virează la Pilonul II, în prezent de 5,1%, fie la 1%, fie la 2,5%. Asta deşi, la momentul reformei sistemului de pensii, statul se angajase să crească această cotă până la 6%, însă măsura a fost amânată încă de anul trecut. Cea de-a doua variantă vizează eliminarea sau modificarea comisionului pe care îl încasează administratorii, de 2,5% din contribuţiile plătite de participanţi.

Intenţia Guvernului de a reduce contribuţiile virate de români la fondul pensiilor private va aduce un dezastru pentru tinerii din prezent: ei vor încasa, atunci când vor ieşi la pensie, de până la trei ori mai puţini bani de la Pilonul II decât era prognozat.

Specialiştii din piaţa financiară au dezvăluit că un român care încasează, la ora actuală, salariul mediu brut pe economie (circa 3.200 lei, în medie pe primele şase luni ale anului 2017), şi va contribui la Pilonul II timp de 40 de ani (din 2008 până în 2047), va avea o pensie lunară de 1.090 de lei, dacă va fi pensionar timp de încă 20 de ani.

Acest lucru se va întâmpla doar dacă, de la anul, Guvernul măreşte contribuţia la cota stabilită la începutul reformei sistemului de pensii, adică 6%, dar şi în condiţiile unui randament constant al Pilonului II de 4% şi ale unei creşteri anuale a salariilor de 3%. Ca atare, pe parcursul celor 40 de ani, el va acumula, în contul său de pensie privată, o sumă totală de 261.670 lei.

Totuși, în cazul în care Guvernul şi-ar fi păstrat angajamentul de creştere a cotei la 6% începând cu anul 2016, românul mediu ar fi câştigat 1.117 lei pe lună, la pensie. Mai exact, acesta ar fi strâns, în propriul cont, în cei 40 de ani, o sumă de 267.993 lei.

Însă, dacă Guvernul își pune în aplicare planurile de reducere a contribuției, românii ar putea primi de două ori mai puțini bani, conform specialiștilor contactați de Adevărul.

În cazul în care, din 2018, Executivul va reduce contribuţia virată de participanţi de la 5,1% la 2,5%, românul mediu va încasa de aproape două ori mai puţini bani decât în cel mai optimist scenariu. Astfel, el va avea, lunar, de la Pilonul II, o pensie de doar 560 lei, în loc de cei 1.090 lei.

Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a solicitat prim-ministrului „cât mai curând posibil” o întrevedere pentru a discuta împreuna rezultatele analizei făcute de către autorităţile statului, precum şi impactul pe care l-ar putea avea pentru cei 7 milioane de participanţi unele decizii viitoare.

Mai mult, asociaţia analiştilor fiscali din România (CFA România) susţine că prin reducerea contribuţiei virate la Pilonul II „va fi afectat semnificativ dreptul a 7 milioane de români de a beneficia în viitor de o completare a venitului din pensia publică, pensie publică ce va fi foarte mică comparativ cu salariul actual”.

„Raportat la faptul că, în 2050, jumătate din populaţia României va avea peste 65 de ani, este lesne de înţeles că vor exista  presiuni din ce în ce mai mari pe bugetul asigurărilor sociale de stat, iar pensia provenită din administrarea privată va fi o sursă vitală pentru a asigura un trai decent milioanelor de pensionari, consideră analiştii, estimând că viitorii pensionari vor avea de pierdut nu doar din sumele care nu vor fi virate în conturile ce le aparţin, peste 1 miliard de euro în 2016, ci şi din lipsa randamentelor pentru respectiva contribuţie”, susţin analiştii CFA.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here