Ce legături au patronii Best Print Services cu fostul premier Adrian Năstase, precum și cu unul dintre actualii miniștri ai lui Mihai Tudose și de ce au fost puși doar sub control judiciar

0
3156

Prejudiciul de circa 13,82 de milioane de lei , echivalentul a peste 3 milioane de euro, este unul extrem de mare pentru o tipografie. Ce atrage însă în mod deosebit atenția este chiar controlul judiciar dispus de către procurori pe numele celor doi antreprenori, o măsură mai mult decât blândă, ținând cont că, fie și pentru prejudicii mai mici, numeroși alți oameni de afaceri au fost reținuți, apoi trimiși în arest preventiv.

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești (PCAP) și polițiștii de la IPJ Prahova au făcut percheziții la doi bucureșteni, de 48 și 49 de ani, Ionuț și Mihai Florescu , patroni ai unei tipografii, acuzați de evaziune fiscală și spălare de bani prin emiterea – timp de 5 ani – a unor facturi fictive în legătură cu servicii de prelucrare și ambalare de cărți.

Iată ce spunea comunicatul IPJ Prahova:

La data de 12 iulie a.c., polițiștii de investigare a criminalității economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Prahova, împreună cu procurori ai  Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, au efectuat 4 percheziții la sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane bănuite de evaziune fiscală și spălare de bani.

Perchezițiile au loc în municipiul București și în județul Ilfov.

Din cercetări au rezultat indicii că, în perioada 2010 – 2015, persoanele bănuite ar fi creat un circuit fiscal fictiv, prin intermediul a 13 societăți comerciale, având ca scop sustragerea de la plata impozitelor și taxelor datorate bugetului de stat în vederea obținerii unor beneficii materiale substanțiale.

În baza facturilor fictive de achiziții emise de firme, persoanele bănuite ar fi dedus în mod nelegal TVA și s-ar fi sustras de la plata impozitului pe profit,  bugetul de stat fiind prejudiciat cu suma de 13.818.177 lei.

Ulterior, prin intermediul societăților, au fost spălate diverse sume de bani prin efectuarea mai multor operațiuni financiare, constând în transferuri bancare, urmate de retrageri imediate.

Mai multe persoane au fost aduse la sediul poliției pentru audieri”.

Ionuț Florian Florescu și Mihai Florescu sunt administratorii SC Best Print Services SRL din București (Sectorul 6), firma (înființată în ianuarie 1997) a încheiat anul 2016 cu un profit net de aproximativ 2,42 milioane de lei, la o cifră de afaceri de 37,63 de milioane de lei, având 190 de angajați. Printre aceștia, în funcţia de managing director, îl găsim pe actualul ministru desemnat al Culturii şi Identităţii Naţionale și senator PSD de Buzău, Lucian Romaşcanu. Acesta a ocupat această funcţie între 2004 și 2006.

 Contactat de PSnews.ro , ministrul Culturii a precizat că, în afara titulaturii de „managing director”, nu a avut alte legături cu societatea Best Print Services SRL.

 „N-am fost acționar, n-am avut niciun fel de problemă. Am fost consultant de management în perioada menționată de dumneavoastră. Îl cunosc pe Ionuț Florescu (deoarece cu el am încheiat acordul de colaborare), dar repet: este o relație care s-a închis acum 10 ani. Am ținut legătura doar amical și o dată la doi ani: telefoane de Sfântul Ion – atâta tot”, a declarat Lucian Romașcanu.

Tot 2006 a fost anul în care numele aceleiași tipografii Best Print Services a apărut într-un articol al ziarului Ziua ca figurând printre numeroasele ținte ale unor presupuse controale abuzive din partea Oficiul Naţional De Prevenire Şi Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB). Publicația preciza că majoritatea tranzacțiilor cercetate de către ONPCSB se derulaseră între 2003 și 2004, în ultima parte a guvernării Adrian Năstase.

 

Ionuț Florian Florescu apare ca martor în controversatul dosar „Trofeul Calității în Construcții”, în care fostul prim-ministru Adrian Năstase a fost condamnat definitiv în iunie 2012 la 2 ani de închisoare cu executare pentru folosirea influenței politice. Numele patronului de la Best Print Services apare în motivarea condamnării în primă instanță, în contextul în care compania lui Florescu (conform declarației acestuia) tipărise 1 milion de broșuri și 800 de mii de pliante pentru campania prezidențială a lui Năstase, în urma unei înțelegeri cu SC Eurografica SRL, această din urmă firmă urmând să plătească peste 2,23 de miliarde de lei vechi.

Iată doar o parte din pasajul din motivare care îl vizează pe Ionuț Florescu:

„1.14. în relaţia comercială cu S.C.Best Print Services S.R.L Bucureşti (suma de 2.232.379.488 ROL)

Deşi între S.C.Eurografica S.R.L. şi S.C.Best Print Services S.R.L. nu s-a încheiat un contract, în perioada 28.10.2004 – 19.11.2004 între acestea s-a derulat o relaţie comercială, concretizată în realizarea de către cea din urmă societate, la solicitarea celei dintâi, a 1.000.000 de broşuri şi 800.000 de pliante cu imaginea inculpatului Năstase şi inscripţionate „ADRIAN NĂSTASE PREŞEDINTE”.

Au fost emise 4 facturi fiscale nr.4306653 din 28.10.2004, nr.4306739 din 3.11.2004, 4306914 din 15.11.2004 şi 6367447 din 19.11.2004, în valoare totală de 2.232.379.488 ROL, care au fost încasate de beneficiar cu 4 bilete la ordin (…).

 În facturi nu este precizat caracterul electoral al bunurilor tipărite, ci doar denumirea lor generică (pliante, broşuri), cu trimitere la un număr de comandă.

Directorul medical interimar al Spitalului Colentina din București se numește Rodica Olteanu. Din declaratia de avere , publicată pe 23 mai 2017, reiese că ea este soția lui Ionuț Florian Florescu. Același patron de la Best Print Services apare ca asociat într-o altă firmă, SC Wisecraft SRL, ce se ocupă cu consultanța în IT. Ambele societăți se pare că au prosperat în ultimul an, aducându-i lui Florescu – pe parcursul a 12 luni – venituri salariale însumate de 125.041 de lei (Best Print), respectiv 241.272 de lei (Wisecraft), precum și dividende de circa 1,34 milioane de lei.

Aceeași doctoriță Rodica Olteanu a declarat – printre altele – un apartament (probabil un penthouse) de 227,32 de metri pătrați, bijuterii de 10.000 de euro, tablouri evaluate la aceeași valoare, dar și un credit contractat în 2008 (scadent în 2018), în valoare de 437.000 de euro, din care mai are de plătit în jur de 87.000 de euro.

Ceea ce este important de scos în evidență, este un posibil caz de mușamalizare în care a fost implicată Rodica Olteanu. În februarie 2017, Spitalul Colentina a fost ținta unui scandal (ignorat, însă, destul de repede de către mass media), după ce medicul neurochirurg Ionuţ Gobej a criticat lipsa de personal și neplata orelor suplimentare. La rândul ei, Olteanu a declarat atunci că Gobej ar putea primi de la Consiliul Disciplinar un avertisment sau chiar i s-ar putea desface contractul de muncă.

Încă din luna ianuarie, directorul general interimar al Spitalului Colentina este Silvi Ifrim (numită de către primarul general Gabriela Firea). Ea a fost arătată cu degetul de către doctorul Gobej și – mai mult – are o istorie impresionantă de scandaluri. De exemplu, în aprilie 2016, un control a descoperit că o asistentă elibera rețete în numele medicului . De altfel, Ifrim a provocat scandaluri atât în mandatul lui Firea, cât și pe vremea tehnocraților, când numirea ei în fruntea Institutului „Ana Aslan” a revoltat domeniul medical.

Silvi Ifrim a demisionat din functia de director general interimar al Spitalului Colentina în luna septembrie, anul acesta.

 

Toate detaliile pe:
https://psnews.ro/patronii-best-print-services-pusi-sub-control-judiciar-legaturi-cu-un-actual-ministru-si-cu-nastase-exclusiv-181660/

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here