Ce cred analistii despre cresterea economica: Nu trebuie sa deschidem sampania

0
1615
Romania a inregistrat anul trecut o crestere economica record, de 7%, conform datelor publicate de Institutul National de Statistica. Cu toate acestea, analistii economici sunt sceptici cu privire la cifrele oficiale, fiind de parere ca aceasta crestere economica nu se va reflecta intr-un nivel de trai mai ridicat.

Statistic, Economia Romaniei a crescut in 2014 cu 3.2%, in 2015 cu 3.9%, in 2016 cu 4.8%, facand un salt spectaculos anul trecut, la 7%.

Cu toate acestea, analistii considera ca Romania a avut mult de pierdut pe plan extern, unde s-a destabilizat. In acest sens, contul curent al balantei de plati a inregistrat in 2017 un deficit de 6,46 miliarde euro, cu 85% mai mare decat nivelul inregistrat in 2016, mai ales ca urmare a dezechilibrarii balantei comerciale, arata BNR.

De asemenea, investitiile din fonduri ale Uniunii Europene, dar si din bugetul national, au scazut cu 10% in 2017 fata de 2016, pana la 26 miliarde de lei, fiind cele mai mici investitii din ultimii 15 ani.

Iata ce cred concret cativa specialisti in domeniul economic:

Adrian Codarlasu, presedintele CFA Romania este de parere ca era de asteptat o astfel de crestere economica, insa ea nu isi va mai putea mentine ritmul ascendent si in viitor din cauza faptului ca acest impuls a fost generat de consum, iar aceasta situatie nu poate dura la nesfarsit.

Codarlasu considera ca economia se va apropia de cresterea potentiala afata acum la 3-4% si ca orice crestere peste acest nivel se va vedea in inflatie.

crestere economica bazata doar pe consum, nu este reala si de viitor:

Laurian Lungu, analist economic, recomanda oamenilor sa nu deschida sampania pentru a sarbatori cresterea economica. Lungu este de parere ca desi cresterea este de una buna, dezechilibrele macroeconomice sunt mult mai mari si trebuie sa fie luate in vedere inaintea cresterii economice.

De asemenea, si Lungu este de parere ca o crestere economica bazata doar pe consum este una superficiala, si Romania are nevoie de alti stimuli care sa ridice economia, pentru a genera cresteri sanatoase, durabile si benefice populatiei, oferind exemplul investitiilor. Acesta precizeaza ca o crestere economica bazata pe investitii este posibila doar o situatie fiscala stabila oferita de guvernanti, de un mediu prietenos si predictibilitate, aspecte ce lipsesc in Romania in acest moment.

Lungu indeamna oamenii sa fie atenti la bugetul national, care este bazat pe o crestere de 5.5.%, iar daca aceasta crestere nu se realizeaza, vor fi probleme in plata salariilor si a pensiilor, fapt ce ne propulseaza in situatia din 2008, fiindca din buget nu se mai pot taia cheltuieli. Lungu precizeaza, totodata, ca bugetul pe 2018 a fost tinut in limitele de deficit datorita unor artificii guvernamentale care nu mai pot da roade la infinit, precum taierile de investitii sau reintroducerea accizei.

Aurelian Dochia, analist economic, afirma ca aceasta crestere economica inregistrata in anul 2017 este rezultatul unor politici fiscal-bugetare si salariale care nu vor mai genera cresteri si in acest an. Dochia trage un semnal de alarma si avertizeaza ca in Romania trebuie sa se schimbe ceva, insa va fi foarte greu de facut acest lucru. De asemenea, trebuie sa se ia in calcul si riscul ce vine din exterior, de exemplu, situatia burselor.

Analistul este de parere ca bugetul este construit optimist in documente, insa in realitate, daca deficitul bugetar se va incheia sub pragul de 3% din PIB, lucrurile vor fi foarte greu de controlat in economia romaneasca, iar probabilitatea ca acest lucru sa se intample in 2018, este foarte ridicata.

Banca Nationala a Romaniei prognozeaza o reducere a dinamicii cresterii economice:

Conform minutei de sedintei de politica monetara a Consiliului de Administratie al BNR, dinamica asteptata a cresterii economice se mentine in 2018, continuand sa devanseze ritmul potential, insa scade in 2019.

Iata ce se arata in document: “Referindu-se la pattern-ul probabil al excedentului de cerere agregata, membrii Consiliului au sesizat ca accelerarea mult mai puternica decat cea previzionata a expansiunii economice in anul 2017 se anticipeaza a fi succedata de temperari relativ mai pronuntate ale acesteia in 2018 si 2019. Dinamica asteptata a cresterii ramane totusi robusta in 2018, continuand sa devanseze ritmul potential, dar coboara in 2019 la un nivel inferior, inclusiv in conditiile revizuirii ascendente a celui din urma; evolutiile implica un excedent de cerere agregata relativ mai amplu pana spre finalul anului 2018, si o restrangere progresiva ulterioara a acestuia, inclusiv in raport cu prognoza precedenta.

S-a aratat ca perspectiva decurge in principal din probabila prelungire a caracterului expansionist al politicii fiscale si al celei de venituri in 2018, urmata de revenirea lor la o atitudine contraciclica in 2019, precum si din anticipata temperare a cresterii venitului disponibil real al populatiei, inclusiv ca efect al accelerarii inflatiei; ea presupune si o atenuare treptata a caracterului acomodativ al conditiilor monetare, anticipate a deveni cvasi-neutre in 2019, dar si o mai buna absorbtie a fondurilor europene, precum si o crestere economica mai rapida in zona euro/UE si pe plan global.”

Citeste mai mult pe www.manager.ro

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here