Cazul RADET. Oameni diferiți, aceeași concluzie: Firea minte de îngheață caloriferele oamenilor din București

0
1381

ROXANA WRING: Firea minte prin omisiune

“Gabriela Firea minte prin omisiune! Cu siguranţă că problemele RADET sunt vechi şi că toate partidele care au condus Capitala până acum îşi împart în mod egal vina. Însă perspectiva colapsului sistemului de termoficare este ceva nou şi este legată în mod direct de mandatul actualului primar general”, se arată într-un comunicat transmis de consilierul municipal USR, liderul USR Bucureşti, Roxana Wring.

Ea adaugă că Gabriela Firea a numit la conducerea RADET “numai pile şi incompetenţi”.

“Trei exemple sunt relevante:

Sorin Chiriţă, specialist în orice (inclusiv în ‘arta psihoterapiei’), importat din Constanţa şi pus city manager la Bucureşti cu rol de decizie inclusiv la RADET.

Tania Haritonovici, o veche prietenă a Gabrielei Firea, pusă director general adjunct la RADET, deşi nu are nicio legătură cu domeniul.

David Alexandru Burghiu, actualul administrator special al Regiei,un tânăr fără nicio legătură cu domeniul, plimbat de Gabriela Firea pe la Compania Parcuri şi Grădini, apoi pe la managementul Traficului, pentru ca, la final, să aterizeze la RADET”.

Wring a menţionat că încă din 2016 firma Rominsolv, reprezentată de avocatul Gheorghe Piperea, a fost desemnată să asigure administrarea judiciară a RADET, primind în acest sens 35.000 de euro lunar.

“Numai că de peste doi ani de zile Gheorghe Piperea nu a venit cu un plan viabil, care să fie compatibil cu planul ELCEN şi să aibă sursă de finanţare. Iar ceea ce credeam că este pur şi simplu incompetenţă, se pare că este calcul cinic. Nici în ianuarie 2019, în al 12-lea ceas, Gheorghe Piperea nu vrea să-şi facă treaba şi să propună un plan de reorganizare realist. Şi nu pentru că nu ştie, ci pentru că nu vrea! Chiar ieri, instanţa i-a aplicat o amendă judiciară, la plafonul maxim, pentru că nu s-a conformat dispoziţiilor instanţei de a convoca Adunarea Creditorilor”, a precizat liderul USR Bucureşti.

IONEL DANCĂ : Firea minte de îngheață caloriferele

Ionel Dancă, purtătorul de cuvânt PNL, a scris pe pagina sa de facebook că primarul general al Capitalei ”minte de îngheață caloriferele oamenilor din București și este amnezică politic.

Firea minte de îngheață caloriferele oamenilor din București și aruncă vina pentru dezastrul de la RADET pe PNL. Cât tupeu și nesimțire să ai să dai vina pe PNL pentru propria incompetență în condițiile în care Primăria Capitalei a fost condusă în ultimii 10 ani de reprezentanții PSD.

Duamna” Firea ar face bine să-și asume incapacitatea personală evidentă de a face față funcției de Primar General și să citească raportul de insolvență al regiei RADET, elaborat și publicat chiar de administratorul judiciar numit de ea la RADET.

Este suficient să citești doar câteva date din acest raport pentru a înțelege cine a băgat RADET în situația de faliment de astăzi. Situația dezastruoasă în care se află RADET a fost cauzată de neplata subvențiilor chiar de către Primaria Capitalei în ultimii zece ani.

Iată ce se spune în acest raport publicat la începutul anului 2017:”Conform protocolului (HCGMB424/2008) încheiat între Municipiul București, RADET București, Ministerul Economiei și Finantelor, Electrocentrale Bucuresti SA și Sucursala Electrocentrale Bucuresti se prevedea la art. 5 că Municipiul Bucuresti va asigura alocațiile bugetare către RADET în sumele și la termenele prevăzute în Anexa la prezentul Protocol”.

Și, în continuare, se spune că ”Graficul de eșalonare a plăților cuprins în Anexa la Protocol nu a fost respectat de PMB, ca urmare, din totalul de 743.400.000 lei au fost alocați numai 484.430.757 lei, diferența de 258.969.243 lei rămânând neachitată până în prezent.”

Așa se face că valoarea penalităților și dobânzilor pe care RADET trebuie să le plătească furnizorilor a ajuns în anul 2015 la 266.534.000 lei, iar impactul cumulat între 01.01.2013 și 30.06.2016 a fost de 883.498.443 le.

Cine i-a oprit pe primarul ”independent” al PSD, Sorin Oprescu, și pe primarul actual, așa-zis ”dizident” în PSD, Gabriela Firea, să plătească subvențiile către RADET și să realizeze investițiile necesare în sistemul de termoficare din București în loc să arunce cu banii pe circ și vouchere?! În niciun caz PNL!”, se arată în postarea acestuia pe facebook.

De asemenea, Ionel Dancă atrage atenția asupra fondurilor europene destinate modernizării sistemului de termoficare și nu sunt folosite.

Există fonduri de la Uniunea Europeană în valoare de 176 milioane de euro pentru modernizarea sistemului de termoficare care stau și nu sunt folosiți pentru că Firea a băgat în insolvență RADET și a înființat ilegal o nouă companie energetică. Așa nu se pot accesa aceste fonduri și Primăria Capitalei pierde banii gratis de la Uniunea Europeană care ar putea fi folosiți pentru a rezolva problema RADET.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here