Câți bani din salariul tău se duc la stat și cum sunt afectate veniturile de trecerea contribuțiilor de la angajat la angajator. Accesează CalculatorVenituri.ro!

0
3716
Safe box with golden coins on the map of Romania, 3D rendering isolated on white background

Guvernul României a aprobat recent o Ordonanță de Urgență, denumită – pe bună dreptate – “Revoluția Fiscală”, act normativ care va modifica din temelii sistemul de plată a impozitelor și contribuțiilor către stat. De departe, cea mai discutată dintre măsuri este trecerea plății contribuțiilor sociale exclusiv în sarcina angajatului, măsură care transformă România în singura țară din UE care are un astfel de sistem.

În consecință, contribuțiile pe care angajații le vor plăti către stat din 2018 aproape că se vor dubla și deși măsura vine la pachet cu scăderea impozitului pe venit, analiștii fiscali susțin că salariile nete ale angajaților se vor reduce semnificativ dacă angajatorii nu vor majora salariile brute.

Guvernanții au pornit de la premisa că firmele vor majora automat salariile brute deși Executivul nu are nicio pârghie legală ca să-i oblige pe angajatori să facă acest lucru. Astfel, dacă angajații vor câștiga de la anul aceleași salarii nete ca în prezent sau mai mici depinde exclusiv de compania la care lucrează.

Câți bani din salarii se vor duce pe contribuții, din 2018

În prezent, un angajat plătește din salariul brut un impozit de 16%, o contribuție la pensii de 10,5%, contribuția la sănătate – 5,5% și cea la fondul pentru șomaj de 0,5%. Toate aceste taxe sunt reținute de angajator și achitate de acesta către bugetul de stat și cel de asigurări sociale. Pe lângă taxele datorate de angajați, companiile plătesc la rândul lor o serie de contribuții.

Schimbările pe care le are în vedere Guvernul începând cu 1 ianuarie 2018 vizează trecerea tuturor acestor taxe în sarcina angajaților. Și deși potrivit ordonanței aprobate de Executiv, cota totală a contribuțiilor sociale obligatorii, per total, scade cu 2 puncte procentuale – de la 39,25% la 37,25%, iar numărul contribuțiilor sociale scade de la 6 la 3 (respectiv contribuția de asigurări sociale – CAS, contribuția de asigurări sociale de sănătate – CASS și contribuția asiguratorie pentru muncă), analiștii în fiscalitate și sindicatele susțin că salariile vor scădea după aplicarea tuturor acestor modificări.

În consecință, angajații vor plăti din 2018 un impozit pe venit redus de la 16% la 10%, dar contribuția la pensii datorată de angajat crește de la 10,5% la 25%, iar contribuția la sănătate se majorează de la 5,5% la 10%.

Angajații vor plăti, de asemenea, și o cotă suplimentară de CAS (de 4%, respectiv 8%) pentru condiții deosebite, speciale sau alte condiții de muncă, în conformitate cu legea.

Angajatorii, de cealaltă parte, vor plăti așa-numita “Contribuție asiguratorie pentru muncă”, de 2,25% din fondul de salarii, contribuție destinată alimentării Fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale.

Analiză Deloitte: Salariul brut ar trebui să avanseze cu 20%

Pentru ca angajații să rămână cu același salariu net, în urma acestui transfer de contribuții din sarcina angajatorilor in cea a salariaților, salariul mediu brut ar trebui majorat cu 20%, arată o analiză realizată de firma de consultanță Deloitte România.

Astfel, potrivit simulărilor Deloitte, salariul mediu brut, care în prezent este de 3.131 de lei, ar trebui majorat cu 20%, pentru ca venitul net să nu sufere diminuări.

O altă consecință a schimbărilor anunțate de Guvern este aceea că angajații care beneficiază în prezent de scutirea de impozit pe venit – cum sunt programatorii IT și persoanele cu grad de handicap -, vor suporta o micșorare a salariului net chiar dacă angajatorii le vor majora salariile brute după transferul contribuțiilor la nivelul costului total actual. Explicația este că scăderea de impozit de la 16% la 10% a fost gândită pentru a amortiza parțial transferul contribuțiilor, iar în cazul celor scutiți, acest efect nu are de unde să apară, mai arată analiza Deloitte.

De asemenea, majorarea propusă a salariului minim de la 1.450 lei la 1.900 lei, de la 1 ianuarie 2018, va duce la cheltuieli mai mari pentru angajați, care deși vor primi un salariu mai mare, vor trebui să scoată din buzunar contribuții de 35% dintr-o sumă majorată, de unde rezultă mai mulți bani la buget.

Simulator de plată a contribuțiilor realizat de CalculatorVenituri.ro și Romanian Software

Pentru companii, toate aceste schimbări vor însemna la început de an mai multă muncă, fiind necesare modificări în sistemele IT, în sistemele contabile interne și actualizarea simultană a contractelor de muncă pentru aproape toți angajații. Totodată, aproximativ 6 milioane de contracte de muncă vor trebui modificate în doar o lună de zile, până la sfârșitul anului.

Iar din punctul de vedere al administrației fiscale, vor trebui rescrise toate ordinele secundare și identificată o soluție a modului în care vor fi alocate pe destinații sumele colectate la bugetul de stat, spun reprezentanții Romanian Software, furnizor de soluții de ultimă generație în domeniul resurselor umane și unul dintre liderii acestei piețe.

Pentru toți cei care vor să facă simulări ale veniturilor rezultate în urma schimbărilor aduse de ”Revoluția Fiscală”, specialiștii Romanian Software și CalculatorVenituri.ro au realizat deja un upgrade al aplicației CalculatorVenituri.ro pentru a permite astfel de calcule complexe, luând în ecuație și deducerile personale.

Romanian Software este furnizor de soluții software de ultimă generație în domeniul resurselor umane și unul dintre liderii pieței românesti de soluții de acest tip. Compania a fost înființată în urmă cu mai bine de 12 ani și are la ora actuală aproximativ 500 clienți și circa 140 angajați și colaboratori, administrând datele a peste 120.000 de angajați din România. Printre clienții săi se numără firme și instituții de renume precum: eMAG, Altex, Universitatea București, Alro Slatina sau Nuclearelectrica.

Romanian Software a lansat în 2015 o aplicație mobilă pentru calcularea veniturilor, disponibilă și online, pentru a veni atât în sprijinul managerilor, cât și al freelancerilor și micilor antreprenori. Calculatorul de venituri este disponibil online pe site-ul https://www.calculatorvenituri.ro/, iar aplicația mobilă poate fi descărcată gratuit de pe platformele Google Play și Apple Store. Atât varianta mobilă, cât și cea online sunt foarte utile întrucât îi ajută pe utilizatori să adopte rapid decizii privind negocierile salariale, să optimizeze bugetele de beneficii și să analizeze comparativ costurile cu diverse structuri de remunerare: salarii, drepturi de autor, PFA sau convenții civile.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here