Câți bani a încasat România de la UE în ultimii șase ani

0
970

România are la dispoziție pentru perioada 2014-2020 peste 43 miliarde de euro de la Uniunea Europeană.

Aproximativ 31 miliarde de euro sunt alocările pentru FESI, adică PO Infrastructură Mare, PO Competitivitate, PO Regional, PO Capacitate Administrativă, PO Asistență Tehnică, PO Capital Uman, PN Dezvoltare Rurală, PO Pescuit și Afaceri Maritime.

În perioada amintită, România a atras 9,8 miliarde de euro, adică 32% din alocarea UE aferentă FESI, se arată într-un document semnat de Roxana Mînzatu, ministrul Fondurilor Europene.

Conform sursei, rata medie a sumelor FESI primite de la CE se situează la aproximativ 35%. În plus, s-au rambursat de către Comisia Europeană aproximativ 6,9 miliarde pentru plăți directe în agricultură.

În ceea ce privește programele operaționale finanțate prin Politica de Coeziune (PO Infrastructură Mare, PO Competitivitate, PO Regional, PO Capacitate Administrativă, PO Asistență Tehnică și PO Capital Uman) și prin Fondul Ajutor European pentru cele mai Defavirizate Persoane (PO Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate), stadiul implementării este următorul:

*numărul contractelor de finanțare semnate cu beneficiarii este de 7.085, totalizând aproximativ 25,8 miliarde de euro, din care 21,1 miliarde de euro contribuție UE (aproximatic 92% din alocarea UE a PO);

*în cadrul contractelor semnate, autoritățile de management au efectuat plăți către beneficiari în valoare de totală de aproximativ 6 miliarde de euro, din care aproximativ 5,1 miliarde contribuție UE (aproximativ 22% din alocarea UE a PO).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here