Cât a plătit un anonim să achiziționeze ceasul lui Mihai Eminescu, datat 1876,la licitația din această săptămână de la Athénée Palace Hilton Bucureşti

0
1853
ceasul lui mihai eminescu

Marţi, 22 noiembrie 2016, în cadrul licitaţiei „Istoria Românilor”, Casa Artmark a scos la vânzare şi un ceas de buzunar, despre care afirmă că a aparţinut lui Eminescu.

Licitaţia a avut loc la Athénée Palace Hilton Bucureşti, de la ora 20.30. Preţul de pornire a fost de 5.000 de euro.

Ceasul din 1876

19000 de euro a costat pe cel care a adjudecat aseară, spre miezul nopţii, ceasul lui Eminescu. Anonimul, care şi l-a adjudecat telefonic, a cumpărat, practic, obiectul şi istoria lui: „Ceas de buzunar ce a aparţinut poetului Mihai Eminescu, cu dedicaţie din partea junimiştilor: «Maestrului slovei», datat 1876.”

Ceasul nu a bătut mai mult de 57 de minute

Dacă istoria ceasului, a celui care şi-a adjudecat ceasul iscă întrebări, două lucruri sunt sigure.

1. Ceasul tot timpul licitaţiei a stat la 4 ore şi 57 de minute.

2. Moartea lui Eminescu a fost la 4, momentul în care poetul s-a despărţit de obiectele de-o viaţă.

Putem specula, simbolic, că între moartea poetului, 15 iunie 1889, şi vânzarea din 22 noiembrie 2016, ceasul n-a bătut mai mult de 57 de minute. Doar Poezia şi Eminescu pot percepe o asemenea potrivire.

Ceasul e gravat cu inițialele M.E.

Iată descrierea ceasului: „Mecanism cu armare manuală având 15 rubine, serie carcasă 12902. Ceasul este gravat pe capacul din spate cu iniţialele poetului, «M. E.», încadrate de motive florale. Acesta vine însoţit de cutie şi cheie pentru întoarcere. Piesă unicat ce a aparţinut celui mai important poet român, oferită cadou poetului din partea membrilor societăţii «Junimea», în anul 1876. În anul 1876, Eminescu era director al Bibliotecii Centrale din Iaşi, profesor suplinitor, revizor şcolar pentru judeţele Iaşi şi Vaslui, redactor la ziarul «Curierul de Iaşi», continuând totodată să publice în revista «Convorbiri Literare». Piesa de faţă a fost expusă în cadrul expoziţiei «Eminescu în arhive şi biblioteci particulare», în Rotonda MNLR (Muzeul Naţional al Literaturii Române) în anul 2012.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here