Cartelul celor 14 țări producătoare de petrol e înspăimàntat de promisiunile lui Trump din campania electorală

0
2194
U.S. Gas Prices Continue To Rise
SAN FRANCISCO - APRIL 24: Gasoline prices are displayed on a sign at a Shell gas station as an image of Donald Trump appears on a billboard nearby April 24, 2006 in San Francisco, California. Gas prices shot up over 25 cents in the past two weeks, sending the national average to $2.91 per gallon for regular as the price of crude oil hovers around $75 per barrel. (Photo by Justin Sullivan/Getty Images)

Misiunea OPEC de a regla preţurile petrolului a devenit mai dificilă odată cu rezultatul alegerilor prezidenţiale din Statele Unite, în urma căruia Donald Trump va deveni preşedinte.

Cartelul celor 14 ţări producătoare de petrol se va confrunta cu o perspectivă sumbră asupra economiei globale şi cu o cerere slabă a petrolului. Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) se teme de perspectiva creşterii producţiei de petrol din Statele Unite, pe fondul promisiunii lui Trump de a deschide toate perimetrele de pământ şi apă pentru explorarea combustibilului mineral.

Înăsprirea politicilor asupra Iranului

Dinamica OPEC s-ar putea schimba, având în vedere promisiunea lui Trump de a înăspri politicile asupra Iranului, la doar câteva luni după ce companiile petroliere au început să se reîntoarcă în Republica Islamică Iran.

„Rezultatul alegerii din Statele Unite se adaugă provocărilor cu care se confruntă exportatorii de petrol din cauza unei posibile legături cu creşterea economică slabă într-o economie deja fragilă. Acest lucru reprezintă o presiune adiţională exercitată asupra cererii de petrol”, a declarat, pentru Reuters, istoricul specializat în petrol, Daniel Yergin, câştigătorul premiului Pulitzer şi vicepreşedinte al comisiei de experţi IHS Markit.

Prețul rămâne scăzut

Sursele din cadrul OPEC au declarat că se aşteaptă ca preţul petrolului să rămână scăzut în zilele şi săptămânile care vor urma din cauza îngrijorării faţă de economia globală şi a nesiguranţei în ceea ce priveşte politicile lui Trump pentru Orientul Mijlociu.

Politicile energetice ale lui Trump nu au fost detaliate. Trump declara că este în favoarea eliminării reglementărilor din sectorul petrolier, deschizând regiunile federale pentru forare şi promiţând să reactiveze proiectul unei conducte de petrol transcanadiană şi transamericană şi să sprijine industria de cărbune.Următoare întâlnire OPEC va avea loc pe 30 noiembrie.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here