Potrivit unui ordin inaintat de ministrul Afacerilor Interne, efectivele Jandarmeriei si ale Politiei de Frontiera vor putea fi desfasurate sub coordonarea Politiei Romane in cazul unor “adunari publice spontane si neavizate”. Acest proiect prevede si faptul este aprobata inclusiv folosirea “animalelor de serviciu” de catre “efectivele angrenate in activitatile de mentinere a ordinii si sigurantei”.
Acest proiect a fost dezvaluit ieri si urmeaza sa modifice un ordin din trecut al ministrului de interne si anume OMAI nr. 60/2010 cu privire la organizarea si executarea activitatilor de mentinere a ordinii si sigurantei publice.
Ordinul din 2010 prevede urmatoarele: “Mnetinerea ordinii si sigurantei publice se realizeaza, pe intreg teritoriul national, de catre Politia Romana, prin activitati specifice executate de structurile proprii cu atributii in domeniu”. De asemenea, acesta implica si constituirea unor dispozitive de mentinere a ordinii si sigurantei publice, ce poate fi formata din politisti, politisti de frontiera si jandarmi.
Noile aspecte pe care Carmen Dan vrea sa le introduca in aria de actiune a dispozitivelor mentionate sunt si evenimentele spontane si neavizate, adaugand, astfel, si litera j la art 102:
“Efectivele Ministerului Afacerilor Interne repartizate in dispozitivul de mentinere a ordinii si sigurantei publice desfasoara activitati de patrulare pe itinerare stabilite inainte de intrarea in serviciu, avand urmatoarele atributii principale:
- j) iau primele masuri de ordine publice, potrivit legii, in momentul constatarii desfasurarii unor adunari publice spontane sau neavizate.”
Pe langa acestea, tot Carmen Dan mai vrea urmatoarele:
“Efectivele angrenate in activitatile de mentinere a ordinii si sigurantei publice, repartizate intr-o zona de siguranta pubilca, desfasoara activitati de patrulare pedestra, auto sau folosind animale de serviciu, pe itinerare stablite in functie de evolutia criminalitatii si asigura interventia la evenimentele semnalate.”
“In cazul unor situatii urgente, neprevazute, care implica adoptarea masurilor de asigurare si/sau de restabilire a ordinii si sigurantei publice, atunci cand efectivele de jandarmi sunt insuficiente, seful unitatii de jandarmi competente teritorial poate dispune retragerea efectivelor proprii aflate in dispozitivele de patrulare pentru mentinerea ordinii si sigurantei publice, cu informarea prealabila a sefului unitatii de politie similare”.