Care va fi viitorul nostru? Cum economisim în această perioada?

1
940

E greu de dat sfaturi, deoarece trăim într-o perioadă în care toate prețurile cresc. Gospodăriile ne-au dat încă din ianuarie un răspuns: au consumat, la nivelul țării cu aproape 4% mai puțină energie. Au economisit, am spune. În realitate și-au redus din pierderi, pentru că oricum prețurile la energie o luaseră razna. Deci este dificil să propunem modele de economisire, pentru că situația este diferită de la o gospodărie la alta.

Firmele vor economisi din instinct, deoarece în perioade de incertitudine nimeni nu face investiții. Reiau însă idea de mai sus: cei care vor și pot să acceseze fonduri europene, trebuie s-o facă rapid. Crizele deschid și unele ferestre de oportunitate. Care va fi viitorul nostru? Cum economisim în această perioada?

Guvernul a anunțat că pregătește un pachet de măsuri economice menite să susțină populația vulnerabilă. Antreprenorii așteaptă și ei măsuri de susținere de la Guvern pentru a putea rezista în fața provocărilor extrem de diverse ale momentului.
Dar mai întâi trebuie să înțelegem cât de complicată este situația actuală?! Incertitudinea provocată de războiul din Ucraina, volatilitatea prețurilor energiei și blocajele în liniile de transport internaționale intensifică problemele industriilor și serviciilor. Incertitudinea a creat o adevărată perdea de ceață în privința estimărilor viitorului economic imediat.

Să nu uităm că bugetul României s-a construit pe o creștere a economiei cu 4,6% în 2022. Cu tot ce înseamnă această construcție: salarii, pensii, investiții. Acum analiștii români estimează o reducere sensibilă a ritmului de creștere a economie, care va atinge 3,5% în acest an. Alți analiști, mai severi, sunt mai pesimiști: cei de la ING văd o creștere a economiei românești de 2,3% în 2020.
Ei bine, în aceste condiții este chiar periculos să sperăm că statul va avea suficiente resurse pentru a susține afacerile țării. Suntem de asemenea conștienți de precaritatea bugetului, cu un deficit deja supraponderal. Totuși, declarația comisarului european Paolo Gentiloni, dată săptămâna trecută la București, ne lasă să înțelegem că statele europene, și România, în particular, vor trebui să-și protejeze economiile indiferent de situația deficitelor.
Gentiloni a spus clar că suspendarea regulilor fiscale, decisă în timpul pandemiei, va oferi guvernelor anul acesta libertatea bugetară de a aborda provocările imediate ale acestei crize.
A doua armă de luptă împotriva efectelor actualei crize este, din perspectiva lui Gentiloni, folosirea intensă a planurilor naționale de redresare și reziliență, deci a banilor europeni.
Cred că în aceste momente trebuie să fim atenți, ponderați și inteligenți. Trebuie să analizăm cu luciditate efectele indirecte ale războiului din Ucraina. Cred că fiecare domeniu trebuie să-și pună la punct scenarii de evoluție, în care să evidențieze măsurile prioritare, absolut necesare. Cred că trebuie să facem rapid o analiză a problemelor și să ne coordonăm la nivel european, pentru a putea avea fonduri europene cu destinație de criză, conștienți fiind că singur, bugetul României nu va avea resurse suficiente pentru a ne rezolva problemele.
În ce privește curajul de a investi, aici rolul principal îl joacă INCERTITUDINEA.
Sigur, cei care vor să investească în proiecte de energie verde, unde sunt bani europeni la dispoziție, este bine să o facă imediat. Pe de o parte pentru a se bucura de o oportunitate financiară, pe de alta pentru a-și controla costurile viitoare cu energia. Este clar că, deși o încetare a ostilităților în Ucraina are potențialul de a reduce prețurile la petrol și gaze, totuși prețurile energiei vor rămâne mult mai mari decât erau înainte de vara lui 2021.
Pachetul de măsuri luat de guvern stabilizează oarecum cheltuielile cu facturile de energie, dar ele rămân la un plafon ridicat. Ca atare gospodăriile vor rămâne cu mai puțini bani pentru consum. Este posibil să asistăm la o reducere a consumului de alimente și de produse nealimentare. Aceasta este reacția firească. Ca atare dacă inflația va persista, câteva luni, ea va reduce consumul și va plafona prețurile. Desigur, rezistă cine poate, s-ar putea spune într-un registru pesimist. Însă nu e cazul să fim sceptici, trebuie să acționăm.

Vom avea nevoie de intervenția Bruxelles-ului pentru a crea pachete de ajutor pentru fiecare domeniu în parte, așa încât firmele acestuia să reziste în piață.

1 COMMENT

 1. Bai, Cristinuta … ‘intelectualatutza’ ignorantutza, viitorul oamenilopr si ai omenirii fix de ‘economisire’ nu are nevoie!
  Mai ales aia facuta – sau fuck-uta? – prin ‘instrumentele’ celor mai ticaloase unitati de spoliere a cetatenilor ignoranti, aka bancile nemernice!
  Ca fix doar la asta va pricepeti.
  Ca daca v-as masura IQ-ul sigur nu ar depasi … nr. de la pantofi!
  Si nici macar sa scrieti fara greseli in limba materna o simpla cerere dupa dictare nu sunteti in stare cei mai multi dintre ‘mintosii’ de voi!…

  Ia zi, preaminunato, cum e cu DEPLINA EGALITATE consfintita (wtf?) chiar de lege, dintre partile contractante?
  Ca orice acord de imprumut sau de economisere la banci exact asta e, un contract, nu?
  Bref, daca eu economisesc sa zicem 200.000 euro si-i depun la banca, cum dracu’ se face ca daca voi – cei mai inteligenti si iluminati ‘sfatuitori’ financiari ai lumii, nu-i asa? (pauza de ras homeric!) -, o sa-mi dati inapoi maxim 50.000 inapoi (conform legislatiei romanesti) in caz de faliment al bancii?
  Nu tot hotie, nemernicie si talharie se cheama asta (pedepsibile prin Codul Penal cu multi ani de puscarie!), chiar daca sunteti ‘acoperiti’ legal fix de catre cei care fac legile imbecile si ticaloase si care, nu de putine ori, sunt chiar membri ai sistemului bancar insusi?!?…

  Sau altfel spus, atunci cand eu fac un imprumut si sunt OBLIGAT – in afara dobanzilor uriase fata de cele de la economisire -, sa garantez cu ceva care are si de pana la 2-3 ori valoarea reala a imprumutului final (plus dobanzi), voi, conform legilor naturale si chiar cele reale dintre partile contractante, nu sunteti si voi obligati sa depuneti o contra garantie EGALA cu cea pe care mi-o cereti mie?
  Adica atunci cand eu garantez IN SCRIS cu mult peste nivelul imprumutului, de ce nu sunteti si voi obligati, asa cum ar fi logic si normal, sa aduceti si voi in cadrul contractului reciproc garantii de acelasi ordin de marime pt. cazul in care … va duceti dracului printr-un faliment?
  ‘Intamplator’ sau chiar auto-fortat.
  Noi trebuie sa deplangem falimentul minunatelor banci fara de care nici sa respiram nu mai putem, in timp ce voi … va bagati ‘ula in capetele noastre, ale prostilor, nu-in asa?!?…

  Prea a ajuns mult prea departe ticalosia bancilor si consortiilor financiar-bancare multinationale!
  Nu de alta, da’ daca creditorii USA de ex. si-ar vrea toti banii inapoi sau macar c/v lor in aurul ‘acoperitor’ de bancnote, atunci toata lumea ar constata cu uimire si groaza ca in subsolurile … Fort Knox nu mai sunt demult sutele alea de tone de aur care sunt acolo cica drept garantie!
  Care garantie, preaminunato, de vreme ce America a dat cu flit chiar guvernului German atunci cand si-a vrut inapoi acasa aurul adunat cu mult efort?
  Poti explica asta, ‘mintoasa’ Universului?
  Sau la facultatile ale de ‘akat pe care le-ai facut ca gasca prin apa nu v-au invatat profesorii ’eminenti’, ca de-alde tovarasul Mircea Cosea, cum e cu finantele in mod REAL?
  Sau poate c-ar trebui mai bine sa renuntam cu totul la voi si sa ne facem un nou sistem financiar cu ADEVARAT ONEST SI CORECT, nu?
  Sau sa renuntam chiar la bani si sa reinventam alte modalitati de plata, ca in definitiv fix catre alte mijloace de plata se si indreapta umanitatea…

  PS Nu-mi raspunde, ca simt pana si de dincolo de monitor cum … BUBUI a ‘inteligentza’!

  PPS Auzi la ‘geniala’, cica ar fi … “nevoie de intervenția Bruxelles-ului pentru a crea pachete de ajutor pentru fiecare domeniu în parte.”!
  Da’ banii bruxelezilor alora de unde mama-masii ai tu impresia ca vin?
  Din neant, ii cultiva careva pe campuri sau vin fix din contributiilor alora mai destepti si mai muncitori decat noi?
  Bai, oare cat de nesimtiti puteti fi?!?…

  Serios, pe bune si fara misto ca exact mana intinsa la pomeni gratuite este solutia unui popor inteligent pt. macar a iesi din criza daca nu chiar de a se dezvolta si propasi?
  Tu esti asa, in general, sanatoasa bine merci sau cum?…

  Pai, naroado, s-a inventat de multa vreme … inteligentza, competentza, munca, munca pe branci chiar, inventivitatea, patriotismul de calitate si chiar … CARACTERUL!
  Stii tu, geniala vorba a lui Nietzsche, …

  …”Charakter ist Schicksal.”…

  …Sau lipsa acestuia!

  Asta e, bobor mic, cinic, ignobil, mioritic, de 2 bani, puturos foc si lipsit total de vointa, bunavointza si putintza.
  In fond asa se intampla cand trebuie sa … greu la deal cu boii mici!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here