Care este castigul real pentru cei care constituie un depozit în 2017?

0
2607
Care este castigul real pentru cei care constituie un depozit în 2017?

Noul Cod Fiscal a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2017 . Acesta aduce o serie de modificări printre care și introducerea contribuției pentru asigurările de sănătate (CASS) pentru salariații, pensionarii și persoanele fizice autorizate care obțin venituri suplimentare din dobânzile aferente depozitelor bancare, din dividende, acțiuni bursiere sau drepturi de proprietate intelectuală.

În articolul 176 alineatul 3 din Codul fiscal se precizează că: “Pentru persoanele fizice care realizează venituri din dobânzi, baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate reprezintă totalul veniturilor brute din dobânzi, realizate în cursul anului fiscal precedent, raportat la cele 12 luni ale anului”.

Pentru veniturile realizate începând cu data de 1 ianuarie 2017 există totuși o limitare, respectiv baza lunară de calcul nu poate fi mai mare decât valoarea a de 5 ori câștigul salarial mediu brut în vigoare în anul pentru care se stabilește contribuția.

Veniturile din investiții și economii taxate diferențiat din 2017

—Titlurile de stat nu sunt deloc impozitate, la fel ca în 2016!

—Depozitele, conturile de economii, investițiile la bursă și în fonduri de investiții sunt taxate 21.5% (16% impozit pe venit și 5.5% contribuția la sănătate)

—Dividendele sunt taxate 10.5% (5% impozit pe venit și 5.5% contribuția la sănătate)

De anul acesta, consumatorii care economisesc la banca vor fi taxați nu numai cu impozitul de 16%, care era și până la 1 ianuarie 2017, ci vor plăti în plus încă 5,5% pentru contribuția la asigurările de sănătate.

* Câștigul real poate fi influențat nu numai de CASS și impozit, ci și de comisioanele de cont curent aplicate de bănci fiecărui tip de produs și comisionul de retragere numerar la scadența depozitului.

* CASS nu se reține de către banca la fel cum se întâmplă în cazul impozitului pe venit de 16%.

* Pentru CASS de 5,5% datorată la veniturile suplimentare (dobânzile aferente depozitelor bancare, din dividende, acțiuni bursiere sau drepturi de proprietate intelectuală) ANAF emite și comunică anual persoanelor în cauză decizia de impunere.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here