Infractori de talie mondiala – ”La Piovra” IT

0
5172

Intrarom, beneficiara contractului de 22 milioane de euro cu Ministerul Justitiei, pentru informatizarea instantelor si parchetelor, ii are ca actionari majoritari pe grecul Socrates Kokkalis si pe fiul fostului presedinte al PDSR, Oliviu Gherman.

Din 93 incoace Intrarom a fost permanent conectata la borcanul cu bani publici, fiind beneficiara unor contracte publice de zeci de milioane de euro. Loteria Romana, SNCFR, Transelectrica, Romtelecom si acum Ministerul Justitiei sunt doar cativa de la care Intrarom a “stors” bani in schimbul unor servicii.

Magnatul grec, Socrates Kokkalis, situat pe locul 421 in topul celor mai bogati oameni din lume, s-a nascut in Atena in 1939, a emigrat impreuna cu familia sa in Iugoslavia si apoi in Romania, unde si-a petrecut o buna parte din viata.

Kokkalis a fost actionat in justitie sub acuzatiile de “spionaj in favoarea STASI, spalare de bani si insusire de bunuri date spre pastrare”. Kokkalis este cunoscut mai degraba ca presedinte al clubului sportiv Olympiakos.

Intrarom, societate controlata in tandem de Mihai Liviu Gherman, fiul lui Oliviu Gherman, si de un magnat grec deferit justitiei pentru spionaj in favoarea Stasi, a reusit din 93 incoace sa beneficieze de mai toate contractele publice grase ale statului roman.

Fie ca vorbim despre terminalele sau sistemele de supraveghere ale Loteriei Romane, despre sistemul informatic al CFR Calatori, Transelectrica sau despre telefoanele publice instalate de Romtelecom, in discutie intra una si aceeasi societate beneficiara a contractelor.

Este vorba despre Intrarom, societate ce apartine de Intracom Grecia, patronata de grecul Socrates Kokkalis.

Mai mult, in ciuda scandalului iscat in statele membre ale UE odata cu procesul deschis pe numele lui Kokkalis sub acuzatia comiterii infractiunilor de spionaj, spalare de bani, escrocherie si insusire de bunuri date spre pastrare, Intrarom a cazut din nou in picioare.

Si asta intrucat, contractul pentru informatizare a instantelor si parchetelor din Romania i-a fost atribuit, de Ministerul Justitiei, la inceputul acestui an. In joc sunt peste 22 de milioane de dolari ce vor intra in conturile societatii.

Un contract pentru informatizarea instantelor si parchetelor a fost semnat la inceputul lunii ianuarie 2006. Ministerul Justitiei va avea echipamente IT in valoare de 22 de milioane de euro. Contractul de furnizare de echipamente IT necesare in sistemul judiciar a fost incheiat cu firma Intrarom.

Produsele software urmeaza sa fie livrate catre instantele si parchetele din tara pana in data de 20 martie.

Banii pentru achizitionarea echipamentelor IT provin dintr-un proiect Phare, suma totala fiind de 22 de milioane de euro, din care 12 milioane pentru informatizarea instantelor si zece milioane pentru parchete, potrivit declaratiei ministrul Justitiei, Monica Macovei.

Contractul – semnat de ministrul Monica Macovei, procurorul general al Romaniei, Ilie Botos si directorul Intrarom, Nikolaos Doukakis – prevede ca livrarea echipamentelor IT sa se faca in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a contractului, punerea in functiune a retelelor urmand a fi realizata pana la 30 aprilie 2006.

Ministerul Justitiei va primi, conform contractului, 9.000 de calculatoare, 200 de laptopuri, 524 de servere si 2.000 de imprimante, care vor fi distribuite instantelor din Capitala si din tara. Tribunalul Capitalei va primi 190 de statii, iar Curtea de Apel Bucuresti 225.

Ministerul Public va primi 4.300 de statii, 450 de laptopuri, 453 de servere si 3.190 de imprimante.

Potrivit informatiilor oferite de Ministerul Justitiei, Intrarom a castigat licitatia publica – amanata de doua ori, anul trecut – privind atribuirea contractului de furnizare in leasing a echipamentelor de tehnica de calcul necesare procesului de informatizare a sistemului judiciar si penitenciar din Romania.

Pretul oferit de Intrarom pentru un computer a fost de 620 de euro. Finantarea proiectului, derulat de Intrarom, impreuna cu firmele HP Romania, Omnilogic, Flamingo, Softwin – este asigurata de Unicredit Leasing.

In iunie 2005, costurile procesului de informatizare a sistemului judiciar erau estimate la 130-150 de milioane de euro, pentru derularea acestuia urmand sa fie aplicate mai multe programe de finantare incheiate cu Uniunea Europeana si Banca Mondiala.

Intrarom, magnetul banilor publici

Fericitul beneficiar al contractului de 22 milioane de euro cu Ministerul Justitiei, societatea Intrarom este inregistrata in Bucuresti si are ca domeniu de activitate fabricarea masinilor de birou.

Intracom este controlata de grecul Socrates Kokkalis, magnatul grec situat pe locul 421 in topul celor mai bogati oameni din lume, iar firma sa, Intracom este principalul furnizor de tehnica si echipamente pentru OTE (compania care a preluat controlul RomTelecom).

In 1993, Socrates Kokkalis a deschis in Capitala societatea Intrarom, in care Intracom detine peste 50% din actiuni, iar cel mai mare actionar persoana fizica este Mihai Liviu Gherman. Mihai Gherman este fiul fostului presedinte al PDSR si fost ambasador al Romaniei la Paris, un cunoscut apropiat al fostului presedinte Ion Iliescu.

Alaturi de fiul lui Oliviu Gherman, in Intrarom apar ca actionari si fosti angajati ai RomTelecom, taranistul Petrisor Peiu – fost membru in CA al RomTelecom, iar ca administrator, senatorul PSD de Dambovita Virgil Popa.

Ca urmare a acestui parteneriat, Intrarom a ajuns in topul societatilor care au obtinut contracte cu institutii publice, companii nationale sau societati la care statul este actionar majoritar.

Printre clientii pe care Intrarom i-a servit pe bani grei de la infiintare si pana in prezent se afla Loteria Romana, CFR Calatori, Romtelecom si nu in ultimul rand, Ministerul Justitiei.

Asocierea dintre CFR Calatori, Intrarom si SC Informatica Feroviara SA este un exemplu elocvent pentru modul in care compania patronata de grecul Kokkalis isi desfasoara afacerile in Romania.

Astfel, un contract de milioane de euro a fost initial atribuit printr-o hotarare de guvern unor entitati, fara respectarea legii achizitiilor publice, pentru ca ulterior sa fie predat catre Intrarom fara nici un fel de licitatie.

Presa centrala a relatat pe larg faptul ca, in august 2003, Societatea Nationala CFR Calatori era autorizata de Guvernul Romaniei sa contracteze un credit de 25 milioane de euro pentru realizarea sistemului informatic folosit la vanzarea biletelor.

Conform HG 936/2003, de realizarea sistemului urma sa se ocupe o societate comerciala si SC Informatica Feroviara.

In martie 2005, Intrarom SA cesiona catre Alpha Bank Romania drepturile de creanta “pana la concurenta sumei de 8 milioane de euro, nascute din contractul privind extinderea sistemului informatic “Vanzare de bilete si rezervare locuri la trenurile de calatori” incheiat intre Intrarom SA si CFR Calatori SA”, conform descrierii existente la Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare.

Documentul demonstreaza ca Intrarom a ajuns sa fie furnizor pentru CFR Calatori, fara sa fi participat la vreo licitatie.

O alta afacere ciudata servita Intrarom face trimitere la Loteria Nationala. Astfel, in 1994, societatea patronata de Kokkalis si Gherman a produs si livrat peste 1.500 terminale loto pentru toate sucursalele din tara. Relatia preferentiala dintre Intrarom si Loteria a continuat si in anii urmatori.

Astfel, in 2001, Intrarom a mai livrat echipamente video pentru Loterie, iar in 2003 a inceput implementarea unui sistem informatic integrat.

Demn de subliniat faptul ca, potrivit unui cetatean evreu, patronul unei societati care a avut o relatie contractuala cu Loteria, intre cele doua companii (Loteria si Intrarom) exista un contract de exclusivitate pe timp de 10 ani.

Intrarom a beneficiat si de un contract important atribuit in 1996, in valoare de peste 3 miliarde de drahme (aproximativ 10 milioane de dolari), cu Romtelecom. Toate telefoanele publice, cu cartela si monede, impreuna cu sistemele de transmisie si adaptare la tehnologia romaneasca au fost instalate de Intrarom in toata tara.

Tot atunci , Intrasoft, societate subsidiara lui Intracom, a castigat proiectul finantat de Banca Mondiala privind reteaua de date a SNCFR, in valoare de 7 milioane de dolari. De asemenea, Intrarom a prins si contractul cu Transelectrica privind dezvoltarea unei infrastructuri de telecomunicatii intre companiile de electricitate din Bulgaria si Romania.

Succesul Intrarom, pus in mare parte pe seama legaturii societatii cu PSD gratie lui Oliviu Gherman, nu a incetat odata cu schimbarea puterii.

Astfel, asa cum am aratat, Intrarom a reusit sa mai incaseze peste 20 de milioane de euro in urma unui contract semnat cu Ministerul Justitiei ce vizeaza tocmai realizarea unui sistem informatic al justitiei romane.

Aspect intr-o oarecare alarmant daca luam in discutie acuzatiile ce i se aduc actionarului majoritar al societatii Socrates Kokkalis.

Un grec pe jumatate roman

Socrates Kokkalis este unul dintre cei mai bogati oameni din Balcani si ocupa un loc important pe lista miliardarilor publicata de revista “Forbes”. Nascut in Atena, in 1939, Kokkalis a emigrat impreuna cu familia sa in Iugoslavia si apoi in Romania, unde si-a petrecut o buna parte din viata.

Dupa ce a absolvit liceul “I.L.Caragiale” din Bucuresti, a plecat in Rusia unde si-a inceput studiile universitare, pe care le-a continuat la Universitatea Humboldt din Berlin, obtinand masteratul in fizica si electronica. El a infiintat societatea Intracom in 1967, iar Intrarom a fost prima filiala a acestei societati.

Kokkalis este si presedinte al clubului sportiv Olympiakos. Numarul doi al grupului Intracom, Konstantinos Tsoukalidis, s-a nascut la Braila, si-a petrecut tineretea in Romania si vorbeste perfect romaneste. Numele multimilionarului Kokkalis este implicat intr-un amplu scandal legat de spionaj in favoarea STASI.

Socrates Kokkalis a fost actionat in justitie sub acuzatiile de “spionaj in favoarea STASI, spalare de bani si insusire de bunuri date spre pastrare”.

Kokkalis, spion STASI

In instrumentarea cazului au prevalat acuzatiile parlamentarului Panayioti Kammenou, care a prezentat procurorului documente din care reiese ca Socrates Kokkalis a fost agent al Stasi si a venit in Grecia pentru a aduce tehnologie occidentala in tarile din blocul rasaritean.

Acuzatiile de spalare de bani, escrocherie si insusire de bunuri date spre pastrare sunt legate de cazul jocului de loto organizat in Rusia. Cazul va fi analizat de un anchetator mandatat.

Scandalul in care este implicat acum patronul Intracom, atinge deocamdata doar Germania si Rusia, insa s-ar putea propaga si in Romania si Armenia, unde Intracom (societatea mama a Intrarom) s-a implicat in afaceri cu societatile nationale de telefonie.

Socrates Kokkalis a fost recrutat de STASI in 1965 si a fost folosit, de atunci, sub numele de cod “Rocco”.

Potrivit unor dezvaluiri aparute inca din 1992 in presa germana, Kokkalis a infiintat firma “Intracom” la ordinul lui Alexander Schalk – Golodkovski, un demnitar al fostei RDG devenit ulterior important om de afaceri si acuzat, dupa 1996, ca ar fi deturnat fonduri ale fostei RDG.

In Grecia, numele de cod “Rocco” a fost inlocuit cu “Kaskadeur”, Socrates Kokkalis devenind, se pare, unul dintre cei mai importanti agenti STASI care au participat la infiltrarea Greciei si structurilor NATO. Potrivit presei internationale, Kokkalis a folosit Intracom pentru a transfera tehnologie din tarile capitaliste spre fosta RDG.

Sursa: HotNews

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here