Capital Economics: Economia României va ateriza brutal

0
1290

Firma britanică de cercetare economică Capital Economics ne prognozează rate de creştere mult mai mici în acest an şi următor, în urma creşterii deficitului bugetar care va necesita ajustări fiscale, a dobânzilor şi inflaţiei.

Ritmul de creştere al economiei româneşti ar putea scădea până la 3,5% în acest an, şi până la 2% în 2019, potrivit estimării analiştilor de la Capital Economics, una dintre cele mai severe de până acum, informeazăcursde guvernare.ro.

 „Economia României a înregistrat cea mai rapidă creştere din regiune (Europa Centrală şi de Est, ECE) , dar este probabil să încetinească mai mult decât spun aşteptările pentru 2018”, spune cel mai recent raport al Capital Economics.

În ciuda evoluţiei bune a motorului creşterii din Zona Euro, în toată regiunea ECE „ciclul economic s-a maturizat şi este probabil ca creşterea să slăbească treptat. Inflaţia va continua să crească şi, în ciuda politicii stimulative a BCE (Banca Centrală Europeană), băncile centrale vor creşte ratele dobânzilor. Turcia şi România vor suferi încetinirile cele mai accentuate, după creşterile de tip „turbo” anterioare”, spune raportul citat.

Chiar dacă, „desigur, creşterea exporturilor ar trebui să fie ajutată de cerere puternică din Zona Euro, dar se va retrage sprijinul politic care a propulsat consumul domestic pe parcursul ultimilor doi ani”, spune raportul citat.

Mai mult, analiştii Capital Economics cred că  „deficitul bugetar probabil a încălcat pragul de la Maastricht de 3% din PIB anul trecut, iar guvernul va înăspri, probabil, politica fiscală în acest an pentru a menţine deficitul sub acest nivel”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here