Cannes: O incursiune în comunitatea oligarhilor ruși din sudul Franței

0
1772

În anul 2000, Vladimir Putin strângea cordial mâna lui Serghei Pugachev, bancher internațional care, mai târziu, avea să părăsească Rusia pentru a se stabili la Nisa, în sudul Franţei.

În timp ce Putin este acuzat de amestec în alegeri și multe probe determină poliţia să execute percheziţii la vilele somptuoase din Cap d’Antibes, lumina incomodă a reflectoarelor se concentrează pe oligarhii ruşi, extrem de bogați care şi-au stabilit reşedinţele în sudul Franței.

Cu doar trei luni în urmă, poliția franceză a percheziționat una dintre cele patru vile somptuoase din Cap d’Antibes, Franța, despre care, se crede, că ar aparţine miliardarului si politicianului rus, în vârstă de 51 de ani, Suleiman Kerimov. Acesta este considerat drept unul dintre secreții oligarhi asociaţi Kremlinului. Percheziţia în sine, parte a unei investigații cu privire la o presupusă evaziune fiscală și o eventuală spălare a banilor, care a durat timp de doi ani, a avut o acoperire mediatică redusă, la vremea respectivă.

Anumite detalii despre anchetă și despre subiect au fost trimise prin e-mail către The Hollywood Reporter  de o sursă care lucrează la o bancă din Londra si care îl cunoştea pe Kerimov. Astfel în timp ce autoritățile cercetau afacerile imobiliare opace ale miliardarilor ucraineni din apropiere de Saint-Jean-Cap-Ferrat au descoperit o legătură suspectă  între un avocat corsican, un miliardar rus care gestiona averea lui Kerimov în Lucerna, Elveţia și Kerimov însuşi. Pe nota trimisă, la final, sursa scria: “Șterge după citire. Sunt oameni pe care nu aş dori să-i întâlnesc după căderea întunericului”.

În anul 2012, Kerimov a revenit în Rusia, la Moscova, pentru a urmari un meci de fotbal al echipei Anzhi Makhachkala, pe care o deține.

Finanțatorul elvețian Alexander Studhalter este, în acte, proprietar al reşedinţei de lux Villa Hier, care se întinde pe o suprafaţă de 12.000 de metri pătrați, însă Poliția franceză suspectează că, în fapt, aceasta ar aparţine lui Kerimov. În urma percheziţiei efectuate au fost găsite, într-un garaj, două automobile, un Ferrari şi un Bugatti Veyron și o factură în valoare de peste 600.000 de dolari pentru câteva perdele. Până în prezent, autoritățile nu au luat nicio măsură oficială împotriva lui Kerimov cu privire la vreo acuzație. Apelurile către avocatul lui Kerimov, din New York, nu au primit niciun răspuns  însă purtătorul acestuia  de cuvânt, a negat că miliardarul rus ar deține vila din Cap d’Antibes.

Cu toate acestea, în timp ce vedetele de cinema vin la Cannes pentru festivalul anual de film si lumina reflectoarelor îndreptată asupra lui Kerimov strălucește,  aruncând reflexe şi asupra prezenței întunecate a rușilor cu conexiuni suspecte, care au găsit o a doua casă pe Riviera Franceză. “Avem 20.000 de oameni aici”, spune un bancher din Nisa, care deseori face afaceri cu ruşi. “Ei își aduc banii din Rusia prin Cipru. Astfel au ţinut piața în mișcare, timp de 10 ani. Este drept, ne pot da şi bătăi de cap, dar cui îi pasă?”

Această atitudine a permis rușilor foarte bogaţi să scape de trecut şi să se instaleze pe Riviera dar, pe măsură ce Occidentul se trezește şi realizează gravitatea  interferențelor Kremlinului în alegerile din SUA, Franța sau Germania, oamenii de afaceri rusi care ar putea, de fapt, să fie interpuşi internaţionali ai preşedintelui Vladimir Putin, încep să atragă tot mai mult atenția asupra lor.

Kerimov, numit şi “Marele Gatsby al Rusiei”, este unul dintre puternicii oligarhi ruși care au apărut în tot sudul Franței. Cu douăzeci și cinci de ani în urmă, acesta locuia într-o garsonieră împreună cu soția, câștigând 250 de dolari pe săptămână, într-o fabrică de tranzistoare. De mai mult timp, Kerimov a devenit un adevărat guru financiar, pentru companii și bănci, după prăbușirea Uniunii Sovietice, făcând avere din metale prețioase și potasiu. Se presupune că enigmaticul Kerimov, născut în Daghestan, ar avea în prezent o avere estimată de 6 miliarde de dolari, în pofida căderi masive ale afacerilor sale, în anul 2008.

În anul 2006, Kerimov a suferit un grav accident de maşină intrând cu un Ferrari nou-nouţ, la viteză maximă, într-un copac de pe Promenade des Anglais din Nisa. În maşină, alături de Kerimov se afla un reporter rus, de sex feminin, care a scăpat cu răni minore. În urma accidentului, magnatul rus a petrecut săptămâni bune în unitatea de arşi a spitalului din Nisa iar în prezent poartă mănuși de culoarea pielii pentru a-și proteja mâinile rănite.

Anul trecut, potrivit unei anchete realizată de publicaţia elvețiană Sonntags Zeitung, numele lui Kerimov a apărut în dosarele Panama Papers pentru că ar fi “donat” aproximativ 160 de milioane de dolari din conturile companiilor sale, în conturi offshore, de care ar fi beneficiat, în cele din urmă, preşedintele Putin. Alături de Kerimov, în documentele Panama Papers apare şi Philipp Studhalter, fratele lui Alexander Studhalter, care este în prezent investigat pentru deținerea a patru vile, în Cap d’Antibes, în numele lui Kerimov pentru ca acesta să poată evita plata impozitului pe proprietăți imobiliare din Franța.

“Toată lumea știe că este prietenul lui Putin”, spune un vecin al lui Kerimov a cărui familie are o locuință în “Cap”, de zeci de ani. “L-am întâlnit doar o singură dată, dar nu am vorbit prea mult. Rușii de pe Riviera Franceză sunt mult mai discreţi acum, dar sunt încă aici”.

John Helmer, un jurnalist de investigaţii care are un blog numit “Dansuri cu urși” spune că oligarhul Kerimov a făcut averea” rulând banii celorlalți. Domnul Fix – i-a cerut domnului Fix-It să-l găsească pe domnul Fix-It Local și bingo, aveți un lanț al banilor care implică oameni extrem de greu de identificat “.

Sancțiunile americane și europene, impuse Rusiei în anul 2014, după invazia în Ucraina, au îngreunat mult circuitul banilor rușilor, atât în ţara cât și în afară. Fortăreața rusă de pe Riviera Franceză a resimțit din plin acest lucru. Piaţa imobiliară din Monaco a resimţit o deviere de aproape 70%. “Cumpărătorii ruși s-au uscat, pur şi simplu, de-a lungul Coastei de Azur”, spune un agent imobiliar.

Ultimul prinţ Romanov, fotografiat în anul 2009. Familia acestuia a avut legături de lungă durată în Cap d’Antibes.

Cu toate acestea, cei mai mari jucători ruși stau încă foarte bine, în joc. În anul 2016, Alisher Usmanov, cu o avere netă de 13 miliarde de dolari, a cumpărat Dilbar, unul dintre cele mai mari iahturi din lume.

Un alt miliardar rus, Dmitri Rybolovlev, în vârstă de 50 de ani, președinte al clubului de fotbal AŞ Monaco, a făcut bani din potasiu, În lună martie 2017, acesta a negat cu succes toate acuzațiile care planau asupra sa şi ulterior s-a întâlnit cu președintele american Donald Trump în timpul campaniei prezidențiale, din toamnă.

Un alt aliat de încredere al lui Putin, mogulul rus în vârstă de 54 de ani, Serghei Pugașev, cunoscut că “bancherul Kremlinului”, a fugit din Rusia și apoi din Londra, alegând siguranța relativă a Nişei în aşteptarea căderii puternicului preşedinte rus.

Comunitatea rusă de pe Cote d’Azur se află pe vârful Cap Antibes, o zonă stâncoasa cu vedere spre Mediterană, aflată la jumătatea distanței dintre Cannes și Nişă. Vila Hier, cea despre care se spune că ar aparţine în fapt lui Kerimov se află într-o zonă exclusivistă acoperită de o umbrelă naturală formată din pini, chiparoşi, bougainvillea și terra cotta. Din acest motiv este considerată una dintre cele mai scumpe vile din lume. “Este mitic, este magic, sunt apusuri şi răsărituri de soare cum nu sunt nicăieri pe planetă”, spune Elisabeth Baretta, agent imobiliar internațional care de ani de zile a vândut vile pe Cap d’Antibes.

Iahtul de lux Dilbar, deținut de Mikhail Usmanov (foto medalion).

Vecinii lui Kerimov sunt miliardarii ruși, Roman Abramovici, 50 ani, cu o avere estimată la 7,6 miliarde de dolari) și Andrey Melnichenko, 45 ani, cu o avere de 13 miliarde dolari. Vilele lor au vedere către zona de apă numită “Golful milionarilor”.

Rușii sunt de mult timp în Cap d’Antibes. Dimitri Romanov, descendent al Casei lui Romanov, sa născut în Villa Hereard în 1926, după ce părinții sau au fugit de Revoluția bolșevică și de asasinatele familiei regale Romanov. (Putin a adus un omagiu lui Dimitri Romanov când acesta a decedat, la vârsta de 90 de ani, anul trecut, pe data de 31 decembrie, în Danemarca).

Faptul că atât de mulți oligarhi ruși și-au cumpărat reședințe în Cap d’Antibes, nu a scăpat atenției autorităților.

În anul 2005, peste 20 de polițiști înarmaţi şi mascați, aparţinând unităţii de combatere a spălării banilor, din cadrul ministerului francez de interne, au aterizat cu elicopterele pe peluza Château de La Garoupe, care aparţinea miliardarului rus Boris Berezovski și au percheziţionat toată proprietatea. Ca și în cazul lui Kerimov, ei încercau să afle cine deține în fapt proprietatea în cauză precum şi o altă, aflată în apropiere, despre care se presupunea că ar fi fost achiziţionată tot de Berezovski. Miliardarul rus, Roman Abramovici, o vreme, prieten apropiat al lui Berezovski, dar care, între timp, i-a devenit duşman, a fost chemat pentru a răspunde în faţa procurorilor când s-a aflat că o companie petrolieră care îi aparţinea ar fi fost implicată în achiziţie.

Speculațiile s-au învârtit tot în jurul războiul dintre Berezovski şi Putin. Mulţi sunt de părere că preşedintele rus ar fi dispus informarea oficialilor francezi, pentru ca să-l determine pe Berezovski să renunţe la Château de la Garoupe, despre care a afirmat că ar fi fost dobândit cu fonduri “furate” din Federația Rusă. Berezovski, care a dus un război îndelungat cu Putin, aparent s-ar fi sinucis în anul 2013, în Anglia. În anul 2015, agentul imobiliar, care a declarat că poliția franceză l-a ajutat ​​pe Berezovski să ascundă și să spele fondurile folosite pentru achiziţionarea proprietăţilor din Cap d’Antibes, a fost condamnat la doi ani de închisoare, iar autoritățile au confiscat în mod oficial Château de la Garoupe.

Rybolovlev (stânga) împreună cu Vădim Vasilyev, vicepreşedinte AŞ Monaco Football Club.

Ironia face ca atunci când a început investigaţia privind domiciliul principal al lui Kerimov, în anul 2014, anchetatorii francezi nu îl averau pe acesta în vizor ci pe Stephane Chiaverini, un avocat corsican foarte bine conectat, fost partener de afaceri al unui puternic judecător din Monaco. “Chiaverini și prietenii lui au fost țintă”, spune un detectiv, bun cunoscător al cazului. “Au ajuns la Kerimov, pentru acesta l-a folosit pe Chiaverini atunci când a cumpărat vilele”.

Rușii retraşi în Cap d’Antibes, asemenea lui Kerimov, evită lumina reflectoarelor, dar influența lor în regiune este imposibil de ignorat.

“Nu-i vezi niciodată pe ruși, pe aici…”, spune Shelley Barker, proprietara unei afaceri cu sediul în Londra, care a trăit în Cap d’Antibes, în perioada 2004 – 2012. “…dar simțiți prezența lor. Când mi-am pus casa în vânzare a apărut imediat un cumpărător rus. Am mers la un notar local împreună cu agentul meu pentru a discuta detaliile legale ale tranzacţiei. Acesta mi-a spus: “Mai bine uitaţi. Ultima dată când m-am ocupat de o tranzacţie cu cumpărători ruși, aceştia au venit și m-au ameninţat cu arma, pentru că nu le plăcea modul în care mergea afacerea.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here